Ajanviete

Pähkinöiden vastaukset 4/21

Oikeat vastaukset tämän viikon pähkinöihin.

 

1. Mannerheimin

Marsalkka Carl Gustav Emil Mannerheim kuoli 27.1.1951 Sveitsin Lausannessa 83-vuotiaana. Hänet haudattiin Helsingin Hietaniemen hautausmaalle 4.2.1951. Hautajaissaattoon osallistui noin 150.000 suomalaista. Hän on Suomen ainoa marsalkka ja tasavallan kuudes presidentti.

2. Neljässä

Yksi maailman parhaista jääkiekkoilijoista Wayne Gretzky, 60, edusti urallaan neljää seuraa, joista Edmonton Oilers on tunnetuin. Kolme kertaa yli 200 pistettä kaudessa takonut Gretzky pelasi myös Los Angeles KIngsissa, St. Louis Bluesissa ja New York Rangersissa.

3. 1979

TV2 alkoi tarjota lännenfilmejä kerran kuukaudessa elokuusta 1979 lähtien. 1980–90-luvuilla niitä katsottiin urakalla. Nykyisin länkkäreitä tulee enää sillon tällöin.

4. Roottoripurjeen

Roottoripurje vähentää polttoaineenkulutusta ja siten päästöjä. Se toimii sähkömoottorilla ja lisää laivan työntövoimaa magnuksen ilmiön avulla. Grace ja Glory käyttävät polttoaineena dieselin sijasta LNG-maakaasua.

5. Jäätelö

Joe Biden on edeltäjänsä Donald Trumpin tavoin absolutisti eikä polta tupakkaa. Trump tunnettiin hampurilaisten ja Coca-Colan ystävänä, kun taas Biden tyydyttää himonsa jäätelöllä. Hänen suosikkimakunsa on suklaahippu.

6. Sirimawo Bandaranaike

Bandaranaike valittiin Sri Lankan eli silloisen Ceylonin pääministeriksi vuonna 1960. Hänen ex-miehensä, entinen pääministeri Solomon Bandaranaike oli salamurhattu edellisenä vuonna. Bandaranaike toimi pääministerinä vuosina 1960–65, 1970–77 ja 1994–2000.

7. Akustisella tunnelmamusiikilla

Tuomas Holopaisen ideana oli yhdistää akustinen kitara ja kosketinsoittimet Tarja Turusen ääneen. Holopainen ei ollut kuitenkaan kuullut Turusen laulavan eikä tiennyt, kuinka voimakas hänen äänensä on. Kuultuaan Turusen laulavan ensimmäisen kerran Holopainen vaihtoi tyylilajia lennosta.

8. 9,5 momenttimagnitudia

Se tapahtui Chilessä 22.5.1960. Momenttimagnitudi vastaa karkeasti tutumpaa Richterin asteikkoa, joten vastaukseksi hyväksytään myös 9,5 richteriä. Chilen maanjäristys ja sitä seurannut tsunami tappoi noin 3.000 ihmistä Chilessä ja Hawaijilla.

9. Noin 22 kuukautta

Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA myönsi koneille lentoluvan. Uudehkot koneet joutuivat jäämään maahan, kun niiden sakkausjärjestelmässä todettiin vika, joka aiheutti kaksi lento-onnettomuutta, joissa menehtyi 346 ihmistä.

10. Japanilainen

Mutta nimi tulee Espanjasta. Vuonna 1900 perustettu Hoshino Gakki -yhtiö toi aluksi maahan espanjalaisia Salvador Ibáñez é Hijos -yhtiön kitaroita, mutta yhtiö tuhoutui sisällissodan aikana, joten Hoshini Gakki hankki kitaran tavaramerkin oikeudet. Mm. Eric Claptonilla on alkuperäinen espanjalainen Ibáñez é Hijos, josta hän maksoi 42.000 dollaria. Steve Vai taas soittaa japanilaisella Ibanezilla.

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Kimmo Sahlman

Solidaarisuutta

  Äärioikeistolainen Vox-puolue on sotajalalla siirtolaisia vastaan. Olen nähnyt myös siirtolaisuuden...

Viikon kysymys

Mitä grillaat mieluiten?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa