Aurinkorannikolla kiinniotettu Jan Salminen tuomittiin viideksi vuodeksi vankilaan

Oikeuden mukaan rikoskokonaisuus on ollut poikkeuksellisen laaja ja häikäilemätön. Euroopan etsityimpien rikollisten listalla ollut Jan Salminen passitettiin nyt Vantaan vankilaan.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
4 min lukuaika
Jan Salminen sai kesäkuussa tuomion Varsinais-Suomen käräjäoikeussa. Hänet tuomittiin viiden vuoden vankeuteen rekisterimerkintärikoksesta, törkeästä kirjanpitorikoksesta, 14 törkeästä rahanpesusta, neljästä törkeästä petoksesta ja yhdestä perusmuotoisesta petoksesta.

Espanjan Aurinkorannikolla viranomaisia vuosikausia piileskellyt Jan Johannes Salminen, 39, on saanut vuosien vankeustuomion Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Oikeudenkäynti Salmista vastaan alkoi huhtikuussa, ja oikeus antoi tuomionsa torstaina (6.6.). Salminen on ollut tapauksen tiimoilta vangittuna viime syyskuusta asti.

Salminen herätti kohua viime elokuussa 2023, kun Euroopan etsityimpien rikollisten listalla ollut suomalainen otettiin kiinni Espanjan Aurinkorannikolla. Hän oli viihtynyt Andalusiassa pitkään puolisonsa kanssa. 

Salmista jahdattiin talousrikosten takia vuodesta 2019 lähtien, jolloin Keskusrikospoliisi lisäsi hänet Europolin etsityimpien rikollisten eli EU Most Wanted -listalle.

- Mainos -

Lue myös: Jan Salmisen vaimo pidätyshetkellä: ”Rakastan sinua ja odotan, kunnes vapaudut”

14 törkeää rahanpesua, neljä törkeää petosta…

Jäätyään kiinni Aurinkorannikolla Salminen on istunut tiuhaan oikeudessa Suomessa.

Hän sai ensimmäisen tuomionsa Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa Espoossa lokakuussa, jolloin hänet tuomittiin törkeästä veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta vuodeksi ehdolliseen vankeuteen.

Marraskuussa taas Varsinais-Suomen käräjäoikeus hylkäsi Salmisen syytteet törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä veropetoksesta. Rikossyytteet liittyivät Saksasta Suomeen tuotuihin käytettyihin autoihin.

Lue myös: Oikeus hylkäsi Aurinkorannikolla kiinniotetun Jan Salmisen kaikki syytteet

Nyt Jan Salminen oli pääsyytettynä Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa alkaneessa oikeuskäsittelyssä, jossa puitiin Salmisen vuosina 2018-19 tekemiä autokauppoja.

Oikeus tuomitsi Salmisen viiden vuoden vankeuteen rekisterimerkintärikoksesta, törkeästä kirjanpitorikoksesta, 14 törkeästä rahanpesusta, neljästä törkeästä petoksesta ja yhdestä perusmuotoisesta petoksesta.

Kohurikollinen passitetaan Vantaan vankilaan kärsimään tuomiotaan.

- Mainos -

Lisäksi Salminen tuomittiin menettämään valtiolle 28 000 euroa rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä.

Tuomio ei ole lainvoimainen, mikä tarkoittaa, että siitä voi valittaa Turun hovioikeuteen.

Lue myös: Espanjassa kiinniotettu Jan Salminen joutui taas oikeuden eteen Suomessa – vankeus uhkaa

Oikeus: ”Poikkeuksellisen laaja ja häikäilemätön rikos”

Syyttäjä vaati Salmiselle vähintään kuuden vuoden vankeustuomiota. 

Syyttäjän mukaan Salminen syyllistyi rikossarjaan, jossa rikoksella saatuja ajoneuvoja tuotiin eri Euroopan maista Suomeen erityisen suunnitelmallisesti. Muun muassa Italiasta ja Espanjasta tuodut autot olivat varastettuja tai muuten rikoksella hankittuja.

Yhteensä Salmisen välittämien autojen arvo on liki 800.000 euroa. 

Käräjäoikeus kuvaili Salmisen toimintaa laajamittaiseksi, ammattimaiseksi ja kansainväliseksi.

Lue myös: Aurinkorannikolla pakoillut Jan Salminen tunnusti verorikoksensa

- Mainos -

Oikeus arvioi Salmisen tienneen, että autot ovat peräisin rikollisesta toiminnasta.

– Kaikkinensa rikoskokonaisuus on ollut poikkeuksellisen laaja ja häikäilemätön, tuomiossa todetaan.

Salminen kiisti muut syytteet paitsi rekisterimerkintärikoksen. Hänen käsityksensä mukaan autot oli hankittu ulkomailta laillisesti.

Käräjäoikeus tuomitsi samasta vyyhdestä myös kolme muuta miestä 11 kuukaudeksi vankeuteen. Yksi heistä sai tuomionsa ehdottomana ja kaksi ehdollisena. Kahden syytteet hylättiin.

Jan Salminen ja Pia Heikkilä Espanjan Aurinkorannikolla.

Salminen tv:ssä: ”Pakoreissu venähti vähän pitkäksi”

Jan Salminen pakoili viranomaisia eteläisessä Euroopassa yli 4,5 vuoden ajan. Hän oleskeli Portugalissa ja Espanjassa.

Hän kertoi maaliskuussa 2024 MTV:n Rikospaikka-ohjelmassa muuttaneensa ulkonäköään tasaisin väliajoin. Espanjassa hänen oli lisäksi välteltävä alueita, joilla liikkuu suomalaisia turisteja. Salminen jäi lopulta kiinni Manilvan pikkukaupungissa läntisellä Aurinkorannikolla. Kiinniotto tapahtui virheellisen pysäköinnin seurauksena.

Lue myös: Jan Salminen jäi kiinni pysäköintivirheen takia – väärennetty ajokortti paljasti

– Jos näin valkoisen auton kotikadulla, pelkäsin heti, että se on poliisi. En pystynyt olemaan täysin eristäytyneenä kotonakaan, koska siitä tulee hulluksi. Joka viikko oli jotain draamaa enkä todellakaan enää kaipaa sitä elämää, Salminen kuvaili elämäänsä Espanjassa.

– Piti luoda uusi henkilöllisyys, valetarina, puhua uutta kieltä. En voinut pitää yhteyttä ihmisiin Suomessa, koska en halunnut heille sitä taakkaa. Pakoreissu venähti vähän pitkäksi, mutta tehty mikä tehty.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *