Lukuaika: Pääkirjoitus: Massaturismi raivostuttaa ja huolestuttaa

Pääkirjoitus: Massaturismi raivostuttaa ja huolestuttaa

Fuengirola.fi:n pääkirjoituksessa mietitään, kuinka paljon on liikaa turismissa. Vaikka turistit tuovat satoja miljardeja euroja rahaa, on kolikolla myös kääntöpuoli.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
2 min lukuaika

Massaturismi kuohuttaa Espanjassa. Kuten uutisista on voinut lukea, etenkin Kanariansaarilla on osoitettu mieltä turistimassoja vastaan. Ei kestäne kauan, kun vastarintaliike etenee Andalusiaankin. Jo nyt Aurinkorannikolla on seiniin piirretyillä graffiteilla kehotettu ulkomaalaisia ”lähtemään kotiin”.

Kyse on asukkaiden hädästä. Vuokrat ovat nousseet niin korkeiksi, että paikallisilla ei ole niihin varaa. Syynä on lyhytaikaisten loma-asuntojen räjähdysmäinen kasvu. Airbnb-tyyppisessä vuokrauksessa asunnon omistaja tienaa enemmän kuin pitkäaikaisella kuukausisopimuksella. Airbnb-bisneksestä on tullut kiinteistökeinottelijoiden ja sijoittajien taivas, jossa normituloinen vuokralainen on hätää kärsimässä.

Tahti kasvaa koko ajan: Espanjassa vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä oli 56 prosenttia enemmän lyhytaikaisia vuokra-asuntoja ja 11 prosenttia vähemmän pitkäaikaisia. Espanjan asuntoministeri onkin kannattanut turistivuokrauksen rajoittamista asuntopulan riivaamissa kaupungeissa.

Paikalliset kantavat huolta myös ympäristön ja kulttuurinsa puolesta.

- Mainos -

Tilanne on tietysti tukala: kyse on tasapainoilusta turismin tuomien valtavien rahavirtojen ja asukkaiden elinolosuhteiden välillä. Espanjassa joudutaan nyt miettimään, paljonko on liikaa? Luvut ovat hurjia: matkailu toi Espanjan talouteen yli 200 miljardia euroa vuonna 2024.

Yhdeksi ratkaisuksi on ehdotettu turistiveron laajentamista. Se on nyt käytössä esimerkiksi Baleaarien saarilla ja Katalonian Barcelonassa. Muutaman euron summa per yö ei lomailijoita kaada, mutta tuo miljoonia yhteiskunnan kassaan.

Ratkaisevinta lienee se, mihin turistiverotuksesta saatava tulo ohjataan? Siitä on hyötyä vain, jos veromiljoonilla voidaan auttaa paikallisten – ja siinä sivussa matkailijoidenkin –elämää. Suuntaamalla rahat kestävän turismin kehittämiseen, puhtaanapitoon, turvallisuuteen ja vesivarantojen turvaamiseen turismiverosta olisi selkeää hyötyä myös Andalusiassa.

Jaa tämä artikkeli
1 kommentti
  • niin käy viimein.hyvää mutta armaankin käyttävät rahat oikeisin asia. niinkuin kaikki verot suunnatankiin oikeisin ja mones muussakin maassa….

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *