Lukuaika: Palmukateutta Ylellä: Jari Tervon ja Jani Halmeen ennakkoluulot saavat kyytiä Fuengirolassa

Palmukateutta Ylellä: Jari Tervon ja Jani Halmeen ennakkoluulot saavat kyytiä Fuengirolassa

Jari Tervo ja Jani Halme etsivät tosisuomalaisuutta kohta jo kolmannella tuotantokaudella. Ylen tv-sarjan aloituksessa vieraillaan Espanjan Aurinkorannikolla.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
3 min lukuaika
Jani Halme ja Jari Tervo päätyvät tutkimusmatkallaan Fuengirolan hiekkarannalle. Kuva: Ville Sarvola / Gimmeyawallet Productions Oy / Yle.

Yleisradion suositun Tervo & Halme tosisuomalaisuutta etsimässä -sarjan kolmas kausi käynnistyy televisiossa 22. toukokuuta.

Kysehän on huumoripitoisesta matkadokumentista, jossa päätähtinä ovat kirjailija Jari Tervo sekä toimittaja ja luova johtaja Jani Halme.

Miljoonayleisön saavuttaneen sarjan päätöskaudella Tervo ja Halme viimein tajuavat, että tosisuomalaisuutta etsiessä onkin välillä lähdettävä merta edemmäs kalaan.

Näin Yle luonnehtii tv-sarjan sisältöä. Tekstissä on vahva tervomainen tunne ryyditettynä halmemaisilla huomioilla.

- Mainos -

– Kaukana kotoa niin ruisleipä, salmiakki, lonkero kuin sana “Suomi” maistuvat paremmalta, jopa isänmaalliselta. Ulkosuomalaisten elämässä ja muistoissa suomalaisuus on hyvin säilöttyä ja pitoisuudeltaan väkivahvaa. Sen, mitä Suomi on ulkosuomalaisille, on pakko olla tosisuomalaista, kolmoskautta kuvaillaan.

Lue myös: Eläköitynyt Matti Rönkä tv:ssä: ”Fuengirolassa ryhtyisin juomaan lisää punaviiniä”

Jani Halme ja Jari Tervo uskaltautuvat Fuengirolassa jopa Välimereen pulikoimaan ja snorklaamaan. Kuva: Yle.

”Kotimaan uutisoinnin kulma Fuengirolasta on yksipuolista”

Aloitusjaksossa vieraillaan Espanjan Aurinkorannikolla, joka on Ylen mukaan maailman suurin suomalainen yhteisö Suomen rajojen ulkopuolella.

Ennakkoluulot ja -odotukset rytisevät, kun matkamiehet saapuvat Fuengirolan auringon alle. Palmukateudestakin puhutaan. Sarjaa on kuvattu syksyllä 2023.

– Tutkimusmatka alkaa antoisasti ja monet miesten omat ennakkoluulot saavat heti kohta kyytiä. Loskan ja lonkeronharmauden taakseen jättäneet ahkerat ja päivettyneet aurinkorannikkolaiset kertovat, että syynä on “palmukateus” – kotimaan uutisoinnin kulma Fuengirolasta ja muista suomalaisalueista Espanjassa on kovin yksipuoleista.

Lue myös: Pääkirjoitus: ”Mediaseksiä vai totuudenmukaisuutta?”

Seikkailua Amerikassa ja Saksassa

Tervo & Halme tosisuomalaisuutta etsimässä -sarjan muissa jaksoissa tutustutaan muun muassa New Yorkin hyiseen talveen. Jenkeissä he etsivät ”oikeita töitä”.

– Niistähän ei kummallakaan – kirjailijan rentulla tai luovalla johtajalla – ole juurikaan kokemusta.

- Mainos -

Tervo ja Halme tutkivat Ameriikassa suomalaisen siirtolaisuuden ensimmäisiä aaltoja sekä katajaisen kansamme mahdollisuuksia menestykseen.

– Miten ihmeessä asenne “ei minua varten tarvitse keittää” voisikaan lyödä läpi maailman kovimmalla kilpailukentällä?

Vanhalta mantereelta tutkimusmatka jatkuu Saksaan. He kysyvät, mikä ihme Saksassa ja saksalaisuudessa kiehtoo meitä suomalaisia?

– Ketkään eivät ole rakastaneet Saksaa kaikkina sen aikoina niin uskollisesti kuin me ja Suomella on Saksassa aivan erityisen hyvä maine eräänlaisena mallimaana niin kilpailukyvyn, koulutuksen, innovatiivisuuden kuin hyvinvointivaltion uudistamisenkin suhteen.

Kauden viimeinen matkakohde on ”Hyvinvointivaltio nimeltään Suomi”. Missä kantimissa kotipesä oikein on ja miten hyvinvointivaltiomme tukipilarit kantavat? Onko nykysuomalaisuus samaa sorttia kuin naftaliiniin säilötty ulkosuomalaisuus?

Lopuksi Tervo ja Halme tarkastavat vielä takapihansa

Topeliuksen ja Runebergin jalanjäljissä Tervo ja Halme tarkistavat vielä takapihansa ennen kotiinpaluuta ja saagan lopullista päätepistettä.

Kaikki Tervo & Halme tosisuomalaisuutta etsimässä -sarjan kahdeksan uutta jaksoa saapuvat Yle Areenaan keskiviikkona 22. toukokuuta. Samana päivänä sarja käynnistyy Yle TV1:llä.

Jaa tämä artikkeli
1 kommentti
  • Ex-suomalainen Leena Fuengirolassa on ökyeläjä. Saa työ-eläkettä ja perhe-eläkettä. Leskeneläkettä siis. Ja sen päälle vielä kelaetuutta. Mikähän lienee ammatiltaan ollut puolisonsa, joka leskeneläkkeen mahdollistaa. Lieneekö Leenan oma työeläke niin pieni että ei riitä elämiseen? Tuo leskeneläke nykypäivänä on vastenmielinen jäänne sota-ajalta, jolloin naiset todella ansaitsivat sen. Nykypäivänä perhe-eläke on loppupelissä epätasa-arvoistava ja joskus jopa täysin tarpeeton.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *