Lukuaika: Suomen järjestäytynyt rikollisuus siirtymässä Aurinkorannikolle

Suomen järjestäytynyt rikollisuus siirtymässä Aurinkorannikolle

Aurinkorannikon Suomi-poliisi kiittää espanjalaisviranomaisia avusta Janne Tranbergin kiinniottamisessa.

Antti Pekkarinen
Antti Pekkarinen
3 min lukuaika
Janne Tranberg napattiin kiinni Espanjan Aurinkorannikolla Esteponassa.

Yksi Suomen etsityimmistä rikollisista Janne Tranberg saatiin kiinni viime maanantaina Esteponassa. Mies ehti olla karkuteillä lähes kaksi vuotta. Hän teki pakoilustaan julkista mediashowta.

– Poliisi pääsi Tranbergin kuumille jäljille noin viikko ennen pidätystä. Prosessi eteni siitä nopeasti kiinnisaamiseen asti. Haluan esittää suuren kiitoksen Espanjan poliisille, yhteistyömme tässä ja monessa muussa kiinniottotapauksessa on toiminut erinomaisesti, kertoo krp:n Aurinkorannikon yhdyspoliisi Kaj Björkqvist.

– Tranbergin kiinniotto tapahtui poliisin omien tutkinta- ja analyysimetodien kautta. Jossain on kirjoitettu, että mies olisi löytynyt yleisövihjeen perusteella, se ei tällä kertaa pidä paikkaansa.

Yleisövihjeet ovat poliisille usein hyödyllisiä. Siksi esimerkiksi viime keväänä KRP antoi Fuengirola.fi -lehdelle julkaistavaksi kuvagallerian etsityimmistä rikollisista, joiden oletettiin oleskelevan Aurinkorannikolla.

- Mainos -
KRP:n yhdysmies Kaj Björkqvist seuraa läheltä järjestäytyneen rikollisuuden toimintaa Aurinkorannikolla.

– Kasvogallerian julkaiseminen säännöllisin väliajoin on meille normaalia toimintaa. Yleisövihjeitä tulee julkaisun jälkeen paljon, niiden todentaminen ja varmistaminen on usein hankalaa. Vihjeiden perusteella on kuitenkin saatu rikollisia kiinni, joten kuvia kannattaa julkaista.

Kansainvälinen rikollisuus on aina viihtynyt Aurinkorannikolla. Toimintaa on monella alalla ja kuten rikolliset aina, uusia toimintatapoja kehitetään jatkuvasti.

– Aurinkorannikon järjestäytynyt rikollisuus on perinteisesti keskittynyt talous-, huume-, ja rahanpesurikoksiin sekä prostituutioon ja laittomaan perintätoimintaan. Uutena työkaluna valikoimaan on viime aikoina noussut raaka väkivalta, joka useimmiten liittyy huumausaine- rikoksiin.

Björkqvistin näkemyksen mukaan Suomesta ja muista Pohjoismaista on siirtynyt paljon järjestäytynyttä rikollisuutta Aurinkorannikolle. Hän näkee siirtymiseen monia syitä.

– Afrikan läheisyys on tärkeä tekijä. Sieltä kautta tulee paljon huumeita ja ihmiskauppaa. Yksi syy on varmasti se, että Aurinkorannikolla rahanpesu on helppoa. Täällä on paljon ravintoloita, baareja ja kasinoita, joiden kautta raha kulkee helposti. Täällä käytetään myös huomattavasti enemmän käteistä rahaa kuin muualla Euroopassa.

– Poliisin tiedossa on, että kaikkialta maailmasta on vuosikymmenten ajan muuttanut Aurinkorannikon alueelle rikollista ainesta. Suomalaistenkin rikollisten on helppo verkostoitua ja sitä kautta kasvattaa ”liiketoimintaansa”. Myös se, että Aurinkorannikolle ei tarvitse lentää, vaan tänne pääsee maanteitse, auttaa rikollista toimintaa. Lisäksi alueen kirjava väestöpohja tarjoaa hyvän suojan anonymiteetille.

Julkisuudessakin on viime aikoina ollut paljon kirjoituksia suomalaisesta järjestäytyneestä rikollisuudesta Aurinkorannikolla. Viimeisimpänä otsikoissa olivat Niko Ranta-Ahon rahanpesu- ja huumausainerikokset.

– En näe mitään syytä miksi järjestäytyneen rikollisuuden rantautuminen vähenisi. Tilannekuvaa Espanjassa vaikuttavasta pohjoismaisesta rikollisuudesta päivitetään meidän ja pohjoismaisten kollegoidemme toimesta koko ajan, ja sama trendi näyttää olevan kaikilla.

- Mainos -

Antti Pekkarinen

Jaa tämä artikkeli