Koronaseuranta Uutiset

Yrittäjien ”uusi normaali” – uusia alkuja ja konkursseja

Rami Varjonen taistelee kaulin kädessä koronaa vastaan. Ruokaa voi noutaa ja ensi viikolla sitä saa myös terassilla.

Epävarmuus on edelleen kuvaavin sana, kun kysyy suomalaisyrittäjien tunnelmia Aurinkorannikolla. Saanko minä avata liikkeeni ja jos saan niin montako prosenttia kapasiteetista saa olla käytössä. Esimerkiksi tällaisia kysymyksiä yrittäjät pyörittelevät mielessään.

 

Moni miettii myös sitä, kannattaako lainkaan avata, vaikka lupa olisikin. Riittääkö asiakkaita, kun suomalaiset ja muut ulkomaalaiset ovat lähteneet koronaa karkuun kotimaihinsa. Suomalaisyrityksille toukokuu on yleensä jo melko hiljaista aikaa, äitienpäivä on perinteisesti ollut kesätauolle jäämisen virstanpylväs.

Ravintoloiden hidas avaaminen

Huomenna siirrytään Aurinkorannikolla karanteenin purussa vaiheeseen 1. Se tarkoittaa, että ravintoloiden terassit saa avata puolittain ja tuotteita saa myydä mukaan ihmisille. Take away myynti on ollut sallittua jo parin viikon ajan.

Espanjan ravintoloitsijoiden yhdistys on esittänyt hallitukselle vastalauseen tehdyistä päätöksistä. Se, että ravintoloita sitovat erilaiset tilankäyttörajoitukset tarkoittavat monelle sitä, että avaaminen ei kannata.

-Vähän harrastemielessä tässä on pari viikkoa töitä tehty. Meiltä Kardemummasta on voinut noutaa päivittäin vaihtuvia annoksia tai kanansiipiä mukaan. Huomisesta alkaen laitan kuusi tuolia terassille. Silloin käytössä on sallittu 50% terassitilasta. Eiköhän siihen joku pysähdy kahville tai oluelle arvioi ravintoloitsija Rami Varjonen ravintola Kardemummasta Fuengirolassa.

Varjosen mukaan myös asiakkailla on ollut epätietoisuutta siitä, mistä asti ruokaa saa tulla hakemaan. Hän toivoo viranomaisilta selkeitä ohjeita.

Pizzanhimoonkin saa ensi viikosta helpotusta. Los Bolichesissa sijaitseva Pizza Maestro avaa terassinsa sääntöjen mukaan maanantaina.

-Puolet paikoista otetaan käyttöön ja kaikkea listalta on tarjolla. Moni onkin jo käynyt kyselemässä, milloin pizzaa taas saa, kertoo ravintoloitsija Sami Ghaly.

Muista alueen suomalaisravintoloista Uusi Refla kuuntelee viikonloppuna hallituksen linjaukset ja avaa sääntöjen mukaisesti sitten, kun kaikki on tiedossa. Sami´s Beach Bar avaa puolet terassista ja kokeilee riittääkö asiakkaita. Lobo Negron terassi aukeaa tiistaina. Varmasti muitakin terasseja aukeaa, tässä ne, mitkä tiedämme toistaiseksi.

Kampaamon varauskirja täyttyi

Ravintoloiden lisäksi kampaamo- ja kauneudenhoitoala ovat varsin kilpailtuja Aurinkorannikon suomalaisyhteisössä. Salon Ristolainen Los Bolichesissa avasi ovensa viime viikon maanantaina.

-Kyllä tuli sikakiva fiilis, kun maanantaina avasin työpaikan ovet ja tuttuja asiakkaita tuli heti sisään. Olen siinä mielin onnekas, että varauskirjani täyttyi kahdeksi viikoksi saman tien, kun avasin varauspalvelun netissä. Vaikka moni suomalainen vakioasiakkaani onkin lähtenyt kotimaahan koronaa säikähtäneenä, silti asiakkaita tuntuu riittävän. Nyt olen onneksi saanut myös espanjalaisia asiakkaita, Jouni Ristolainen kertoo.

Jouni Ristolainen tekee töitä maski kasvoilla, hanskat kädessä ja muovinen esiliina edessä.

Ristolainen kertoo, että karanteeni teki ison loven kampaamon myyntiin.

-Kyllä siinä tippa tuli linssiin, kun täytyi perua kolmen viikon täydet listat karanteenin alussa. Nyt tiedän, että tästä kyllä selvitään, positiivisin mielin lähden kuromaan kiinni seitsemän viikon aikana menetettyjä tuloja.

Sakset ja sudit pussiin

Moni yritys pääsee tauon jälkeen avaamaan. On myös niitä yrityksiä, joiden tarina loppuu koronakaranteenin myötä.

-Ei ollut enää vaihtoehtoja, oli pakko tehdä päätös Salon Afroditen sulkemisesta. Korona sattui juuri pahimpaan saumaan, vuoden kiihkein vaihe meneillään ja edessä kesän jokavuotinen pakkoloma. Ei olisi ollut mitään järkeä maksaa kaikkia juoksevia kuluja syksyyn saakka ja aloittaa sitten syvältä kuopasta, sanoo Pirkko Pekkala-Mikkonen.

Pekkala-Mikkonen luotsasi Salon Afroditea vuodesta 2002 saakka. Työt Aurinkorannikolla hän aloitti jo viisi vuotta aiemmin.

-Pahalta tuntuu lopettaa näin. Afroditen myynti oli ollut vireillä jo pitkään, mutta kaikki mahdollisuudet myymiseenkin hävisivät sinä päivänä, kun karanteeni julistettiin.

Myös parturi-kampaamo Wavesin pitäjä Päivi Pipinen päätti lopettaa toimintansa. Wavesin tarina on nyt loppuun kirjoitettu.

-Epävarmuus siitä, milloin seuraavan kerran olisi edes mahdollista saada asiakkaita oli lopullinen naula tähän arkkuun. En voinut ajatellakaan, että velkaannun seuraavan puolen vuoden aikana pahoin, tietämättä edes milloin saan velat maksettua. Karanteenin aikana päätös kypsyi selkeäksi, nyt on aika lähteä Suomeen tienaamaan elantoa, Pipinen kertoo.

Päivi Pipinen jättää yritystoiminnan ja Aurinkorannikon ihmiset haikein mielin.

Sekä Pekkala-Mikkonen että Pipinen jäävät kaipaamaan Aurinkorannikon vuosiaan. He molemmat haluavat lausua lämpimät kiitokset kuluneista vuosista rakkaille asiakkailleen ja yhteistyökumppaneilleen.

Antti Pekkarinen

Mitä pidit jutusta?
+1
92
+1
5
+1
4
+1
8
+1
52
+1
5

Kolumnit

Suvi Kauranen

Kalsaripäivä

Aiheutin taannoin jälkikasvulleni häpeän hetkiä tunnustamalla julkisesti, televisoidussa haastattelussa, että sunnuntait...

Viikon kysymys

Rauhoittuuko Yhdysvaltain tilanne vallanvaihdon jälkeen?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa