Pähkinät 16/24

Löytyykö tietoa vai mennäänkö arvauksella?

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
3 min lukuaika

1. Mitä noloa päivää vietettiin Suomessa 12.4.?

2. Mikä oli Suomen soitetuin radiobiisi vuonna 2023?

3. Mihin entinen jalkapallotähti/näyttelijä O.J. Simpson menehtyi viime viikolla?

4. Miksi Kelan toimeentulopäätöksissä ei näy enää ratkaisuntekijän nimeä?

- Mainos -

5. Minkä merkkinen on Suomen tasavallan presidentin uusi virka-auto?

6. Montako vuotta jalkapalloseura IF Gnistan odotti sarjanousua Veikkausliigaan?

7. Minkä koisokasvin mukulaa Mikael Agricola aikoi kutsua päärynäksi?

8. Mikä EU-valtio perii vastaisuudessa kovempaa arvonlisäveroa kuin Suomi?

9. Minkä väriset hiukset Elviksellä oli todellisuudessa?

10. Mihin maahan Ylen suositun Au pairit -ohjelman päähenkilöt matkaavat tällä kertaa?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. Suomen ylikulutuspäivää

- Mainos -

Suomalaisten kulutus oli 12.4. laskennallisesti ylittänyt maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonepäästöjä. Esimerkiksi Kiinassa ylikulutuspäivä on vasta kesäkuussa ja Ruotsissa ensi viikolla.

2. Ylivoimainen

Kuumaa yhtyeen biisi Ylivoimainen soi ylivoimaisesti eniten Suomen radioasemilla. Bändin jäsenten mukaan on edelleen vaikea tottua siihen, että oma kappale soi radiossa. Se oli myös yhtyeen kappale viime vuoden UMK-laulukilpailussa.

3. Syöpään

O.J. Simpson muistetaan parhaiten Suomessa rooleistaan elokuvissa Mies ja alaston ase. Kesäkuussa 1994 häntä epäiltiin vaimonsa Nicole Brown-Simpsonin ja tämän ystävän Ron Goldmanin murhista, mutta Kim Kardashianin isä, huippujuristi Robert Kardashian sai hänet vapaaksi rikossyytteistä.

4. Turvallisuussyistä

Kelan työntekijöihin on viime vuosina kohdistunut niin monta turvallisuusuhkaa, että Kela päätti ottaa kirjeistä päätöksentekijän nimen pois. Se ei muuta valitusoikeutta. Kyseessä on vuoden loppuun asti kestävä kokeilu, jonka jälkeen tehdään lopullinen päätös jatkosta.

5. Audi

- Mainos -

Kyseessä on Audi A8 L Security Quattro. Sen hinta on autoveroineen noin 1,1 miljoonaa euroa. Suomen presidentillä ei ole ennen ollut Audia, vaan Marcedes-Benz. Sitä ennen esimerkiksi Kekkonen ajeli Cadillacilla. Myös Espanjan pääministerillä Pedro Sanchezilla on samanlainen Audi.

6. Sata vuotta

IF Gnistan on perustettu 1924. Se nousi viime kauden päätteeksi Suomen ylimmälle sarjatasolle. Sarjanousija voitti turkulaisen FC Interin ensimmäisessä ottelussaan Helsingin Oulunkylässä 2-1.

7. Perunaa

Suomen kielen isä Mikael Agricola suunnitteli kutsuvansa perunaa päärynäksi, koska sitä kutsuttiin aiemmin Ruotsissa maapäärynäksi – jordpäron. Ranskassa ja Hollannissa perunaa kutsuttiin maaomenaksi. Perunan avulla tuotetaan 75 prosenttia ihmisravinnosta.

8. Unkari

Suomen hallitus nosti yleisen arvonlisäprosentin 25,5:een. Vain Unkari on Suomen edellä 27 prosentilla. Espanjassa yleinen arvonlisäprosentti on 21. Suomen valtionvaraministeriö uskoo 1,5 prosentin korotuksen tuovan valtion kassaan vuositasolla noin miljardi euroa lisää rahaa.

9. Vaaleat

Elviksen entisen kodin seinällä Gracelandissa roikkuu kuva vaaleahiuksisesta Elviksestä. Elvis kuitenkin piti mustista kutreista ja ryhtyi värjäämään niitä jo teini-ikäisenä. Ensin hän käytti kenkäplankkia, mutta lopullinen sävy oli nimeltään mink brown.

10. Maltalle

Neljä suomalaista au pairia matkustavat Maltalle, jossa kamerat seuraavat heidän elämää. Maltan saarivaltio sijaitsee Välimerellä Italian eteläpuolella. Se on tunnettu nettikasinoiden kotimaana. Maltan pääkaupunki on Valletta.

TAGIT:
Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *