Lukuaika: Jethro Rostedt Espanjaan tulijoista: ”Rahat on loppu, ei tullut mitään”

Jethro Rostedt Espanjaan tulijoista: ”Rahat on loppu, ei tullut mitään”

Fuengirola.fi:n kolumnissaan Jethro Rostedt kertoo asioista jotka auttavat integroitumaan uuteen asuinmaahan.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
2 min lukuaika

Moni tämänkin lehden lukija haaveilee muutosta tänne Espanjaan ja toivottavasti muuttaakin. Internet ja vaikka Fuengirola.fi -nettiosio on täynnä kaikenlaista mielenkiintoista ja hyödyllistä tietoa siitä, mitä tulisi ottaa huomioon kun Espanjaan muuttaa, miten asiat toimii ja miten asiat eivät toimi.

Yritän nyt avata Teille sitä, mitä eläminen on kun ollaan jo täällä.

Aivan samalla tavalla kuin Suomessakin, ulkomailta muuttaneiden keskuudessa puhutaan integroitumisesta. Miten kuitenkin täysin uuteen yhteiskuntaan pääsee sisälle vai pääseekö?

- Mainos -

Ensimmäiset pari kuukautta ovat kerta kaikkiaan ihania. Aurinko paistaa, on kiva käydä ulkona syömässä, eikä hinnatkaan ole juuri mitään, verrattuna Suomeen. Saa vain olla ja nauttia.

Olemisensa voi tietenkin ottaa itse kukin, aivan juuri niin kuin haluaa, mutta integroitumista tähän espanjalaiseen arkeen se ei ole. Monesti siinä muutaman kuukauden kuluttua huomaa, että aika on vaan mennyt, eikä mitään ole saanut aikaiseksi. Jollekin se tietenkin voi olla tavoitekin, oman kukkaron mukaan, mutta integroitumista sekään ei ole.

Ei siinä montaa kuukautta mene kun ravintolat ja siihen liittyvä ainainen odottaminen alkaa tympiä. Ja usein myös rahatilanne alkaa olemaan aika lailla erilainen kuin tänne Aurinkorannikolle tultaessa. Ei ole oikein tekemistä ja Paseo alkaa olla nähty, kuten Plaza Mayorkin. Helposti alkaa tympiä. Alkaa tulla koti-ikävä. Ja tällä tarkoitan Suomea.

Usein myös varttuneemmalla väellä, jotka ovat nimenomaan tulleet tänne tekemään ei mitään. Muutaman kuukauden oleskelu on aivan eri asia kuin pysyvä oleskelu.

Integroituminen tänne edellyttää niitä aivan samoja asioita kuin tekisit Suomessakin. Töitä ja vapaata, oikeassa suhteessa. Ruuanlaittoa kotona, harrastuksia, aivan normaalia arkea. Käydä töissä tai eläkepäiviään viettävät, käydä jossain. Arkirutiini on tutkimustenkin mukaan tärkeää. Ei sillä ole merkitystä, missä maassa se toteutetaan.

Espanjaan tullaan usein täysin purjein ja lähes yhtä usein lähdetään ilman tuulen häivääkään niissä purjeissa. Rahat on loppu, ei tullut mitään. Ei integroiduttu ja jatkuva aurinkokin riittää jo.

Täällä eläminen vaatii yllättävän paljon, mutta se on kaikille täysin mahdollista. Täytyy vaan saada kiinni jostakin. Ellei lompakko ole sitten riittävän paksu siihen, että ei tee mitään. Mutta silloinkin tylsistyy.

Pura vida!

- Mainos -
Jaa tämä artikkeli
20 kommenttia
  • Talven vietettyään etelässä Jethro Rostedt kirjoittaa ohjeita maahatulijoille! Herran pieksut.
   Ei osannut toimia onnistuneesti edes Suomessa/Turussa. Niin kuuntenko häntä? En!

   • Kyllä nuo Jetron esittämät näkökohdat on pääosin ihan ok.Kuukauden reissuja pari Fuengirolassa minulla.Senjälkeen ajattelee että nähty on.Lokakuussa olin vaan viikon autossa Ferialla osana 12000km Eurooppakierrosta.Täytyy olla ihmissuhteita,harrastuksia ja esim.työtä tai busineksia.Sitte elämä on ok siellä.

 • Tuon asian uskon. Se sama asia olla tekemättä mitään syö vaikka asuisit tunkiolla. Itse olen sinne myös tulollaan mutta toivon ettei loma veny liian pitkäksi siellä. Vaihtoehto 2 on että löydämme täältä suomesta kesätyön ja tullaan sinne vain talveksi. Aika kova homma saada kaikki se toimimaan teoriassa. Siitäkin huolimatta vaikka pakka onkin aika hyvin kunnossa, haluan tehdä töitä ja olla kaikessa arjessa mukana siellä ja täällä. Varmasti tulee haasteita mutta ilman niitä se ei tunnu miltään ja jos ei tee kaikkeensa onnistuakseen on turha lähteä. Kaikki variaatiot mitkä tällä hetkellä on siitä, miten kaikki pyritään toteuttamaan voivat ja saavat muuttua. Näkemiin😃

  • Mitähän tuossa oli ihmeellistä, otat vaan onkeen ne mitkä tuntuu soveltuvan sinulle, tai sitten et. Moni yllättyy kun Liisan ihmemaa ei toteudukaan, siinä Jetro jopa on oikeassa.

   • Kyllä monessa maassa asuneena voin sanoa ettei asuntoa kannata ihan heti ulkomailta hankkia.
    Olen viettänyt talvia Floridassa, Caribialla, Espanjassa, Teksasissa, Thaimaassa, Meksikossa, Filippiineillä ja Australiassa keskimäärin 2-3 kk kussakin kerralla.
    On parempi vaihtaa maisemaa kuin pysyä samassa kohteessa.

 • Kyllä tuo turun poika puhuu täyttä potaskaa. Espanjan kulttuuri ja elämän tyyli on erilainen ja pitää hyväksyä. Turha alkaa moittimaan esim palvelu kulttuuria joka on todella hyvää ja ystävällistä. Suomalaiset saisi ottaa oppia. Elämä maksaa kaikkialla ja sen jokainen ymmärtää. Harrastus mahdollisuuksia on vaikka kuinka paljon. Jos haluaa juopotella sitten voi jäädä Suomeen.

  • Täytyy muistaa millä taustalla henkilö kirjoittaa.
   Suurelle yleisölle voi kirjoittaa myötäkarvaan, ne uppoaa yleistyksinä.
   Kun pitseriat ja kebabpaikat on ongelmissa voi vaikka heittäytyä suomalaisten asiantuntijaksi
   Espanjan oloista, kultuurista jne

 • Ensin täytyy oppia kieli muuten on aina turistina olen asunut itse kanarian saarilla 54v niin tiedän hyvin mitä puhun espanjalaiset ovat iloisia ja mukavia ihmisiä mutta ellei ole samaa kieltä niin hallelujaa aurinko terveisin

 • Aivan käsittämätön juttu! Jos rahat on loppu, niin olisivat ne varmaan Suomessakin…Itse olen asunut täällä vaimoni kanssa kymmenen vuotta, aina talvikauden 6 kuukautta – ja aika ei meinaa koskaan riittää… Fuengirolasta puolen tunnin/tunnin sisällä on ainakin sata viehättävää valkoista pientä kaupunkia, Malagan ja Marbellan välissä on 80 eri pituista ja tasoista patikkapolkua, Aurinkorannikko on täynnä museoita ja muita kulttuurikeskuksia, espanjan kieltä voi opiskella tosi edullisesti monessa paikassa, golfkenttä ja ilmaisia liikuntapuistoja on kymmenittäin, ruoka- ja ravintolakulttuuriin tutustuminen ei maksa paljon, Ja aurinkoisia päiviä on 330 vuodessa. Meille elämän ensimmäinen rikkaus on Suomen kesä, sen luonto, ilmaiset marjat ja sienet, kalastus, puhtaat vedet Suomeen kuuluvat juhlapäivät, yötön yö jne. Ja sitten ”toiseen kotimaahan” pakoon pakkasia ja pimeyttä. Oikealla asenteella, elämänarvoilla ja rahankäytöllä molemmissa maissa on helppo asua ja elää.

  Rami

   • No ite en ikinä tonne menisi liikaa suomi turreja .kun lähden reissuun lähden paikkaan jossa ei juuri suomalaisia ole.huvittavinta on että mennään ulkomaille istumaan suomibaariin.

  • 👍 … Olen Ramin kanssa niin samaa mieltä…Meillä sama kuvio ..puolet vuodesta Suomessa ja puolet Espanjassa… Molemmissa maissa aika kuluu nopeasti..Tekemistä ja nähtävää riittää Espanjassa ( muuallakin kuin Aurinkorannikolla) …espanjankieli tarttuu ja se helpottaa paikallisten kanssa asiointia.. On ihan itsestä kiinni miten viihtyy.. Kannattaa tietysti myös verkostoitua vaikka harrastusten kautta 😊

 • Turhaa tietoa, joskin totta. Siis totta myös muissa käymissäni 75 maassa joten ei tämä Jeti minua kyennyt valistamaan. Tässäkään.

 • Totta on asianlaita paikka se on haettava ja halukkuus suomessa maahanmuuttajielle kuin niille jotka eapanjaan tai vaikka kreikkaan muuttaneille. Silloin ollan maahanmuuttaneita tavallaan.

 • Itse en välttämättä halua edes käydä enään Espanjassa ei ole mun juttu ja viihdyn todella hyvin Suomessa mulla on kaikki täällä hyvin 😊 mutta se mitä aion tehdä on matkustelu ympäri maailmaa ja nähtävää riittää

 • Kyllä Espanjan ulkona syömisen ja ruuan hinta on viime vuosina noussut kovasti. Vasta muutama päivä sitten oli ruokakori hinta vertailu Suomi / Espanja ja kyllähän siinä oli saatu hinta eroksi 22 %, mutta kyllähän eroa tulee kun otetaan mukaan viina ja kalja, Jos vertailukorista otetaan kaljat pois niin johan alkoi olemaan paljon lähempänä toisiaan, Tässähan kyllä säästää paljon enempi kun juo enempi.

 • Jetron pakina pitää paikkansa. Esppanjassa eläminen ei ole vain ruusuilla tanssimista. Jos sairastuit, homma on ihan eri kun Suomessa.
  Eläkeläisen eläke on yleensä vaatimaton, jos olet kahden asunnon loukussa, rahat tuppaa loppumaan ennenbseuraavaa maksu-
  päivää..Toki suuri osa omistaa asuntonsa Suomessa, joka auttaa taloudellisesti. Vaikeaa on ylläpitää kahta kotia yhtäaikaa .
  Mikäli olet vain talvikauden Espanjassa, täytyy siellä maksaa tiettyjä vakiokuluja, vaikka olet kesän Suomessa..Ei tule olemaan
  helppoja ratkaisuja, mutta asiat täytyy hoitaa. Apua matkakuumeeseen löytyy,sekä netistä että siellä jo asuvilta..Kannattaa selvittää
  ennen sinne muuttoa, niiltä jotka todella tietää omakohtaisesti…

  • Joku kaveri sanoi, että ne piirtää joilla on liitua. Ehkä se halpa oletettu oleskelu Espanjassa on historiaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *