Blogi

EVVK

 

Tämän otsikon olisi voinut kirjoittaa toisinkin. Eli ”Ei Voi Vähempää Kiinnostaa”. Mitä onkaan kielellemme tapahtumassa? Ollaanko menossa kokonaan lausemerkkeihin? Ymmärrän hyvin Rauman giälen ja stadin murteen olemassaolon, mutta tämä uusi, lähinnä nuorison käyttämä merkkikieli tarvitsisi jo opiskelua, tai ainakin meikäläiselle oppikirjan. Oltiinko Egyptissä aikaansa edellä tuhansia vuosia sitten käyttämällä kuvakirjoitusmerkkejä, hieroglyfejä, vai ollaanko me menossa takapajulaan?

On siinä Suomen kielellä pyristelemistä pitääkseen pintansa ylikansallisen paineen alla. Ei tässä voi enää edes luottaa raumalaisten omaan puhekieleen, vaikka siinä yhdistetään eri maiden kieliä. Nuorison saisi varmaan enemmän lukemaan lehtiä, jos joku osio lehdestä tehtäisiin vain merkkikielellä.

Kokosin muutamia esimerkkejä tällä hetkellä näistä merkkikielistä. IHS tarkoittaa ”ihan sama”, MP yhtä kuin ”mielipide”, GN ”hyvää yötä”, EMT ”en mä tiedä”, KÄTY ”kämppä tyhjä”, HMV ”herra mun vereni” (vaimoni keksimä), LOL ”laughing out loud”, OMG ”oh my god”. Rakkaasta voi sanoa RKS, BFF tarkoittaa best friend forever.

Koirallemme Vallelle tämä on varmasti mieluinen tapa kommunikoida, sillä olisi jo oma versionsa, kuten HAU ”haluan auttaa, tutustua”. UUU olen ”lemmenkipeä”, MRRR ”ota varovasti”, VUH ”tule mennään”.

Nyt sitten jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa tämän uuden kielen moninaisuuteen keksimällä uusia lyhenteitä arkisista lauseista. Täällä on jo hyvä alku kun Fuengirola lyhennetään Fugeksi. Ei muuta kuin ”kirjoituskilpailu” pystyyn.

Vesa Uusi-Kilponen

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Pääkirjoitus

Kenen siivellä?

Finnair ilmoitti viikko sitten vähentävänsä lentovuorojaan entisestään lokakuusta alkaen. Ikävästi leikkaukset...

Viikon kysymys

Jos kunnallisvaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa