Pähkinät 15/24

Vuorossa tiukkoja pähkinöitä purtavaksi.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
3 min lukuaika

1. Paljonko kansainvälinen yleisurheiluliitto (WA) maksaa Pariisin olympiakultamitalista palkintorahaa?

2. Mitkä kaksi Guiness World Recordsin titteliä näyttelijä Jackie Chanilla on hallussaan?

3. Mistä kaupungista tulee Helsingissä järjestettävän pohjoismaisten ravintoloiden Michelin-tähtien juhlien catering?

4. Mitkä kolme espanjalaisen La Ligan jalkapallojoukkuetta eivät ole koskaan pudonneet alemmalle sarjatasolle?

- Mainos -

5. Mistä automallista maksetaan USA:ssa enemmän käytettynä kuin uutena?

6. Mikä asia on tullut presidentti Alexander Stubbille yllätyksenä presidenttikauden alussa?

7. Kenen maailmanmestarin poika on painija Jonni Sarkkinen?

8. Mikä on luutarha?

9. Mitä tarkoittaa subjektin ja predikaatin kongruenssi?

10. Paljonko Itävallassa voi saada sakkoa kojelautakameran käytöstä?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. 50.000 dollaria eli noin 46.000 euroa

- Mainos -

Kansainvälinen olympiakomitea KOK ei maksa mitaleista palkintorahoja, mutta on ensimmäistä kertaa antanut lajiliitoille siihen mahdollisuuden. Kansainvälinen yleisurheiluliitto WA jakaa palkintorajoja 48 lajissa. Seiväshyppääjä Wilma Murto on Suomen suurin kultamitalikandidaatti.

2. Eniten stuntteja tehnyt elävä näyttelijä sekä eniten krediittejä saanut henkilö yhdessä leffassa

Näyttelijä Jackie Chan täytti tällä viikolla 70 vuotta. Chan on esiintynyt 150 leffassa ja tehnyt kaikki stunttinsa itse. Hän on kokenut useita loukkaantumisia ja murtanut esimerkiksi pääkallonsa. Elokuvassa CZ12 hän sai 15 krediittiä lopputeksteihin.

3. Suomen Turusta

Gaalan juhlatarjoilusta vastaa turkulainen Sunborn Events, jonka pääkokki Kristian Karnell vastaa juhlien ruokatarjoilusta. Turku on brändännyt itsensä Suomen ruokapääkaupungiksi. Viime vuoden – ja Suomen ensimmäinen – Michelin gaala järjestettiin Turussa.

4. Real Madrid, FC Barcelona, Athletic Bilbao

Suomalaisilla on tapana puhua Realista, mutta ”espanjaksi” se on Madrid ja Athletic on Bilbao. Athletic koostuu baskipelaajista tai siellä teini-iässä aloittaneista jalkapalloilijoista.

5. Range Roverista

- Mainos -

Range Rover on kallis auto, jota täytyy odottaa pitkään. Sen takia rikkaat ihmiset ovat valmiita maksamaan käytetystä autosta tuhansia euroa ylihintaa, jos sen saa heti ajoon. Myös Kian Rio-mallit ovat käytettynäkin haluttuja autoa.

6. Yksityisyyden puute

Hänen mukaansa mitä tahansa hän sanoo, missä tahansa, niin se on jollain tavalla julkista. Stubb kertoo työskennelleensä kolmen presidentin kanssa, joten monet muut viranhoitoon kuuluvat asiat eivät ole yllättäneet niin paljon.

7. Tuuli Matintalon

Painija Jonni Sarkkinen, 20, varmisti Suomelle paikan ensimmäisenä painijana Pariisin olympialaisiin. Maapaikka tuli kreikkalais-roomalaisen painin 77-kiloisten sarjassa. Hänen äitinsä Tuuli Matinsalo on aerobicin maailmanmestari vuosilta 1996 ja 1999.

8. Hautausmaa

Luutarha ei jäänyt elämään suomen kieleen, vaikka se on sopiva nimitys hautausmaalle, jonne on haudattu ihmisten luita. Sana on tietenkin johdatettu sanasta puutarha.

9. Mukautumista

Eli yhden lauseenjäsenen taivutus mukautuu toisen lauseenjäsenen mukaan. Jos subjekti eli tekijä on monikossa, niin myös predikaatin eli tavallisesti subjektin toimintaa ilmaisevan sanan on myös oltava monikossa. Osaako linnut lentää on väärin! Osaavatko linnut lentää on oikein? Tiistaina vietettiin suomen kielen päivää.

10.

25.000 euroa

Siinä voi tulla matkalle hintaa. Saksassa ja Ranskassa taas navigaattorit, jotka kertovat peltipoliisien paikat, ovat kiellettyjä. Monissa maissa myös moottoritiemaksun laiminlyönti tai kielletyllä vyöhykkeellä ajaminen voi johtaa mojovaan sakkoon.

TAGIT:
Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *