Lukuaika: Syöpäsairaan pikkupojan, 10, hätähuuto: vain neljä viikkoa aikaa löytää luuytimen luovuttaja

Syöpäsairaan pikkupojan, 10, hätähuuto: vain neljä viikkoa aikaa löytää luuytimen luovuttaja

Myös Málaga CF -jalkapallojoukkue on auttanut sopivan luuytimen etsinnässä leukemiaa sairastavalle pojalle. Alejandrolla, 10, on vain viikkoja elinaikaa.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
4 min lukuaika
10-vuotias Alejandro odottaa sairaalassa yhteensopivaa luuytimen luovuttajaa, joka voisi pelastaa hänen henkensä. Kuva: Alcárazin perhe.

Espanjan Aurinkorannikolla Málagassa asuva perhe on hädissään, sillä perheen 10-vuotias leukemiasta kärsivä Alejandro-poika tarvitsee kipeästi yhteensopivan luuytimen luovuttajan.

Pojan äiti María Luisa Alcaraz on vedonnut espanjalaisten tiedotusvälineiden sekä sosiaalisen median kautta kaikkiin mahdollisin tahoihin poikansa pelastamiseksi.

– Tilanne on epätoivoinen ja kaikki apu on tarpeen. Tarvitsemme luuytimen luovuttajan pienelle Alejandrollemme. Aikaa on vähän, mutta kuka tahansa voi auttaa meitä, María sanoi.

Äiti on pyytänyt apua esimeriksi Espanjan Kansalliselta poliisilta (Policía Nacional), sillä Alejandron setä on poliisi sekä Málaga CF -jalkapalloseuralta. Futisjoukkue onkin liittynyt huhtikuussa aloitettuun ”Te doy mi sangre azulblanciazul” -kampanjaan, jossa jokainen verta tai luuydintä luovuttava fani saa lipun otteluun.

- Mainos -

Alejandro on parhaillaan sairaalahoidossa Almeríassa, mistä äiti on kotoisin. Alejandron isä taas on syntyjään Málagasta.

Leukemia paljastui kaksi vuotta sitten

Vanhemmat kertovat, että Alejandro aloitti urheilun miltei heti opittuaan kävelemään. Hän ui ja pelasi pallopelejä.

– Hän oli terve lapsi eikä koskaan sairastanut, äiti ja isä kuvailevat. Kumpikin vanhemmista pitää myös huolta terveydestään eikä esimerkiksi tupakoi.

Kaksi vuotta sitten Alejandrolle nousi korkea kuume, joka ei laskenut edes lääkkeillä. Kuumeeseen liittyi petekioita eli pieniä veripisteitä, jotka ilmestyivät hänen leukaansa.

Sairaalassa pojan verikokeet paljastivat murheellisen diagnoosin: Alejandro sairastaa leukemiaa.

Nyt hänelle on annettu vain neljä viikkoa aikaa löytää sopiva luuytimen luovuttaja.

Koulupojan tapaus korostaa, että on tärkeää ja kiireellistä löytää yhteensopivia luovuttajia, jotka voivat osallistua tämän tyyppistä syöpää sairastavien potilaiden hoitoprosessiin.

Alejandron äiti María Luisa on kertonut perheen hädästä Espanjan tv-uutisille ja medialle.

”Olemme kauheassa tunnelissa”

Alejandro ei käy enää koulua eikä hän jaksa liikkua entiseen malliin.

- Mainos -

– Syöpä itsessään ei satu, mutta kaikki sivuvaikutukset kyllä, äiti toteaa.

Sairaalassa päivät kuluvat hitaasti, kun hän ja hänen perheensä odottavat uutisia mahdollisesta luovuttajasta, joka ”saa meidät ulos tästä kauheasta tunnelista, jossa olemme”.

Syöpä on vaikuttanut koko perheeseen. Äiti on joutunut lopettamaan työnteon.

– Olemme nyt eristyksissä, koska Alejandron puolustuskyky on nollassa, hän selittää.

Kuka tahansa voi olla verikaksonen

Alejandrolla on edessään pari viikkoa toipumista juuri päättyneen toiseksi viimeisen kemohoidon jälkeen.

Edessä on luuytimensiirto, joka on pakko tehdä, jotta poika selviäisi hengissä. Lääkäreiden mukaan siirto on tehtävä neljän, enintään viiden viikon sisällä.

Mutta Alejandrolle pitäisi löytää 100-prosenttisesti yhteensopiva luovuttaja. Puhutaan verikaksosesta, joka voi ”asua missä tahansa tällä planeetalla”.

– Täydellinen yhteensopivuus on vaikea saavuttaa, koska keskiarvo on 1/4000 maailman väestöstä.

Leikkaus Málagassa lähenee

- Mainos -

Vanhemmat ovat harvoin yli 50-prosenttisesti yhteensopivia ja sisarukset ovat yhteensopivia vain 20 prosentissa tapauksista. Alejandro on ainoa lapsi.

– Tarvitsemme kiireellistä apua. Leikkaus Málagassa lähenee ja meillä on hyvin vähän aikaa jäljellä löytää yhteensopiva luovuttaja, äiti sanoo.

Useimmat luuytimensiirrot tehdään juuri Alejandron kaltaisille leukemiapotilaille. Potilaan oma luuydin tuottaa silloin syöpäsoluja. Se tuhotaan voimakkaalla sytostaatti- tai sädehoitoannoksella, ja tilalle annetaan luovuttajan luuydintä.

Perhe huomauttaa, etä miltei kuka tahansa voi käydä luovuttamassa kantasolujaan.

– Se on yksinkertainen ja helppo, kuin verikokeen ottaminen. Ainoa vaatimus on, että olet 18-40-vuotias, painat yli 50 kiloa ja olet terve. Kantasolujen uusiutuessa voit lahjoittaa uudelleen niin monta kertaa kuin haluat.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *