Vuokra-asuntojen markkina muuttunut radikaalisti

 

Monen muun asian ohella myös asuntojen vuokraustoiminta on heittänyt häränpyllyä koronapandemian kourissa. Provinssimme pääkaupungin Málagan tilanne antaa selkeän kuvan muutoksesta, joka lienee samansuuntainen monella muullakin alueella.

Lentokentän läheisyys, hyvät kulkuyhteydet, kaunis luonto ja rikas historia ovat kaikki osaltaan vaikuttaneet siihen, että Málagassa on perinteisesti ollut paljon kysyntää turistien suosimalle lyhytaikaiselle majoitukselle. Viime vuosina tähän kysyntään ovat hotellien ohella vastanneet entistä enemmän yksityiset asunnonomistajat, jotka ovat vuokranneet asuntoja lyhytaikaisesti turisteille.

Turistit kateissa

Muutaman vuoden buumin jälkeen tilanne tällä markkinalla on juuri nyt surkea. Syy on ilmeinen: turisteja ei yksinkertaisesti ole. Málaga hoy -julkaisun haastattelussa Andalusian turistiasuntoyhdistyksen (AVVA) puheenjohtaja Carlos Pérez Lanzac kertoo, että tällaisten loma-asuntojen täyttöaste on tällä hetkellä hädin tuskin 20%. Juuri julistettu uusi poikkeustila, öinen ulkonaliikkumiskielto ja muut mahdollisesti tulevat rajoitukset tuskin parantavat tilannetta.

Niinpä tuhannet asunnonomistajat joutuvat miettimään muita keinoja vuokratulojen hankkimiseksi. Näyttää siltä että suurin osa heistä hakee ratkaisua etsimällä vuokralaisia maksimissaan 11 kuukauden mittaisilla kausisopimuksella tai jopa pitkäaikaisella vuokrasopimuksella.

Carlos Pérez Lanzacin mukaan tällä hetkellä kaikista Málaga capitalissa tarjolla olevista vuokra-asunnoista 15% on suunnattu pitkäaikaisiin vuokrasopimuksiin. Hän pitää tilannetta ilahduttavana, sillä nyt asuntoa hakevilla on paremmat mahdollisuudet löytää sopiva kohde.

Muuttunut markkina

Viime vuosina pysyvän vuokra-asunnon löytäminen Málagasta on ollut työlästä ja hinnat ovat nousseet, koska kysyntää on ollut enemmän kuin tarjontaa. Nyt tilanne näyttää tasaantuneen, jopa kääntyneen päinvastaiseksi.

Netissä toimivan Idealista -asuntovälityssivuston tekemästä tuoreesta tutkimuksesta käy ilmi, että maaliskuun ja lokakuun välillä vuokra-asuntojen tarjonta on lisääntynyt Málagassa 141%.

Pitkäaikaisten vuokrasopimusten ohella myös niin sanottu kausivuokraus, maksimissaan 11 kuukauden mittaisella sopimuksella, on selvästi lisääntynyt. Tähän vuokrausmuotoon liittyen yksi mielenkiintoinen ilmiö ovat etätyöläiset. Carlos Pérez Lanzacin mukaan on olemassa joukko niin espanjalaisia kuin ulkomaalaisiakin ihmisiä, jotka voivat tehdä työnsä etänä ja haluavat tulla pandemian loppuajaksi Málagaan työskentelemään.

Lähde: Málaga hoy

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Missä vietät syysloman?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...