Aurinkorannikolla selviää ruokakauppareissusta noin 30 prosenttia halvemmalla kuin Suomessa

Tarvikkeiden hintojen vertailua vaikeuttaa se, että täysin vastaavia tuotteita on Suomen ja Espanjan kaupoista vaikea löytää. Näin on, vaikka vierailisi saman ketjun myymälöissä molemmissa maissa.

Suomen ja Espanjan hintaeroista puhutaan paljon. Monissa tuotteissa niitä onkin, ja yleensä Espanjan hyväksi.

Päivittäisessä elämässä Espanjan edullisuus näkyy etenkin syömisessä. Ravintoloissa saa lounaan pari euroa halvemmalla kuin Suomessa. Runsaammassa monen lajin illallisessa marginaali voi olla suurempikin. Jos vertailuun otetaan mukaan alkoholijuomat, ero kasvaa entisestään.

Sama pätee myös ruokakaupassa. Pääosa tarvikkeista on Espanjassa halvempia kuin Suomessa.

Vertailu tehtiin Lidlin hinnoissa

(Juttu jatkuu kuvien jälkeen)

Mijasin Lidlin kuitti.
Porin Lidlin kuitti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fuengirola.fi –lehti teki ruokakorivertailunsa Lindlin tuotteista. Näin siksi, että kauppaketju on levittäytynyt vahvasti molempiin maihin. Hinnat ja tuotteet ovat parhaiten vastaavia keskenään.

Alkoholijuomat jätimme korista kokonaan pois. Ne ovat Espanjassa niin paljon halvempia kuin Suomessa, että vääristävät kokonaiskuvaa. Esimerkiksi oluessa ero on helposti yli 100 prosenttia ja ruokakaupassa Espanjassa myytävissä perusviineissä vielä paljon enemmän.

Ruokatarvikkeiden tarjonta ei kuitenkaan Espanjassa ja Suomessa ole läheskään samanlainen saman ketjun kaupassakaan, sillä pääosa tuotteista tulee luonnollisista syistä aivan eri tuottajilta. Poimimme molemmissa kaupoissa kuitenkin koriin mahdollisimman vastaavat tuotteet ja määrät ruokaa, sekä joitain tarvikkeita.

Toki koriin löytyi myös täysin vertailtavissakin olevia pakkauksia. Muun muassa samaa Hollannissa tuotettua 400 gramman viipaloitua edamjuustoa myytiin sekä Fuengirolan että Porin Lidleissä. Sen hintaero oli 0,73 euroa Espanjan hyväksi.

Hygieniatuotteita korissa oli yksi, vessapaperi. Saman merkkinen, hiukan parempaa laatua oleva kahdeksan rullan Florarys-pakkaus maksoi Fuengirolassa 50 senttiä enemmän kuin Porissa.

Samoin paperikassit olivat hyvin saman tyyppiä ruskeita kahvallisia ja kohtuullisen tukevia pusseja. Niissä hinnat olivat: Fuengirolan Mijasin Lidl 0,15 e, Porin Paanakedonkadun Lidl 0,25 euroa.

Parin päivä ruuat kahdelle hengelle

Selkeitä vertauskohtia löytyikin erityisesti maitotuotteista, lihasta, kananmunista sekä talous- sekä wc-papereista. Näistä liha on selvästi halvempaa, samoin kananmunat ja juusto.

Selkein poikkeavuus oli naudan jauhelihassa. 500 gramman pakkauksen hinta Fuengirolassa 1,99, Porissa 4,49. Eroa oli siis selkeä ja huima 2,5 euroa, mutta vertailtavuutta hankaloittaa molempien lihatiskien heikko tarjonta. Suomesta löytyi vain kevytjauhelihaa, Fuengirolasta normaalia.

19 tuotetta ostettiin molemmista kaupoista

Molemmissa kaupoissa ostettiin 19 samaa tai mahdollisimman samaa tuotetta. Periaate oli, että niillä parin hengen ruokakunta selviäisi pari päivää. Mukaan ei otettu mausteita, makeuttajia, kahvia ja niiden kaltaisia joka kodin perustarvikkeita.

Loppulaskut olivat seuraavat:

Espanja, Fuengirola Avda Carmen Sáez Tejada Mijas: 26,85 euroa.

Suomi, Paanakedonkatu 10, 28100 Pori: 35,00 euroa.

Suomen hintaan sisältyy kaksi pullopanttia ’a 0,15 euroa. Näin täsmällinen vertailusumma on 34,70 euroa, koska Espanjassa ei ole pullopanttijärjestelmää.

Hiukan vertailua vaikeuttaa myös se, että kaikki pakkaukset, kuten karkit ja paahtoleipä, eivät ole täysin samankokoisia. Lisäksi molempiin ostoskoreihin sisältyi ainakin yksi tarjoustuote.

Matti Majasaari

Halpaa Espanjassa, top kolme:

  • Jauheliha (500 g): Espanja: 1,99 / Suomi:4,49
  • Kinkkuleike (250 g): Espanja: 1,95 / Suomi: 2,95
  • Tonnikala, kolmen purkin pakkaus: Espanja: 1,65 / Suomi: 2,49

Kallista Espanjassa, top kolme:

  • Vessapaperi 8 rullaa (Floralys 3 krs): Espanja: 2,69 / Suomi: 2,19
  • Flora margariini (400 g): Espanja: 2,19 / Suomi: 1,19
  • Suklaakeksit, tumma, Sondey: Espanja: 0,89 / Suomi: 0,85

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Missä aiot viettää joulun pyhät?

View Results

Loading ... Loading ...