Lukuaika: Jan Salmisen vaimo pidätyshetkellä: ”Rakastan sinua ja odotan, kunnes vapaudut”

Jan Salmisen vaimo pidätyshetkellä: ”Rakastan sinua ja odotan, kunnes vapaudut”

Pia Heikkilä on elänyt miehensä Jan Salmisen kanssa eräänlaista Bonnie & Clyde -elämää usean vuoden ajan Espanjassa. Pariskunta on joutunut elämään piilossa, koska poliisi on etsinyt Salmista selvittämättömien autokauppoihin liittyvien rikosten vuoksi. Salminen on ollut Interpolin etsityimpien rikollisten listalla.

Antti Pekkarinen
Antti Pekkarinen
4 min lukuaika
Jan Salminen ja Pia Heikkilä viihtyivät vuosikausia Espanjan Aurinkorannikolla.

Pia Heikkilä on puheimessa suorasanainen.

– Nyt loppuu tämä piilottelu. En edes muista enää mitä on normaali elämä, tämän pakoilun jälkeen, Pia puuskahtaa Fuengirola.fi:lle.

Heikkilä aikoo palata Fuengirolaan ja etsiä ravintola-alan töitä siihen saakka, kunnes Salminen luovutetaan Suomen poliisin haltuun.

– Lähden Janin mukaan Suomeen. Voi olla, että syyttäjä on keksinyt minullekin jotain syytettävää, vaikka jo kerran on todettu, että minä en ole syyllistynyt mihinkään rikokseen.

- Mainos -

Heikkilä joutui istumaan tutkintavankeudessa useita kuukausia epäiltynä osallisuudesta Salmisen rikoksiin. Mitään näyttöä ei lopulta ollut, Heikkilä itse epäilee, että häntä pidettiin ”panttivankina”, jotta Salminen antautuisi.

Pysäköintivirhe ja väärennetty ajokortti

Salminen jäi kiinni sattumalta tiistai-iltana Manilvassa, Espanjan Aurinkorannikolla. Heikkilä ja Salminen olivat tuttavapariskunnan kanssa pizzalla, kun he huomasivat, että heidän autoaan ollaan pysäköintivirheen vuoksi hinaamassa pois.

He menivät paikalle selvittämään asiaa.

– Kaverillamme, joka oli kuskina, ei sattumalta ollut ajokorttia mukanaan. Minä yritin tarjota omaani, mutta Jan halusi ehdottomasti hoitaa asian ja hän antoi väärennetyn korttinsa. Hän on joutunut elämään väärällä identiteetillä koko pakoilun ajan eli yli neljä vuotta, Pia kuvailee.

– Jan oli varma, että väärennöstä ei huomata. Kuinkas kävikään, poliisit tunnistivat väärennöksen ja Jan pidätettiin saman tien. Arvasin heti, että tästä ei enää ole paluuta.

Ensimmäisenä Salmisen pidätyksestä Espanjassa uutisoi MTV3.

Koeta kestää, Jan

Heikkilä yritti pitää Salmisen pois koko pysäköintihässäkästä, mutta itsevarma Salminen ei pelännyt jäävänsä kiinni.

– En kauheasti ehtinyt Janille jutella enää siinä vaiheessa. Huusin hänelle poliisiautoon, että rakastan sinua ja odotan niin kauan kuin täytyy. Sanoin myös, että koeta kestää, olen tukenasi kaikessa.

”Veikkaan, että Jan saa parin vuoden tuomion”Pia Heikkilä

- Mainos -

On vaikea arvioida millaisen tuomion Salminen tulee saamaan. Alkuperäisistä miljoonarikoksista on tutkinnan edetessä sulanut euroja pois runsaasti. Heikkilän mukaan kyse on enää noin 80.000 euron saatavista.

– Jos syyttäjä ei ole kauheasti keksinyt lisää tuomittavaa, veikkaan, että Jan saa parin vuoden tuomion. Siitä ei todennäköisesti tarvitse istua kuin puolet ja jo aiemminkin on mahdollisuus päästä avovankilaan. Odotan rakastani koko tuomion ajan, kuten hänkin odotti minua, kun jouduin syyttömänä istumaan.

”Annoin Janille anteeksi”

Helposti voisi ajatella, että ihminen katkeroituu, kun joutuu syyttömänä istumaan vankilassa toisen rikosten tähden.

– Annoin Janille anteeksi sen, että jouduin hänen takiaan istumaan kopissa. Palasimme yhteen pian sen jälkeen, kun pääsin vapaaksi. Siinä oli ihan sellainen lyhyt suhteen paikkailuvaihe, ennen yhteenpaluuta. Naimisiin menimme lokakuussa 2019. En valehdellut poliisille silloin, kun olin kiinniotettuna. En oikeasti tiennyt missä hän tuolloin oli.

Pia yritti saada Jania sovittamaan rikoksensa

– Yritin Janille useaan otteeseen vapauduttuani sanoa, että eikö olisi hyvä käydä sovittamassa rikokset Suomessa. Hän ei kuitenkaan halunnut sitä tehdä. Nyt hän joutuu kantamaan vastuunsa rikoksistaan, eikä niistä varmasti ilman vankeustuomiota selviä. Koko ajan oli sellainen tunne, että tämä kiinnijäämisen päivä tulee eteen. Nyt se tuli ja pääsemme rikosten sovituksen jälkeen elämään normaalia elämää.

Lue myös: Etsityn rikollisen ex-puoliso: Olin puoli vuotta Suomen valtion panttivankina

”Hän teki Espanjassa rehellistä työtä”

Heikkilä kertoo pariskunnan eläneen pakovuodet niin normaalia elämää kuin mahdollista.

– Olimme ensimmäiset pari vuotta Tarifassa ja nyt viimeiset kolme vuotta San Roquessa lähellä Esteponaa. Sen tiedän varmasti, ettei Jan tänä aikana ole tehnyt lisää rikoksia. Hän on tehnyt ihan rehellistä työtä.

- Mainos -

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *