Eläminen Espanjan Aurinnkorannikolla kiinnostaa tunnetusti suomalaisia. Pelkästään Andalusiassa asuu enemmän tai vähemmän vakituisesti kymmeniätuhansia suomalaisia, jotka nauttivat paitsi ilmastosta myös rikkaasta kulttuurista ja elintason edullisuudesta.
Asumisen ja elämisen tasoon tarttuu myös Iltalehti tuoreessa artikkelissaan (juttu on maksumuurin takana). Lehti on haastatellut useampaa Fuengirolan seudulla asuvaa suomalaista. On perhettä ja etätyöläistä, eläkeläistä ja työtöntä.
Yksi haastatelluista on siilinjärveläissyntyinen Leena Heimonen, 68, joka muutti Los Bolichesiin jo 23 vuotta sitten miehensä kanssa. Elämäniloinen Leena on monille aurinkorannikkolaisille tuttu hahmo, joka on muun muassa aktiivisesti mukana mölkkyharrastuksessa.
Lue myös: Pääkirjoitus: ”Mediaseksiä vai totuudenmukaisuutta?”
Vuokra 3 makuuhuoneen asunnosta vain 850 euroa
Leena kertoo jutussa asuvansa 111 neliön asunnossa, jonka vuokraa ja asumiskuluja hän jakaa kämppäkaverin eli toisen eläkeläisnaisen kanssa. Leenan mies menehtyi kaksi vuotta sitten.
– Eläkkeeni koostuu työ- ja perhe-eläkkeistä sekä 157 euron suuruisesta Kela-eläkkeestä. Suomessa eläkkeelläni olisi todella tiukkaa elää, Leena toteaa Iltalehdessä.
Asunnon vuokra on vain 850 euroa kuukaudessa. Se on nykymarkkinoilla vähän kolmen makuuhuoneen kodista Fuengirolan keskustassa. Alhaisen hinnan salaisuus on siinä, että Leena on ollut samalla vuokranantajalla yli kymmenen vuoden ajan.
Hän kertoo tehneensä ”oikein hyvän” viiden vuoden sopimukseen. Vuokraan kuuluu myös autopaikka.
Sähköön menee kuukaudessa 70-80 euroa, vesimaksu on 15 euroa. Ruokaan Leena laskee kuluvan kuukaudessa noin 300 euroa.
Lue myös: Kansaneläkkeen menettävä Riikka muuttaa Fuengirolasta takaisin Suomeen: ”Ei ole paukkuja taistella”
Leena maksaa verenpainelääkkeestään 1,70 euroa kuukaudessa
Koska Leenalla on pysyvä oleskelulupa ei residencia, hänellä on oikeus Espanjan julkiseen terveydenhoitoon.
Espanjalaisen terveydenhoidon tasoa Leena kiittää ja kehuu.
– Minulla on täällä omalääkäri ja saan erikoislääkärikäynnitkin ilmaiseksi. Espanjan julkinen sairaanhoito ei tunne sellaista asiaa kuin raha, Leena toteaa 23 vuoden kokemuksella.
– Samoin lääkkeet ovat käytännössä ilmaisia. Maksan Suomessa melko kalliin verenpainelääkkeen kuukausiannoksesta vain 1,70 euroa, Heimonen iloitsee IL:ssä.
Suomessa vastaavien lääkkeiden hinta on moninkertainen. On tosin hyvä huomioida, että espanjalaisen sosiaaliturvan piirissä olevat eläkeläiset maksavat vain kymmenen prosenttia lääkkeiden täydestä hinnasta.
Ja kun Leena taannoin tarvitsi kipeytyneeseen polveensa tukea, maksoi se Los Bolichesin apteekissa 7,50 euroa. Sama tuote kustansi Yliopiston verkkoapteekissa yli 28 euroa.
Mikä residencia?
Jos henkilö viettää Espanjassa vuosittain enemmän kuin kolme kuukautta, tulisi hänen lain mukaan hankkia residencia eli pysyvä oleskelulupa. Käytännössä EU-kansalaisten aikarajojen noudattamista ei Espanjassa kuitenkaan valvota.
Residencia tarkoittaa Espanjaan muuttoa. Ulkomaille muuttava suomalainen ei ole oikeutettu enää Kela-etuuksiin. Residencia ei anna automaattisesti Suomen tavoin oikeutta sosiaaliturvaan ja terveydenhoitopalveluihin. Näihin tarvitaan Espanjassa joko eläke, työsuhde tai yritys. Residencia tarkoittaa myös verojen maksua Espanjaan.
Residencian haltijalla on yhtäläiset oikeudet ja velvollisuudet kuin Espanjan kansalaisellakin, paitsi että ulkomaalainen ei voi äänestää tai olla ehdolla parlamentti -tai maakuntavaaleissa.
NIE on eri asia
Residencia ei ole sama asia kuin NIE, joka on ulkomaalaisen henkilön tunnistenumero, vaikkakin NIE voi olla ensimmäinen vaihe residencian hakuprosessissa.
NIE-numero on Espanjassa myönnettävä henkilötunnus ulkomaalaisille, jotka toimivat Espanjassa taloudellisista, ammatillisista tai sosiaalisista syistä. NIE on tunnistenumero, jota käytetään monessa asiayhteydessä. Jos ostaa esimerkiksi asunnon Aurinkorannikolta, NIE-numero tarvitaan, samoin pankkitilin avaamiseen.