Lukuaika: Pääkirjoitus: ”Onko kansaneläkkeeseen kajoamiseen todella tarvetta?”

Pääkirjoitus: ”Onko kansaneläkkeeseen kajoamiseen todella tarvetta?”

Fuengirola.fi:n pääkirjoituksessa muistutetaan, että pienenkin eläke-etuuden poisto voi merkitä koko elämän uudelleen järjestämistä.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
2 min lukuaika

Moni Aurinkorannikon suomalainen saattoi saada aamukahvit väärään kurkkuun, kun hallitus ilmoitti, että Suomi lopettaa kansaneläkkeiden maksun ulkomailla asuville. Päätös on osa hallituksen kolmen miljardin leikkaus- ja veronkiristyspakettia.

Ensisäikähdyksestä toivuttuaan moni varmaan myös huokaisi syvään, kun tajusi, että hallituksen päätös koskee vain kansaneläkkeitä, ei työeläkkeitä. Kyse ei siis ole työeläkkeiden maksamisen lopettamista. Niitä maksetaan jatkossakin kaikille, myös Espanjan Aurinkorannikolla talvehtiville tai muuten asuville eläkeläisille.

On hyvä ymmärtää, että kansaneläke on etuus, jolla tuetaan niitä Suomen sosiaaliturvaan kuuluvia, joiden työeläke on jäänyt pieneksi. Sillä siis turvataan perustoimeentuloa.

Vaikka eläkkeisiin kajoaminen herättää ymmärrettävästi aina tunteita, kansaneläkepäätös koskee sangen harvoja. Vuonna 2023 Kelan kansaneläkettä sai ulkomailla 25 691 henkilöä. Näistä valtaosa eli 18 000 asuu Ruotsissa.

- Mainos -

Espanjan osalta tarkkoja tietoja ei ole saatavilla, mutta karkeasti arvioiden kansaneläkkeen poisto koskee satoja, korkeintaan muutamaa tuhatta Espanjassa asuvaa suomalaista eläkkeensaajaa.

Summatkaan eivät ole suuria. Pääasiassa etuudet olivat vanhuuseläkkeitä ja keskimäärin kansaneläkkeen suuruus oli 132 euroa kuukaudessa.

Toisaalta kasvottomien lukujen takana on aina yksilöitä – niitä tavallisia eläkkeensaajia, joiden arkeen eläke-etuuden poisto voi tuoda ison, ikävän muutoksen. Se voi merkitä koko elämän uudelleen järjestämistä: pakkomuuttoa pois Espanjasta tai muualta, paluuta Suomeen, vyön kiristämistä.

Siksi sopii kysyä, onko tähän eläke-etuuteen kajoamiseen oikeasti tarvetta? Sen tuomat säästöt, arviolta 38 miljoonaa euroa vuodessa, ovat sangen pienet miljardiluokan leikkauksissa. Etenkin, kun kärsijänä ovat pienituloiset suomalaiset eläkkeensaajat.

Jaa tämä artikkeli
26 kommenttia
 • Uskoisin, että siellä on pariskuntia, joista toinen saa hiukan kansaneläkettä ja toinen ehkä hyvää työeläkettä. Joten se menetys ei varmaan iso ole.

  • Täällä on kuittenkin paljon yksineläjiä joilla tulee jäämään 200-300 € käteen..jolla täällä todellakaan elä…joilla Suomessa ei enää kotia,,ovat olleet liian pienituloisia matkustamaan Suomeen…meten nyt kun ei ole Suomessa tukikohtaa…tuleva kyllä es kuormittamaan Suomea ja es tarveydenhoitoa..vai jätetäänkö heidät heitteelle..,ei ole loppuun ajateltu…vai?

 • Onkohan loppuun asti tätäkään asiaa mietitty. Nyt juuri ja juuri pärjää, mutta jos tosiaan jotain otetaan, niin muutto Suomeen tulee. Muuta avustusta en ole koskaan saanut kuin lapsilisät. Nyt sitten kaikki mahdolliset avustukset mitä kuuluukin saada, niin taitaa valtio jäädä miinukselle päätöksellään ainakin minunkohdalla.

 • Onhan tuo paskaa Ruotsin rajalla asuu paljon vanhuksia jotka muuttaneet ruotsin puolelle halvempien asuntojen takia!Nyt heidät pakkomuutetaanSuomeen!,kuka korvaa heidän menettämät asunnot Ruotsissa?,Siis tämähän koskee suomalaisia rajallla asujia!!!!

  • Muutin jo 3 v sitten takas suomeen,sinulle lohduksi,maksan vähemmän veroja kuon Espanjassa,saan myös asumistukea,et taloudelliselta näkökannalta,eivtäällä niin kamalaa ole.😃 Muut asiathan on sellasia mihon voi omalla asenteella vaikuttaa.🙂

 • Jos vertaa muihin maihin niin kansaneläkkeen saa yleensä jokainen kansalainen ja riittävän kauan töissä ollut.
  Suomessa ei.
  Esim Englanti maksaa vaikka Suomen kansalaiselle Suomeen kansaneläkkeen.
  Sinne onkin paljon helpompi saada väkeä töihin kuin Suomeen. Suomi ihan itse vahvistaa tätä eroa.

  Onko päätös edes laillinen EU:ssa?
  Onko se tarkistettu?

  • Nyt sitä Eu ta ulvotaan apuun ja tarkistamaan Suomen sisäisiä asioita joilla saadaan tämä helvetinmoinen lainanturvin eläminen kuriin.
   Eiköhän tällä paranneta myös Suomessa olevien palveluiden käyttöä jokapäiväisestä tarpeista lähtien.

   Oma napa on aina itseänsä lähimpänä.

   • Taisit Pekka kertoa oman motiivisi kirjoitukseen.

    ”Oma napa on aina itseänsä lähimpänä.”

 • Kyllä se työeläkkeidenkin maksun lopetus ulkomaille on myös pöydällä ei vaan kaikkea heti kerrota

 • Tarkoituksena taitaa olla puuttua somalien ja muiden ulkomaalaiseläkeläisten lähtömaassaan asumiseen veronmaksajien piikkiin. Ja seKelan takuu- ja kansaneläke n. 900 € on jonkun afrikan ja lähi-idän maan valuutassa paaaljon, jolla ne siellä elää keskivertoa rikkaammin.

  • Tilastojen valossa kasvu maakohtaisesti on suurin Virossa, jossa Suomesta maksettujen eläkkeiden määrä on kaksinkertaistunut viidessä
   vuodessa.

   • takuuelåke on tänään 977 € nettona , sen päälle voi täällä saada 550 € vielä asumistukea eli
    1523 nettona , eiköhän sillä pärjää vaikka vuokra onkin 700 € ?

 • Hallituksen tiistaina 16.4. julkistama lisäsäästöpaketti oli suuruudeltaan 1630 milj. euroa. Ulkomaille maksettujen kansaneläkkeiden osuus tästä on 38 milj. €, eli ”huimaavat” 2.3 %. Nappikauppaa.

  Jos esim. Espanjassa asunut Suomen kansalainen nyt palaa sulo-Suomeen, tulee hän saamaan kansaneläkkeen + takuueläkkeen + eläkkeensaajan asumistuen. Summa summarum, valtio ei tällä päätöksellä tule pitkällä tähtäimellä säästämään paljoakaan. Hölmöläisten hommaa, mutta pitihän Persujen päästä toteuttamaan itseään (= täydellistä ummikkosuomalaisuutta).

  Ehdottaisin, ellei sitä ole jo tehty, että tästä asiasta järjestetään adressi, jonka allekirjoitusten voimalla yritettäisiin kumota tämä monille ihmisille kohtuutonta vahinkoa aiheuttava päätös.

  Valtion ensisijainen tehtävä on kansalaistensa suojelu ja turvaaminen. Nyt tehty päätös on pahimman lajin heitteillejättöä.

  • Surullista vaan, kun tämä hallitus ei kuuntele mitään tai ketään, eikä adresseilla taida tässä kohtaa saada paljoakaan aikaan.

  • Samaa mieltä. Ei Suomeen kannata palata täällä asuu leikkausten jälkeen katkeria ihmisiä ja syystä. Todella syystä. Ei täällä saa asua yli 1000e maksavassa lukaalissa tai ei saakaan enää mitään tukia. Täällä määrätään mihin koppiin muutat. Muutoin lähtee asumistukikin jos asuisi jossain yli 1000e luukussa. 500e ruokaan ei voi kun ihmetellä. Täällä voi kyllä mennä leipäjonoon jossa haetaan hetisyötävää ruokaa oikeesti. 3 koiraa huh. Ymmärrän jos 1. Kyllä kuulosti aika elvistelyltä moinen itkuralli. Suomessa asuu monia sairaita ja vanhuksia ihan kurjuudessa että en ymmärrä moista juttua ja miksi suomen pitää maksaa kansaneläke jos muuttaa ni oma valinta. Sitä mieltä täällä useat luulen.

 • Olemme yli 70 vuotiaita pienyrittäjiä.Olemme työskennelleet koko elämämme Suomessa yrittäjänä.Nyt asumme hyvin ansaitulla eläkkeellä/vihdoin lomaa ! Eläkettä ei ole ollut varaa maksaa iitselle kuin minimi yrittäjäeläke. Kelan turva on meille hyvin tärkeä/ettemme kuole nälkään. Olemme yrittäjinä maksaneet paljon veroja ja lisäveroja ym.Nyt meidät palkitaan nälkäkuolemalla ! Yrittäjänä sai olla työssä sairaanakin ! Ja tämä on nyt palkka ! Hävytöntä ! Emme yli 70 voi mennä töihin ! Vaan on pärjättävä pienillä eläkkeillä ja Kela lisäillä ! Jos palaamme takaisin Suomeen tarvitsemme asunnon ja asumistuen ym avustukset / täällä asuminen on halvempaa /siksi asumme täällä terveisin köyhät yrittäjät / mutta ei laiskat !

  • Kuten sanottu, hallitukselta totaalisen järjetön ja moraaliton päätös. Nyt adressi pystyyn!

  • Jos olette maksaneet paljon veroja, olette myös tienanneet hyvin. Olisi ehkä ollut varaa myös maksaa eläkemaksuja.

   • Kun verot ym yrittäjäelkemaksut lisä verot firman vuokra Puh ym firman maksut/ei jäänyt enään lomarahas tai rahaa ruokaan/kyllä pienyrittäjä elää kädestä suuhun ! Ei totisesti ollut varaa maksaa itselle suurempaa eläkettä. Kun piti tietysti maksaa asuntolaina lyhennykset ja kaikki kodin kulut ! Lomalla 1 viikko vuodessa !!! Loma on palkatonta !!Eikä saa lomalta paluu rahaa/ Ei taida olla tietoa mitä on yrittäjyys /kaikki pitää maksaa itse terveisiä Topille

 • Kirjoitin Hesariin:
  Itse muutin Bulgariaan 7 vuotta sitten kun pääsin eläkkeelle. Minun eläkkeeni on 970e/kk. Kyllästyin aina hakemaan jotain tukea, joten halvassa maassa on kivempi elää, kun pärjää omillaan.
  Nyt pitää muuttaa Suomeen, jolloin saan kansaneläkettä maailman tappiin. Ja tulen myös olemaan sossun/Kelan asiakas lopun elämäni. Asia jota olen yrittänyt kaikin keinoin välttää.
  Sain juuri maksettua hammasproteesit (jono 2 viikkoa) ja polvileikkaukset yksityisillä (jono 3 kk) täällä Bulgariassa. Jos tämä laki olisi tullut aiemmin, olisin varmasti vieläkin jonoissa ja Suomessa yhteiskunta olisi joutunut lain mukaan maksamaan kaiken.
  Sitä mukaa kun joudun yhteiskunnan elätiksi ja vaikkapa sairastelen, lähetän hallituspuolueiden pj:lle ja varsinkin Purralle ja Orpolle viestejä ja dokumentteja summista.

  Kunhan pääsen sinne anon poliisilta keräyslupaa, jolla kerätään rahaa matematiikan oppikirjoja varten jotka sitten jaetaan hallituspuolueiden eri piirijärjestöille ja tietenkin myös kansanedustajille. -tälläisillä fiiliksillä ystäväni Henry Börklind… Ja lisäksi mainitsee, että saa jakaa…

 • Ad ex-aurinkorantalainen

  ”Sain juuri maksettua hammasproteesit (jono 2 viikkoa) ja polvileikkaukset yksityisillä (jono 3 kk) täällä Bulgariassa. Jos tämä laki olisi tullut aiemmin, olisin varmasti vieläkin jonoissa ja Suomessa yhteiskunta olisi joutunut lain mukaan maksamaan kaiken”.

  Bulgaria on EU-maa ja voimassa olevan lain mukaan maa laskuttaa saamasi terveydenhoitopalvelut Kelalta. Maksajina ovat suomalaiset veronmaksajat.

 • Kuka saa kansaneläkettä Fuengirolassa?

  Espanjassa Fuengirolassa asuu pienituloisten eläkeläisten lisäksi paljon eri ikäisiä liikuntavammaisia. Pyörätuolilla ja rollaattorilla pärjää hyvin tasaisessa Fuengirolassa. Asumismuotona on suurimmalla osana kimppa-asuminen, sillä vuokrat ovat Fuengirolassa Suomen pääkaupunkiseudun tasolla. Lisäksi katukuvaan kuuluu suomalaiset työkyvyttömät asunnottomat, joilla alko- ja huumekäyttöä sekä rikoksia.

  Kaikki nämä ryhmät tulevat rasittamaan jatkossa Suomea, jos kansaneläkkeen maksu poistuu, sillä he tulevat tarvitsemaan terveyspalveluja aikaisempaa enemmän (liikunta vähenee), asuntoja, asuntotukea, toimeentulotukea, päihdehoitoa, osastohoitoa, kuntoutusjaksoja ja kriminalisoitunut väki tulee rasittamaan väestöä, oikeuslaitosta ja poliisia. Lisäksi puhutaan mielenterveyden ongelmista, kun terveysongelmaiset halutaan sulkea sisätiloihin väh. 7kk/vuosi.

  Tulee Suomelle hyvin kalliiksi hakea heikoimmassa asemassa olevat Suomeen. Espanja toki kiittää.

 • Haluan kuulla miten pärjäätte kaksi työeläkeläistä n.yht 2800e asumalla 4-6kk Espanjassa vuokraasunnossa -lisäksi Suomessa vuokraasunto tyhjillään tämä aika esim.Helsinki v-900e kaksio -näitäkin asujia on —Kaikilla ei omaa asuntoa Suomessa odottamassa tai kaikilla ei omaa asuntoa Espanjassa onko kokemusta

 • Ihmettelen tätä kansaneläkkeen leikkausta. Huomaa taas ettei siinä ole ajateltu seuraamusta. Kalliimmaksi Suomelle tulee tämä esimerkkitapauskin. Henkilö ei tulisi toimenn Suomessa saamillaan eläkkeillään ja tulee olemaan mahdollisesti toimeentuloluukulla. Elinkustannukset ovat sen verran halvemmat Espanjassa, että henkilö tulee toimeen saamallaan työeläkkeellä ja Kelan lisäeläkkeellä. Tässä tapauksessa on vielä sairauden laatu, joka ehdottomasti tarvitsee Espanjan kaltaista ilmastoa pysyäkseen jotenkuten kurissa. Suomessa sairaus tulisi todennäköisesti pahentumaan ja näin ollen lisäisi terveydenhuollon kustannuksia.
  Monet nämä hallituksen leikkaukset ovat kuin hälmöläisten peiton jatkamista.

  • Niinpä, mutta sairaanhoidosta leikataan ja on leikattu joten on arpapeliä pääseekö lääkärin puheille ennen kuin on joko kuopattu tai joutunut petipotilaaksi, sielläkään ei ole juurikaan paikkoja joten tämä koko homma on selvästi tehty niin että hautaustoimistot saisivat kunnon boomin kun vanhuksia haalitaan kuolemaan Suomeen. Onkohan jollain oma lehmä ojassa, kysyn vain.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *