Lukuaika: Kansaneläkkeen menettävä Riikka muuttaa Fuengirolasta takaisin Suomeen: ”Ei ole paukkuja taistella”

Kansaneläkkeen menettävä Riikka muuttaa Fuengirolasta takaisin Suomeen: ”Ei ole paukkuja taistella”

Vakavan sairauden takia Espanjan Aurinkorannikolle kolme vuotta sitten muuttanut Riikka Pulliainen, 48, joutuu nyt palaamaan takaisin Suomeen.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
3 min lukuaika
Riikka Pulliainen mittelspitz-koiriensa Einon, Darran ja Räpsyn kanssa Fuengirolan ranta-paseolla aamulenkillä. Kuva: Facebook.

Kun Suomen hallitus ilmoitti aikovansa lopettaa kansaneläkkeiden maksun ulkomailla asuville suomalaisille, se osuu kipeästi Fuengirolaan vakavan sairautensa vuoksi muuttaneeseen Riikka Pulliaiseen, 48. Mikkeliläislähtöinen Riikka muutti miehensä Janne Pitkäsen kanssa Espanjan Aurinkorannikolle syksyllä 2021.

Psoriasisreumaa sairastava Riikka on työkyvyttömyyseläkkeellä. Jos ja kun kansaneläke vuodenvaihteessa 2025 poistuu, Riikka menettää puolet tuloistaan. Hän on saanut työeläkettä 590 euroa, kansaneläkettä 497 euroa ja vammaistukea 83 euroa kuukaudessa.

Lue myös: Eläkeleikkaus itkettää: sairauden takia Fuengirolaan muuttanut Riikka, 48, menettää puolet tuloistaan

Fuengirola.fi kertoi Riikan ahdistuksesta viime viikolla.

- Mainos -

– Olen täällä terveydellisistä syistä, en lomalla! Olo on ihan turta, epätietoinen, ahdistunut ja ärsyyntynyt… suututtaa, pelottaa, itkettää samanaikaisesti.

Lue myös: Pääkirjoitus: ”Onko kansaneläkkeeseen kajoamiseen todella tarvetta?”

Pelkät menoliput on ostettu kesäkuulle

Nyt Riikka kertoo tehneensä miehensä kanssa päätöksen. He palaavat Suomeen kesäkuussa ja asettuvat pääkaupunkiseudulle. Laivaliput – pelkkä meno – on jo ostettu.

– Me emme pysty tekemään niin, että olisimme täällä 6 kk. Mä saan biologisen lääkkeen 6 vk välein sairaalassa siinä maassa, missä olen kirjoilla. Jos nyt muuttaisimme vaikka Torreviejaan, niin kaikki sairaala-asiat pitäisi aloittaa taas alusta, Riikka selventää.

– Janne on tukevasti vielä kiinni työelämässä eikä senkään takia voi olla montaa kuukautta poissa maasta missä työskentelee.

Riikka kertoo saaneensa runsaasti ehdotuksia, miten he voisivat vielä jäädä Espanjaan ja kiittää lämpimästi niistä.

– Aika paljon meidän päätöksessä tällä hetkellä painaa se, että mun nilkka pitää saada leikattua ja Andalusian leikkausjonot on hiton pitkät. Nyt jo odottanut 1,5v. Suomessa HUSilla on nilkkaspesialisteja, jotka tiedän jo valmiiksi. Toki joudun varmasti sielläkin hetken odottamaan.

Riikka on ammatiltaan eläintenkouluttaja. Hän on kouluttanut koiria työkseen jo yli kahden vuosikymmenen ajan.

- Mainos -

Lue myös: Riikka Pulliainen on koirien ja kipujen kesyttäjä

”Matto vedettiin jalkojen alta”

Hallituksen eläkeleikkaus tuli yllätyksenä monelle. Päätös koskee vain kansaneläkkeitä, ei työeläkkeitä. Kansaneläke on etuus, jolla tuetaan niitä Suomen sosiaaliturvaan kuuluvia, joiden työeläke on jäänyt pieneksi. Sillä siis turvataan perustoimeentuloa.

Kelan mukaan Espanjassa asuu yhteensä 560 suomalaista, jotka saavat kansaneläkettä. Heidän keskimääräinen kansaneläkkeensä oli 229,78 euroa kuukaudessa. 

– Just kun saatiin mun S1, lääkäriasiat ja biologinen lääkitys toimimaan hillittömän taistelun jälkeen ja luultiin, että nyt tää elämä lähtee rullaamaan…. niin matto vedettiin taas jalkojen alta, Riikka kuvailee.

– Katsotaan tuleeko kukaan tekemään tästä hallituksen päätöksestä kantelua EU:n tuomioistuimelle. Itsellä ei ole osaamista eikä tällä hetkellä paukkuja taistella.

Jaa tämä artikkeli
38 kommenttia
 • Ei mitään järkeä poistaa kansaneläkettäsuuri osa ihmisistä saa kansaneläkettä.Sitten toimeen tuloa on pakko hakea suuri osa ihmisistä tällälailla pieni tuloksia rokotetaan.ei ole varaa ostaa lääkkeitä sekin tulee kalliiksi yhteiskunnalla ei tässä ole mitään järkeä.kun pienituloisia rokotetaan.Kerran ku kun päättäjille laitetaan 1000 e kk:dksi käteen ei muuta miten suu pantais tulla pitää elää maksaa kaikkiyksi 1v elettäväksi.näi monet suomalaiset elävät ja taistelevat toimeen tulosta.minuakin suorastaan viluttaa miten köyhiä rokotetaan ja joutuu elämään kurjuudessaRikkaat vain nauravat ja porskuttaa kun heillä on kaikki hyvin takanapäin hymyilevät!Tämä ei ole oikein.

  • Kaikilla ei oo ees mahdollista lähteä etelän lämpöön. Mulla liian kallis koti ja asumiskustannuksien jälkeen jää 450e kun en voi eläinten vuoksi muuttaa pienempään, tulis kerrostalossa hyvin äkkiä haukkuvan koiran ja karkailevan kissan kanssa häätö. Niin se nyt vaan menee. Kyllä täällä Suomessakin vielä makarooni ja peruna on halpaa👍

   • Nyt kyllä suomalaiset saa syyttää itseään kun äänestivät tuon porukn valtaan yhä hullummaksi menee Purran touhut ja Orpo aan vikisee .Lääkkeet jää monella ostamatta.Ruuan innat nouse kun kaikki pakkausja logisiikkakulu nousee Toivottavasti ihmiset nyt herää.

    • Mennään etelään ja käydään Suomessa lomilla hoidat tamassa itsensä. Kyllä Suomessa voi elää monen sairauden kanssa. Oma maa mansikka muu maa mustikka.

 • Millä ihmeellä ihmiset saa eläkkeen?
  Mulla oikea olkapää operoitu ja sanottu et ei kuntoon tullut.
  Paikoiltaan menee päivittäin.
  Ei vaan saa eläkettä . Ikääkin jo 61.
  Sit nää aurikoiset 48 vuotiaat kuntoilee Espanjassa. Millä ihmeellä?
  Kyllä olen samaa mieltä eiku tänne loskaan vaan. Kylmään ja pimeään. Alkaa hymyt hyytyä!!
  Kansaneläke maksuun ehdottomasti Suomeen.

  • Ei kansaneläkettä olla poistamassa, vain maksu ulkomailla asuville. Suomessa asuvat saavat edelleen.

 • Kolme koiraa! Ne kun hävittää niin kattaa hyvin menetetyn eläkkeen ja vielä jääkin. Meillä ei ainakaan olie varaa tommoseen.Naapuritkin tykkää kun räksytys loppuu.

 • Kalliiksi se tulee Valtiolle kun ihmiset palaavat ja saavat muita etuuksia ei tule säästöjä päinvastoin Valtio maksaa paljon enemmän näin se menoon ja säästöajatukset ja tulee sosiaali yms lisämaksuja heille, että näin

  • Tunteettomat jätkät kommentoi joka kerta koirista!! Ette tajua että juuri nuo koirat pitää hänet liikkeellä, että ei ihan sohvalle makaamaan jäädä!! Hävetkää!

   • Harmillinen tilanne,mutta nyt kun Suomi on niin velkaantunut,joutuu kaikki tulonsiirrot syyniin ja kaikista vähennetään.Elämän voi rakentaa vain varmaksi silloin kun ei tarvitse tulonsiirtoja.Ne jotka ovat olleet töissä ja tienänneet itse hyvinvointinsa ovat nyt voittajia.

    • Eihän sitä tarvitse täällä asua, muuttaa vaan asumisosoitteensa jonkun sukulaisen tai ystävän osoitteeseen ja elelee etelässä vanhaan malliin, niitä kukaan ala tarkistelemaan on tässä maassa niin montaa kansaneläkkeen saajaa. Viisaammat ei ole koskaan täältä muuttanwetkaan vaikka ovat jo vuosia asuneet muualla!!

 • Kansanedustajilta ja ministeriltä etuudet kans tarkasteluun nehän vaan ottaa muilta ja itselle lisäävät ne on kuitenkin valtion elättejä.

 • Mutta noin 200 YLEn päällikön piti saada miljoonien bonukset.
  Nuokin rahat olisi kyllä kuulunut espanjan eläkeläisille.
  …tunarit !

  • Aivan. Valtion virkamiehet tuottaa tälle yhteiskunnalle tuloja ihan yhtä paljon kun lapset, työttömät ja eläkeläiset, samaa loskasakkia joita oikeat työntekijät elättää.

   • On sinulla mielipiteet?koska sakkia?no onneksi itse olet ns.parempi ihminen👍🙄

   • Kansalaisaloite on allekirjoitettavissa jossa vähennettäisiin kansanedustajat puoleen eli säätettäisiin.

  • Tuo on totta. Saavat 100 prosenttia, vaikka menisi veroina 60 ,ei aihetta valittaa.

 • Suomessa asuvat maahanmuuttajat saavat kansaneläkettä + muita tukia roppakaupalla vaikkeivät ole edes Suomen kansalaisia. Näin päin homma kyllä toimii mainiosti?

 • Oikeistolaiset NATO haukat kun on hallituksessa niin näinhän siinä käy.

 • Tuntuu niin oudolta,kun tämä valittaa ettei pärjää.On toinen mikä tienaa työllään ja elin kustannukset on siellä edullisemmat.Yksin ,eläkeläinen Suomessa työssä 40vuotta .Työeläke 1200 siitä verot ja muut maksut,niin kuin muillakin.On pärjättävä kaikkine sairausmaksuineen lääkkeineen.Vuokrineen.En matkusta en polta,en juo alkoholia,en käytä teatteri tai muita kulttuuri palveluja,ei ole autoa,ei mökkiä,ei venettä.Täällä pärjää, kun ei tee mitään,eikä käy missään.Maksaa vain sairauskulunsa vuokransa sähkönsä vetensä ruokansa.Tylsää on ,mutra minkäs teet.

 • Miksi suomi on kuin vanha Albania, tai nykyinen venäjä, pidetään ihmiset väkisin suomessa, eläkkeet ovat eläkeläisten rahoja, heillä on siihen oikeus,,, mitä tälläinen politiikka on, Haloo Haloo, mikä ihmisiä vaivaa, pakko asuu suomessa vaikka täällä on kurjaa ja kaikki kuristetaan kuoliaaksi

 • Aivan. Valtion virkamiehet tuottaa tälle yhteiskunnalle tuloja ihan yhtä paljon kun lapset, työttömät ja eläkeläiset, samaa loskasakkia joita oikeat työntekijät elättää.

  • On touhua tosiaan oispa kiva kun työläinenkin sais sopeutumis rahaa ,samoin kuin nää ketaleet eduskunnassa ei minun mielestä elestä oo sen parempia kuin tavalliset työläiset,kyl pitäs tehä jotain oik kunnolla

 • Nämä kommentoivat eivät ymmärrä sitä, että Kansaneläke, on tarkoitettu nimenomaan suomessa asuville kansalaisille! Kyllä halvallakin voi asua, jos ei asu Helsingin kalliissa yksiöissä! Täällä Lounaissuomessa, on puolet halvempaa asua! Natolla ja eläkkeillä ole mitään yhteyttä! kokonaisbudetti on hallituksella kyseessä!

 • Kansaneläke ei ole työllä maksettu eläke eikä oikeastaan eläke ollenkaan. Se on sosiaalietuus niille, jotka eivät saa työeläkettä ollenkaan tai riittävästi.

 • Hei Riikka lupasit ettei pieniin eläkkeisiin tule leikkauksia, mutta niin vain teit. Kaikkein pienimmän eläkkensaajilta otit kansaneläkkeen pois, suurimmat eläkeläisethän eivät saa kansaneläkettä. No ulkomailta tullaan takaisin suomeen asumaan ja saadaan taas se kansaneläkekin plus tietysti asumistuki, toimeentulotuki ja mahdollisesti vielä muita tukia. Nämä tuet kun lasketaan kansaneläkkeen päälle niin RIIKKA eikö olisi kannatanut maksaa vain se kansaneläke jolla ihminen tulee toimeen espanjassa mutta ei suomessa. Vaimolleni käy juri noin kun kuvailin ja sitten meillä on koti suomessa ja espanjassa kun minä en saa kansaneläkettä ja RIIKKA maksaa osan vaimon suomen kuluista, sopii.

 • Hej liitytään kaikki yhteen ja aletaan valittaan EU kommission. Me olemme taistelleet täällä aurigossa olemiseta terveyden takia eikä olla suomessa löhöilty telkkarin edessä. Ottaisivat lisää veroo chipseistä karkeista limukasta sieltä ne sairaudet alkaa jo pikku iässä. Ja sitte tulee
  Lääkkeitten ylisyöntiä lääkkäreitten avustuksella. Lääketehtaat ja vauraalliset hyötyy. Sieltä tulee varmaan valtionkassaan enemmän rahaa kuin ulkomailla asuvien pikku kansaneläkkeistä. Ei sitä 6 kk edes suoda. Niin se vain käy jos ei aleta taistoon.

 • KIKKA
  Miksi kansaneläkkeellä elävä ihminen ei saisi asua Espanjassa jossa pärjää pienellä eläkkeellään paremmin kuin Suomessa missä ruoka, lämmityskulut, lääkkeet ym. Elinkustannukset ovat kalliimpia.
  Rikas ihminen voi valita ihan missä haluaa asua. Ei pitäisi olla kateellinen köyhemmille. Kansaneläkettä saa juuri sen takia, että työeläke on niin pieni ettei sillä pärjää.
  Psoriasiksen hoitokeinona olen kuullut lääkärien määräävän aurinkomatkoja. Sekin säästää Suomen terveydenhoitokustannuksia jos potilas pystyy itse hoitamaan sairauttaan siellä.

 • Nämä leikkaukset olisi voinut tehdä porrastetusti ja seulalla. Kansanedustajista ja muista hallituksen jäsenistä,avustajista, ministereistä ,sekä muista virkamiehistä löysät pois, lakataan pitämästä suojatyöpaikkoja hyödyttömille. Etuudet pois! Palkat kohtuullistetaan eli niitä lasketaan. Sopeutumiseläkkeet välittömästi seis! Turhaa byrokratiaa purkamalla säästyy miljoonia. Sote-ja kaupunginjohtajien palkat puolitetaan . Kukaan ei ole niin huippuosaaja ,että tarvitsee ökypalkkaa.
  Panostetaan pieniin kouluihin ja terveydenhoitoyksiköihin. Pienien yksiköiden turvallisuuden, hyvivoinnin, yksilöllisyyden, inhimillisyyden, mielekkyyden,tehokkuuden, taloudellisen kontrollin ym.ym.näkökulmasta saataisiin terveempiä ja onnellisempia ihmisiä ja sitäkautta työkykyistä väkeä työelämään.
  Nykyisillä toimilla henkinen ilmapiiri laskee entisestään ja ostovoima heikkenee heikkenemistään. Suomalainen sisu yritetään nitistää. Katajaista kansaa poljetaan . Suunta on surullinen.

 • Kukaan ei ole millään tavalla kertonut näissä kertomuksissa elämästä Espanjassa, että ei he elä siellä omin varoin. Nämä jotka kertovat lähes maksuttomasta terveydenhuollosta ja lääkkeistä, eivät ymmärrä että sen kaiken maksaa Suomen veronmaksajat. Ei ole olemassa mitään maksutonta terveydenhuoltoa. Joku sen aina maksaa, tässä tilanteessa Suomi, ei espanja. Ja tottakai espanja mielellään ottaa vastaan kaikki, jotka jättävät jälkeensä euroja, jotka kuuluvat Suomelle.

  On vastuutonta ja itsekästä vaatia etuja kun suurin osa suomalaisista eläkkeen saajista elää köyhyys rajalla. Millä oikeudella voi edes kuvitella että muuttaminen antaisi etuoikeuksia muiden kustannuksella.

 • Miksihän ei varakkaat ilmianna toisiaan ja polje.
  Aivan oikein vähävaraiset tekee sitä aivan oikein heille on jopa numeroita annettu minne ilmiantaa esim . Viranomasisille että ilmiantaa jos toinen tekee esim mustaa rahaa vaikka ei ole edes varma asiasta. Hyvä politikoille ja muille varakkaille valtamiehille. Muttei vallan päättäjät niin tee. Jos vaikka joutuu pois hyvästä toimesta siitä saavat korvausta ja jo toinen toimi odottaa heidän ympyröissään.
  Herätkää jo vaatimaan ne pikku kansaneläkkeet jotka nyt otetaan pois koska kuuluu sosiaalin piiriin. Eikös nämä kansaneläkket ole niin sanottuja korvauksia jos esim henkilö on joutunuut työkyvyttömäksi jonkin onnettomuuden tai sairauden takia. Nytkö se on sosiaali avustusta. Hyvinpä on osattu taas sanoja käännellä. Mites politikot kun saa sopeutumis rahaa onko se sitte voi hyväveli resukka rahaa. Nämä kansaneläkkeet on kuin sentti näitten isojen bonus herrojen taskuss.

 • Eikös nyt olla eu: ssa meidänhän pitäs olla samaa kansaa. Pitääkö olla suomessa koko aika vaikkei pystyisikään terveyden takia vaan istua neljän seinän sisällä ja jengi väkivaltaa pelätä.

 • Moni pienipalkkainen suomalainen on ollut osan työurastaan töissä Ruotsissa ja saanut Ruotsin työeläkkeen lisäksi Ruotsista jonkin verran kansaneläkettä vastaavaa eläkettä. Ruotsihan ei enää viime vuonnakaan ole maksanut tätä osaa eläkkeestä. Nyt Suomi tekee ulkomailla oleville suomalaisille saman, mitä varakkaampi ja vähävelkainen Ruotsi teki jo viime vuonna.

 • Ei kansaneläke ole koskaan ollut mikään eläke. Se on avustus pienituloisille jotka eivät saa riittävästi eläkettä. Sitä ei olisi milloinkaan pitänyt maksaa ulkomailla asuville. Hallitus vaan korjaa edellisten leväperäistä taloudenhoitoa. Kyllä kela huolehtii erilaisilla tuilla että ihminen tulee toimeen Suomessa.

 • FINNVERA OY joka on valtider omistama lainayhtiö takaa lainaa NOKIALLE 1.5 miljarder et sepääsee tekeen kauppaa intiaan. Orpo ottaa pois sairaitten ja köyhien kansaneläkkeet 34 milj. Takia. Mistä on kysymys. Jos intialsiset ei maksa taksisin siellä menee monen vuoden eläkkeet. Lukekaa hieman Finnveran taustoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *