Asuminen

Mitä se viina maksaa Espanjassa?

Kuinka paljon kalliimpaa alkoholi on Suomessa kuin Espanjassa. Päätimme ottaa asiasta selvää.

Alkoholin hinta ja etenkin sen edullisuus Espanjassa puhututtaa suomalaisia harva se päivä. Joku on sitä mieltä, että alkoholin helppo saatavuus ja alhainen hinta johtaa juoppouteen. Toinen puoli taas ajattelee, että salliva alkoholikulttuuri antaa yksilölle itselleen työkaluja vastuulliseen käyttöön. Molemmissa näkökannoissa on varmasti vinha perä.

 

Lähtökohtaisesti alkoholijuomat ovat Espanjassa huomattavasti halvempia kuin Suomessa. Pääosin seikka johtuu erilaisesta verotuksesta. Esimerkiksi viineistä ei Espanjassa makseta lainkaan valmisteveroa, suomessa viinipullossa on lähes kolme euroa valmisteveroa.

Kalleimmissa viineissä voi käydä jopa niin, että Suomesta saman viinin voi saada halvemmalla kuin Espanjasta. Kolmen euron veroetu saattaa kuivahtaa Alkon suurempien sisäänostojen tuoman hintaedun myötä. Esimerkiksi klassikkoviini Vega Sicilia Unico maksaa Alkossa 289€ ja Carrefourissa 325€. Tässä tosin saattaa vaikuttaa vuosikerta, Alkossa myydään vuoden 2009 viiniä, Carrefourissa vuoden 2008. Mutta ei tuota samaa vuosikertaakaan saa esimerkiksi nettikaupoista Alkon hintaa halvemmalla.

Suomalaiset ja espanjalaiset kuluttavat alkoholia suunnilleen saman määrän vuosittain. Kulutus on molemmissa noin 12 litraa 100% alkoholia aikuisikäistä henkilöä kohden. Tämä on sellainen tilasto, joka vaihtelee merkittävästi eri tilastointitavan mukaan. Mielenkiintoista kuitenkin on sellainen yksityiskohta, että vuonna 2012 Espanjassa alkoholituotteilla kerättiin veroa 25€/hlö ja Suomessa 256€/hlö. Tämän mukaan verotus olisi Suomessa kymmenkertainen Espanjaan nähden. Ohessa taulukko valmisteveroista, jotka alkoholin valmistaja tai myyjä maksaa. Näiden päälle tulee vielä arvonlisävero tietysti joka on Espanjassa 21% ja Suomessa 24%.

 

Kuvitteellinen mökkiviikonloppu

Otetaanpa pieni mielikuvaharjoitus ja katsotaan mitä se maksaisi Suomessa ja mitä Espanjassa.
Oletetaan, että kaksi pariskuntaa on päättänyt lähteä viettämään yhdessä viikonloppua mökille tai fincalle. Nämä pariskunnat tykkäävät hyvästä ruoasta ja haluavat nauttia aterioitten yhteydessä hyvät ruokajuomat. Juomia kuluu tietysti jonkin verran myös aterioitten ulkopuolella.

Viikonloppu alkaa totta kai maljojen nostolla. Ei ryhdytä heti aluksi pröystäilemään, vaan tyydytään perus cavaan eli Freixenetiin.
E. 4,75  S.9,79

Perjantaina ei ryhdytä keittiöhommissa mihinkään gourmet sankaritekoihin, vaan tehdään kevyt katkarapupasta ja nautitaan sen kanssa pirteää Protos, verdejo valkkaria. Puoli pulloa per nassu on kohtuullinen määrä, eli yhteensä kaksi pulloa.
E.13,00   S.29,98

Illalla takkatulen ääressä on mukava nauttia gin tonicit. Beefeater on hyvä gini mökkikäyttöön.
E.12,79   S.29,99

Aamiaisen yhteydessä ei alkoholiin kosketa, jollei edellisen päivän cava-pullosta jäänyt sopivasti appelsiinimehun kanssa sekoitettavaksi. Mimosa on hyvä startteri päivään.
Lounaaksi grillaillaan kasviksia ja hyviä makkaroita, jotka nautitaan raikkaiden salaattien kera. Pari lonkeroa kuluu helposti ruoka- ja seurusteluruokana. Yhteensä menee siis kahdeksan harmaata.
E.12,00   S.20,40

Iltapäivästä lämmitetään sauna. Miehet nauttivat lämmityksen yhteydessä oluet ja saunomisen yhteydessä kolme lisää. Naisille riittää pari saunakaljaa. Olutta kuluu siis sopivasti mäyräkoirallinen, eli 12.
E.6,60   S.15,48

Saunan jälkeen aloitetaan päivällisen valmistelu. Kunnon sisäfile ja valkosipuliperunat vaativat seurakseen kunnon punaviinin, tämä on viikonlopun pääateria. Protoksen crianza on roteva ja tukeva viini lihan kanssa. Sitä kuluu aterioidessa yhteensä kolme pulloa.
E.44,25  S.71,97

Juhlan kunniaksi nautitaan jälkkärikahvien yhteydessä vielä hyvät Torresin 10 brandyt.
E.11,25  S.25,50

Näillä määrillä pariskunnat pysyvät vielä ihan tolkuissaan, ajokunnossa ollaan jo hyvissä ajoin sunnuntaiaamuna. Kotiinkin jää vielä vietävää, ainakin toiselle pariskunnalle puolikas brandypullo jo toiselle puolikas gini.

Rahaa viikonlopun alkoholijuomiin kului seuraavasti:
Espanjassa 104,64€
Suomessa   203,11€

Juomien osalta tämä gourmet viikonloppu maksaa siis Suomessa tuplasti sen, minkä Espanjassa.

Hintataulukko

Tällä kertaa vertailemme eri alkoholijuomien hintoja Suomen ja Espanjan välillä. Suomessa suurin osa hinnoista on kerätty Alkosta, muutaman tuotteen hinta Citymarketista. Espanjassa suurin osa hinnoista on Carrefourista, jokunen tuote Mercadonasta ja Centron puodista. Alkon hinnat ovat tietysti aina samat, Espanjan päässä vaihtelua eri liikkeiden välillä voi olla paljonkin.

Antti Pekkarinen

Entäpäs ruoka, onko sekin halvempaa Espanjassa. On se katso tästä kuinka paljon:

https://fuengirola.fi/aurinkorannikolla-selviaa-ruokakauppareissusta-noin-30-prosenttia-halvemmalla-kuin-suomessa-2/

Mitä pidit jutusta?
+1
213
+1
22
+1
19
+1
8
+1
4
+1
6

Kolumnit

Vesa Uusi-Kilponen

Saanut?

  Itselleni on aina sana saanut, merkinnyt positiivista tapahtumaa. Saanut ison...
Kimmo Sahlman

Solidaarisuutta

  Äärioikeistolainen Vox-puolue on sotajalalla siirtolaisia vastaan. Olen nähnyt myös siirtolaisuuden...

Viikon kysymys

Kumpi voittaa jääkiekon Suomen mestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa