Blogi

Tee niin kuin sanon

 Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset

Älä, kuten minä teen. Tuli mieleen tuo sanonta seuratessani Glasgow’n ilmastokokousta. Ettei vain kävisi kuten Pariisissa, lupauksia tuli, mutta niitä ei täytetty. 120 maailman johtavaa puivat pari viikkoa tulevaisuutta ja näkymät ovat hirveät. Tällä menolla planeettamme on menossa itsemurhaan. Samanaikaisesti suurin osa johtajista on tullut kokoukseen yksityisellä jetillä, kuten Euroopan komission presidentti Ursula von der Layen, myös isäntämaan pääministeri Boris Jonhson päätti lentää yksityisellä suihkukoneella pelottelemaan tulevasta kauhusta. Johtajat ajellaan polttoainevetoisilla (diesel tai bensa) autoillaan tukkien liikenteen. Huippukokouksen ruokaloissa annokset on kääritty muoviin.

Vaikkakin pari vuotta sitten lentomatkojen määrä oli yli neljä miljardia vuodessa, niin kuitenkin lentojen hiilijalanjälki oli vain noin kaksi prosenttia kaikista päästöistä, vaikka lentämisen päästöt junaan verrattuna ovat 15-kertaiset. Kuulostaako lohduttavalta? Mutta laskelmien mukaan, jos lentoliikenne jatkaa kasvuaan samaa nykytahtia, niin vuonna 2050 jopa 40 prosenttia hiilipäästöistä olisi lentojen aiheuttamaa. Jättämällä väliin kaukomatkan voi moni suomalainen vähentää vuotuista hiilijalanjälkeään jopa 20 prosentilla.

Sähköntuotanto on ehdottomasti pahin roisto hiilipäästöillään, ja sähkön kysyntä tulee kasvamaan roimasti. Edelleen sähköä tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla, kuten öljy ja maakaasu. Keskiverto suomalaisen henkilön hiilijalanjälki on 10,30 tonnia vuodessa, kiinalaisen 7,5, intialaisen 2, ja USA:n 15,6 tonnia. Tavoite vuoteen 2030 mennessä on 2,5 tonnia, vuoteen 2050 ainoastaan 0,7 tonnia. Vaikea on yhtälö. Monet kyselevät, että kuinkas olisi ydinvoima?

Kimmo Sahlman

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Fillarimummo

Julkkikseksi pääseminen tai päätyminen on monisyinen asia. Joku saattaa käyttää läjäpäin...

Remontteja joka paikassa

Elämme remonttien keskellä. Henkilökohtaisten asunto- ja elämäntaparemonttien ohella koko yhteiskuntamme järjestäytyy...

Malttia

  Tuli, oli ja meni. Vielä muutama viikko sitten hyvästeltiin Covid-19...

Viikon kysymys

Kuunteletko joululauluja?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa