Koripalloa Espanjassa ja Aurinkorannikolla

 

Koripallo on Espanjassa lähes yhtä suuri laji kuin jalkapallo. Ja tällä hetkellä varmasti enemmän pinnalla kuin vuosiin, sillä Espanja voitti juuri kuluvan syksyn aikana historiansa toisen maailmanmestaruuden!

Meitä aurinkorannikkolaisia hemmotellaan, sillä jalkapallon lisäksi Málagassa on myös korkealla tasolla pelaava koripallojoukkue, Unicaja Baloncesto. Joukkue on vuosia kuulunut Espanjan kärkipuolen joukkueisiin. Pieni huomautus toki tähän väliin, kuten tätä palstaa lukeneet tietävät, Málaga CF:n jalkapallojoukkue ei juuri tällä hetkellä hemmottelun mittapuuhun valitettavasti sovi, sen verran on tilanne sekava seurassa tällä hetkellä. Mutta palataanpas päivän epistolaan, huippukoripalloon Espanjassa.

Unicaja Baloncesto on perustettu vuonna 1977, alun perin nimellä Caja de Ronda, aina 1990-luvun alkupuolelle saakka. Vuodesta 1994 alkaen seura on toiminut nykyisellä nimellään. Parhaisiin saavutuksiin kuuluu Espanjan Liga ACB:n mestaruus vuonna 2006 ja arvostetun Espanjan Cupin voitto vuonna 2005. Tuolloin joukkuetta valmensi italialainen Sergio Scariolo. Herrasta sen verran lisää, että sama mies on valmentanut Espanjan maajoukkuetta vuodesta 2015 alkaen, ja luotsasi Espanjan siis hiljattain maailmanmestaruuteen. Nykyisin tämän lisäksi Scariolo toimii NBA-joukkue Toronto Raptorsin apuvalmentajana.

Vuonna 2017 Unicaja voitti EuroCupin, eli Euroopan toiseksi suurimman Euroopan joukkueiden turnauksen. Unicaja on viime vuosien aikana osallistunut myös Euroopan suurimpaan Euro-sarjaan, Euro Leagueen. Unicajan joukkue on toiminut joillekin pelaajille astinlautana NBA-sarjaan, toiset taas tulevat NBA-uran jälkeen pelaamaan Euroopan kovimpanakin tunnettua Espanjan liigaa.

Urheilun ystävänä voin sanoa, että Unicajan kotiareena ja sen tunnelma on päätä huimaava. Aivan moottoritien kupeessa lentokentän läheisyydessä sijaitseva Palacio de Deportes Jose Mária Martin Carpena -halli imaisee sisäänsä 11 300 katsojaa. Keskimäärin otteluissa käy n. 7000-8000 ihmistä. Ihan kuten jalkapallossakin, Real Madridin ja Barcelonan saapuessa Málagaan halli myydään joka ikinen kerta loppuun. Ja juuri nuo ottelut ”murskaavat tajunnan”. Trillereitä lähes joka ikinen. Tunnelma on infernaalinen. Faniryhmällä on paikoillaan mukana kokonainen orkesterivarustus, välillä tuntuu kuin olisi konsertissa samaan aikaan kuin urheilutapahtumassa.

Itse jalkapallomiehenä olin skeptinen lähtemään ensimmäistä kertaa täällä koripallo-otteluun. Päätin silti urheilun suurena ystävänä antaa sille mahdollisuuden. Paluuta ei ollut, paikalle on mentävä aina, kun siihen mahdollisuus on. Eli jokaiseen otteluun. Paremmin jalkapallomatkoistaan tunnettu, vuosia pelireissuja tehnyt Málaga CF Fan Club Finland tekee ottelumatkan jokaiseen Unicajan liiga- sekä EuroCup-otteluun, itse asiassa tehnyt jo kuuden vuoden ajan. Kynnystä lähteä otteluita katsomaan laskee myös ottelulippujen edullisuus. Halvimmillaan otteluun pääsee alle 10 eurolla.

Meitä suomalaisia urheilun ja koripallon ystäviä hemmoteltiin parin viime vuoden ajan, kun Suomen Sasu Salin pelasi juuri Unicajan joukkueessa, mutta viime kauden päätteeksi Sasu siirtyi Kanarian saarille, Tenerifen joukkueeseen. Siitä huolimatta suomalaiset ovat löytäneet edelleen koripallon pariin, hallilla tulee vastaan joka ikinen kerta vastaan useita suomalaisia, moni järjestetyllä matkalla ja moni omatoimisesti.

Kuluva kausi alkoi syyskuun lopussa. Unicaja aloitti vahvasti uudistuneen joukkueen kanssa kahdella tappiolla. Toinen näistä oli kauden avausottelu juuri Sasu Salinin Tenerifeä vastaan. Arvatkaapa mikä oli Salinin rooli? Tietenkin ottelun paras pistemies ja ottelun paras pelaaja, ihan kuin muistutuksena malagalaisille mitä heillä oli parin kauden aikana käsissään ollut.

Kaksi seuraavaa ottelua onkin sitten olleet voitollisia. Viime viikolla EuroCupin avausottelussa kaatui Montenegron ykkösseura Buducnost Voli ja viime sunnuntaina vieraskentällä Baskonia. Tuota sunnuntain voittoa voidaan pitää erittäin arvokkaana, Baskonia on näet viime vuodet pelannut Espanjan mestaruudesta. Joukkueen tämän kauden valovoimaisimmat tähdet ovat amerikkalainen Josh Adams sekä Espanjan maajoukkueessa vaikuttava Jaime Fernández. Nämä kaksi peluria voivat henkilökohtaisilla suorituksillaan useasti ratkaista vaikka koko pelin, yksin tai kaksin.

Jos mietit, mihin aktiviteettiin tai jopa kulttuuritapahtumaankin voit täällä ollessasi lähteä tutustumaan, valitse koripallo. Et tule pettymään.

Veppe Tervaskangas

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Onko Venäjä uhka Suomen itsenäisyydelle?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...