Viihde

Kymmenkertainen Oscar-ehdokas vielä nähtävissä

1917 on Sam Mendesin ohjaus.

Helmikuisessa Oscar-gaalassa yksi eniten ehdokkuuksia keränneistä elokuvista on ensimmäiseen maailmansotaan sijoittuva 1917 (suom. Taistelulähetit – 1917). Joukossa ovat muun muassa ehdokkuudet parhaaksi elokuvaksi ja parhaasta ohjauksesta.

 

Elokuva on kerännyt ylistäviä lausuntoja niin kriitikoilta kuin suurelta yleisöltäkin, eikä vähiten harvinaislaatuisen kuvauksensa vuoksi. Elokuva on kuvattu niin sanottuna yhden oton elokuvana. Nykytekniikan aikana tämä ei tietenkään tarkoita, että koko leffa olisi purkitettu yhdellä otolla, vajaassa parissa tunnissa.

Mutta illuusio yhdestä, jatkuvasti ja reaaliajassa päähenkilöitä seuraavasta kamerasta on tehty erinomaisesti ja säilyy lähes rikkoutumattomana koko leffan ajan. Parissa kohtaa tämä illuusio rikotaan, mutta se ei ainakaan itseäni isommin häirinnyt.

Tarina kertoo kahdesta nuoresta sotilaasta, Tom Blakesta (Dean-Charles Chapman) ja Will Schofieldista (George MacKay), jotka saavat tehtäväkseen lähteä varoittamaan toista pataljoonaa heitä odottavasta väijytyksestä. Kamera seuraa herkeämättä heidän matkaansa, jonka varrelle osuu mitä moninaisimpia tapahtumia.

Voittipa elokuva Oscareita tai ei, se kannattaa ehdottomasti käydä katsastamassa, vaikka jo harvinaisen kuvakerrontansakin vuoksi. Toki kyseessä on muutenkin laatuelokuva.

1917 alkuperäisellä englanninkielisellä äänellä pyörii vielä ainakin viikon Miramarin Cinesur -elokuvateatterissa.

Mitä pidit jutusta?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Suvi Kauranen

Kalsaripäivä

Aiheutin taannoin jälkikasvulleni häpeän hetkiä tunnustamalla julkisesti, televisoidussa haastattelussa, että sunnuntait...
Kimmo Sahlman

Annus horribilis

Tästä vuodenvaihteesta voisi sanoa, että ojasta allikkoon. Luottavin mielin hyvästeltiin vanha...

Viikon kysymys

Jos kunnallisvaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa