Ajankohtaista Uutiset

Espanjan TV vieraili Aurinkorannikon suomalaisella koululla

 Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset

Toimittaja Mario Montero (oik.) ja hänen kuvaajansa Jesús seurasivat mm. koulun oppilaiden asiointia paikallisissa liikkeissä. Erilaisten taitojen opettamisen kirjo teki kaksikkoon vaikutuksen. (Kuva: Aurinkorannikon suomalainen koulu)

Aurinkorannikon suomalainen koulu sai toimia suomalaisen koulujärjestelmän näyteikkunana espanjalaisille, kun RTVE:n toimittaja ja kuvaaja kävivät selvittämässä koulumenestyksen reseptejä.

 

Ei ole ensimmäinen kerta, ja tuskin viimeiseksi jää, kun suomalainen koulujärjestelmä herättää kiinnostusta espanjalaisissa, niin mediassa kuin sen yleisössäkin. Tiistaina 28. syyskuuta Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa Fuengirolassa vieraili Espanjan yleisradio RTVE. Tarkemmin sanottuna visiitillä kävi ykköskanavan, La 1:n, ohjelma Comando Actualidad, toimittaja Mario Monteron ja hänen kuvaajansa voimin.

– Comando Actualidad on tekemässä reportaasisarjaa Espanjassa toimivista muunmaalaisista kouluista, kertoo vierailua emännöinyt suomalaisen koulun rehtori Saara Ikonen.

Menestyksen salaisuus

Suomalainen koulutus on ollut erinomaisessa maineessa ympäri maailmaa jo pidemmän aikaa. Espanja ei tee poikkeusta, ja tämä näkyi myös toimittajan fokuksessa hänen vierailullaan.

– Saimme etukäteen pitkän listan kysymyksiä joihin he etsivät vastauksia. Keskeinen teema siellä oli sen selvittäminen, miksi suomalainen koulujärjestelmä on niin hyvä, rehtori Ikonen paljastaa.

Valitettavaa ohjelman – kuten toki kaikkien muidenkin – kannalta on se, että pandemian mukanaan tuomat säädökset rajoittavat edelleen opetuksen järjestämistä valtavasti.

– He olisivat halunneet esimerkiksi kuvata luokkahuoneissa opiskelua, mutta jouduimme kertomaan, että ei siellä ole nyt oikein mitään kuvattavaa, kun laki määrää pitämään pulpetit tiukoissa riveissä ja kieltää opettajaa liikkumasta luokkahuoneessa, Ikonen harmittelee.

Erilaista koulua

Mutta kyllä espanjalaistoimittajalle ihmeteltävää saatiin aikaan poikkeusolosuhteissakin. Ohjelmantekijät pääsivät seuraamaan mm. ulkona järjestettyjä oppitunteja, joissa toiminta on hieman vapaampaa. Samoin he saivat pienen näytteen siitä, mitä tarkoittaa suomalaisessa opetussuunnitelmassa elämäntaitojen opettaminen: lapsia opastettiin asioimaan paikallisissa liikkeissä kuten parturissa ja hedelmäkaupassa, leipäkaupassa, jne.

Kaiken kaikkiaan ohjelmantekijät tuntuivat olevan vaikuttuneita suomalaisesta koulutuksesta.

– Oppimistilanteet, kuten ulkona pidetyt tunnit, autenttiset tilanteet taitojen opettelussa, jatkuva palautteen antaminen ja ohjaaminen tuntuivat tekevän heihin erityisen suuren vaikutuksen, Saara Ikonen arvioi.

”Pienet enkelit”

Vielä yksi asia joka juttua tehneen kaksikon silmään otti erityisesti, oli oppilaiden käytös. Se oli heidän mukaansa – ehkä vähemmän yllättäen – melko lailla rauhallisempaa kuin espanjalaisissa kouluissa. Myös rehtori Ikonen jakoi aiheesta kiitosta.

– Hehän olivat kuin pienet enkelit. Nekin luokat, jotka normaalisti ovat hieman vilkkaampia, rauhoittuivat kun kamera saapui paikalle. Toki lapsia hieman jännitti, mutta he olivat erittäin innoissaan tilanteesta.

Tämänhetkisen tiedon mukaan Aurinkorannikon suomalaisen koulun osuus nähdään Comando Actualidad -ohjelmassa noin kuukauden kuluttua. Ohjemaa esitetään ykköskanavalla (La 1) keskiviikkoisin klo 22.35 ja lauantaisin klo 8.45.

Janne Leipijärvi

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Remontteja joka paikassa

Elämme remonttien keskellä. Henkilökohtaisten asunto- ja elämäntaparemonttien ohella koko yhteiskuntamme järjestäytyy...

Malttia

  Tuli, oli ja meni. Vielä muutama viikko sitten hyvästeltiin Covid-19...

Viikon kysymys

Kuunteletko joululauluja?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa