Koronaseuranta Uutiset

Rajoitteiden teho alkaa näkyä luvuissa

Sekä uusien tapausten (sininen) että sairaalapaikkojen (harmaa) suhteen käyrät näyttävät kulkevan oikeaan suuntaan. (Kuva: Junta de Andalucía)

Pandemian toinen aalto alkaa pikkuhiljaa laantua ja viranomaisten asettamat rajoitukset näyttävät kantavan hedelmää.

Viimeisen 14 vuorokauden aikana koko Andalusian itsehallintoalueella on todettu 20.864 uutta koronatartuntaa. Asukaslukuun suhteutettuna ns. ilmaantumislukuna kahden viikon ajalta tämä tekee 247,9. Ilmaantumisluku 250 on määritelty neliasteisessa riskiluokituksessa korkeimman ja toiseksi korkeimman portaan rajaksi. Koko pandemian alusta asti koronatapauksia on Andalusiassa nyt yhteensä 235.302.

Päivittäisten lukujen osalta näyttää siltä, että toisen aallon huippu on ohitettu. Lokakuun viimeisenä päivänä Andalusiassa kirjattiin vuorokauden ajalta 5.622 uutta tartuntaa. Marraskuun viimeisenä päivänä luku oli 770.

Málagan provinssin tilanne on parempi kuin Andalusian tilanne keskimäärin. Itse asiassa Málagassa tilanne on kaikista Andalusian provinsseista paras. Viimeisen kahden viikon aikana uusia tapauksia on 2.946, mikä tekee ilmaantumisluvuksi 177,3. Pandemian alusta lukien tartuntoja on yhteensä 34.433.

Myös provinssin tasolla toinen aalto näyttä olevan laantumassa. Málagan alueella toisen aallon korkein päivittäinen tartuntamäärä kirjattiin 6.11. jolloin uusia tapauksia löytyi 678. Joulukuun ensimmäisenä päivänä luku oli painunut 109:ään.

Päivittäisiä vaihteluita on luonnollisesti, mutta käyrä on ollut pääosin laskeva jo useamman viikon. Käyrien lasku näkyy myös sairaaloiden paineen helpottamisena. Kun marraskuun 10. päivänä Andalusiassa oli koronan vuoksi sairaalahoidossa lähes 3.500 potilasta, oli luku 3. joulukuuta pudonnut jo alle 2.000:een.

Aurinkorannikolla koronatilanne on monessa kaupungissa jopa vielä Málagan keskiarvoakin parempi. Rannikon mallioppilas on tällä hetkellä Benalmádena, jonka ilmaantuvuusluku on 109. Provinssin pääkaupunki Málaga capital (165), Torremolinos (147), Fuengirola (172) ja Mijas (173) ovat myös menossa oikeaan suuntaan.

Vertailu eri maiden kesken on luonnollisesti vaikeaa, mutta todettakoon että torstaina päivitetyllä ilmaantumisluvullaan (199) Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri olisi selvästi Andalusian keskiarvoa paremmassa tilanteessa, mutta heikompi kuin Málagan ja Sevillan provinssit.

Suunnitelmia joulunajalle

Espanjan terveysviranomaiset pitivät keskiviikkoiltana pitkän palaverin aluehallintojen johtajien kanssa tulevien joulun pyhien suhteen. Tavoitteena oli saada yhtenäiset linjaukset vuodenvaihteen ajan koronarajoituksista. Sovituista rajoituksista on tarkoitus pitää kiinni, paitsi jos aluehallinnot näkevät tarpeelliseksi tiukentaa niitä paikallisesti. Suunniteltuja linjauksia ajalle 23.12. – 6.1. ovat mm. seuraavat:

Matkustaminen itsehallintoalueiden välillä on sallittua vain sukulaisten tai muuten läheisten ihmisten luo. Lomamatkailu ja esimerkiksi kakkosasunnolle matkustaminen toiselle itsehallintoalueelle on kielletty. Itsehallintoalueiden ja provinssien sisällä liikkumisen rajoituksista päättävät itsehallintoalueet.

Kokoontumisten maksimikoko joulunpyhinä on 10 henkilöä, sisältäen lapset. Tämä ei koske niitä jotka asuvat samassa taloudessa. Suositus on, että ihmisiä olisi koolla korkeintaan kahdesta ruokakunnasta, mutta useamman perheen kokoontumisetkaan eivät ole kiellettyjä, kunhan 10 hengen rajaa ei ylitetä.

Ulkonaliikkumiskiellon aikarajoja löysätään jouluaatoksi ja uudenvuodenaatoksi. Tuolloin ulkonaliikkumiskielto astuu voimaan klo 01.30. Myöhempi liikkuminen on kuitenkin tarkoitettu vain juhlista kotiin palaamiselle, ei juhlista toiseen siirtymiselle.

Muistutettakoon vielä, että nämä keskiviikkona neuvotellut linjaukset ovat toistaiseksi suunnitelmia, ilman lainvoimaa.

Mitä pidit jutusta?
+1
173
+1
6
+1
5
+1
4
+1
4
+1
7

Kolumnit

Suvi Kauranen

Kalsaripäivä

Aiheutin taannoin jälkikasvulleni häpeän hetkiä tunnustamalla julkisesti, televisoidussa haastattelussa, että sunnuntait...
Kimmo Sahlman

Annus horribilis

Tästä vuodenvaihteesta voisi sanoa, että ojasta allikkoon. Luottavin mielin hyvästeltiin vanha...

Viikon kysymys

Jos kunnallisvaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa