Lukuaika: Eläkeleikkaus itkettää: sairauden takia Fuengirolaan muuttanut Riikka, 48, menettää puolet tuloistaan

Eläkeleikkaus itkettää: sairauden takia Fuengirolaan muuttanut Riikka, 48, menettää puolet tuloistaan

Psoriasisreumaa sairastava Riikka Pulliainen on työkyvyttömyyseläkkeellä ja pelkää joutuvansa muuttamaan Espanjan Aurinkorannikolta takaisin Suomeen hallituksen kansaneläkepäätöksen vuoksi.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
4 min lukuaika
Riikka Pulliainen ja rakkaat mittelspitz-koirat Fuengirolassa. Kuva: Facebook.

Suomen hallituksen päätös lopettaa kansaneläkkeiden maksun ulkomailla asuville on herättänyt kuohuntaa Espanjan Aurinkorannikolla. Päätös on osa hallituksen kolmen miljardin leikkaus- ja veronkiristyspakettia.

Päätös koskee vain kansaneläkkeitä, ei työeläkkeitä. Kansaneläke on etuus, jolla tuetaan niitä Suomen sosiaaliturvaan kuuluvia, joiden työeläke on jäänyt pieneksi. Sillä siis turvataan perustoimeentuloa.

Kansaneläke-etuuksiin kuuluvat vanhuuseläkkeen lisäksi työttömyyseläke, perhe-eläke leskille ja lapsille sekä kuntoutusetuudet.

Kuten Fuengirola.fi kertoi tuoreessa pääkirjoituksessaan, kansaneläkkeen poistaminen koskettaa sangen harvoja. Vuonna 2023 Kelan kansaneläkettä sai ulkomailla 25 691 henkilöä. Näistä valtaosa eli 18 000 asuu Ruotsissa.

- Mainos -

Lue myös: Pääkirjoitus: ”Onko kansaneläkkeeseen kajoamiseen todella tarvetta?”

Kansaneläkelaitoksen (Kelan) mukaan Espanjassa asuu yhteensä 560 suomalaista, jotka saavat kansaneläkettä. Heidän keskimääräinen kansaneläkkeensä oli 229,78 euroa kuukaudessa. Vuonna 2023 kansaneläkkeitä maksettiin Espanjaan noin 1,6 miljoonaa euroa.

Hallituksen päätöksellä tavoitellaan 38 miljoonan euron säästöjä. Hallitus on vasta päättänyt maksamisen lopettamisesta, mutta yksityiskohdat ovat vielä valmistelussa sosiaali- ja terveysministeriössä. Muutos tullee voimaan vuodenvaihteessa eli 1.1.2025 alkaen.

Kansaneläkettä saa, jos muu eläketulo jää yksiasuvalla alle 1 601 euron ja parisuhteessa olevalla alle 1 435 euron kuukaudessa. Työeläkkeen suuruus vaikuttaa kansaneläkkeeseen. Kansaneläkkeen enimmäismäärän eli 776 euroa kuussa saa henkilö, jolle ei ole kertynyt työeläkettä käytännössä lainkaan.

”Olo on turta ja ahdistunut”

Vaikka leikkauspäätös ei määrällisesti kosketakaan kovin montaa suomalaista, lukujen takana on aina tavallisia ihmisiä ja eläkkeensaajia, joille elämään etuuden lopetuksella voi olla suuriakin vaikutuksia.

Niin on käymässä esimerkiksi Fuengirolaan vakavan sairautensa vuoksi muuttaneelle Riikka Pulliaiselle, 48. Mikkeliläislähtöinen Riikka muutti miehensä Janne Pitkäsen kanssa Espanjan Aurinkorannikolle syksyllä 2021.

Riikka on tuttu näky Fuengirolan rantakadulla koiriensa kanssa: heillä on kolme suloista mittelspitziä eli saksanpystykorvaa Eino, Darra ja Räpsy.

Riikka ja Janne ovat kertoneet elämästään Aurinkorannikolla avoimesti mediassa. Yhtä lailla avoimesti Riikka on ollut nyt järkyttynyt hallituksen eläkeleikkauksesta.

- Mainos -

– Olo on ihan turta, epätietoinen, ahdistunut ja ärsyyntynyt… suututtaa, pelottaa, itkettää samanaikaisesti, Riikka kuvailee tunnelmiaan somessa.

Riikka kertoo ottaneensa yhteyttä kansanedustajiin ja Kelaan.

– Kukaan ei osaa vielä sanoa tarkasti mitään. Tietoa tulee lisää piakkoin. Näillä näkymin koskee kaikkia kansaneläkettä saavia ja alkaa 1.1.2025! Saa kuulemma olla alle 6 kk ulkomailla ja silloin ei pudoteta kansaneläkettä pois.

Riikka Pulliainen koiriensa Einon, Darran ja Räpsyn kanssa Fuengirolan ranta-paseolla. Riikka käyttää vakavan reumasairautensa vuoksi rollaattoria toisinaan apuna myös Espanjassa liikkumiseen. Kuva: Facebook.

Näin paljon Riikka saa eläkettä

Riikka sairastaa psoriasisreumaa. Hän on sairautensa takia työkyvyttömyyseläkkeellä.

Ylelle hän kertoo, että saa työeläkettä 590 euroa, kansaneläkettä 497 euroa ja vammaistukea 83 euroa kuukaudessa.

Jos ja kun kansaneläke poistuu, Riikka menettää puolet tuloistaan.

– Ja meidän, minun ja mieheni, yhteistuloistamme katoaa 25 prosenttia eli aika älyttömän paljon.

Pariskunta avasi Ylelle myös muuta budjettiaan. Janne on töissä puhelinkeskuksessa Fuengirolassa, ja heidän nettotulonsa ovat noin 2 000 euroa kuukaudessa. Vuokraan kuluu 1 070 euroa, ruokaan 500 euroa. Paljon ei kuukaudessa käyttörahaa jää.

- Mainos -

”En ole lomalla”

Suomessa Riikka joutui liikkumaan sairautensa vuoksi invamopolla, mutta Espanjan lumettomilla kaduilla hän on pystynyt olemaan eri tavalla ulkona ja kävelemäänkin.

– En pysty kävelemään yhtään lumella enkä epätasaisella alustalla, Riikka täsmentää.

Siksi elämä Fuengirolassa on ollut Riikalle pelastus.

– Olen täällä terveydellisistä syistä, en lomalla!

Riikka Pulliainen pelkää, että edessä on pakkomuutto Suomeen.

– Kun lähtee kansaneläkeosuus eli puolet tuloista pois, niin on pakko muuttaa takaisin Suomeen.

Vilkkaissa some-keskusteluissa on nostettu esiin myös keino pitää kansaneläke voimassa, vaikka Espanjassa viihtyisikin.

– Pidät jonkun haamuosoitteen Suomessa etkä ota Espanjassa residenciaa, niin eläke juoksee Suomen tilille liukkaasti, somessa vinkataan.

Riikan mukaan se saattaa onnistuakin niille, jotka eivät tarvitse jatkuvaa lääkitystä. Hän joutuu kuitenkin käymään kuuden viikon välein tiputuksessa sairaalassa.

– Lentely edestakaisin tulisi kalliiksi, Riikka huomauttaa.

Jaa tämä artikkeli
57 kommenttia
  • Ompa kallis vuokra, muuta halvempaan ja luovu koirista. Kalliit ruokaostot vähenee. Olemme asunut Portugalissa ja ruokaan meni 2 henkilöltä vain korkeintaan 300 kk:ssa.

   • Olettepa tunteettomia.Koirat ovat monen köyhän ainoa ilonaihe.Te ette ilmeisesti kuulu heihin.Älkää käskekö ketään luopumaan perheenjäsenestään.Secosoittaa todellakin kylmää luonnetta.

   • Vuokrat on 600-700e/kk sillä saa jopa rivitaloasunnon 2 makuuhuoneen kalustetun asunnon 1000e omakotitalosta kannattaa luopua jä elämiseen noin 300e enemmän

  • Onpa ilkeästi kirjoitettu Anonyymiltä. Et sitten osaa yhtään asettua toisen vaikeaan tilanteeseen. Liekö kateutta?!
   Riikalle toivon jaksamista ja asioiden järjestymistä siellä Espanjassa. Tilanteesi ei ole todellakaan helppo, voimia sinulle.

    • Ja kuinka paljon muutkin ” paluumuuttajat” rasittavat jo muutenkin ruuhkaista terveidenhuoltoo? Nytkin rasitetaan mutta sen maan, jossa asutaan. Esim Espanjassa pääsee tosi helposti hoitoon. Vaikka Kela sen maksaakin , niin se on silti helpompi vaihtoehto kuin, että tulisivat Suomeen jonottaan kuukausia.

   • Suomeen palattua kannattaa ilmoittautua työnhakijaksi ja perustoimeentulotukea saa sossusta. Myös seurakunnat tukee ruuan saamisessa ja aika usein myös saa maksusitoumuksen apteekkiin jos tarvitsee jotain rasvaa. Myös tilapäismajoitus käsittääkseni järjestetään

   • Jos Suomen palveluita ei käytetä eikä Suomeen jätetä euroja, miksi pitäisi saada Suomesta kansaneläkettä? Kaikki tulot menevät Espanjaan.
    Ruoka Espanjassa on noin puolet Suomen hinnasta eli edullista on syödä jos itse tekee ruoat.

   • Oletko kateellinen muutamasta satasesta mutta esim sopeutumisraha 6800€/kk, 18 000€/kk 600lle turhille hyvinvointijohtajille tunninjunan 3,4miljardia..maksat mielelläsi? Jotain rajaa kateuternikin.

    • Saattaa tulla Suomen valtiolle kalliimmaksi, jos ulkomailta muutetaan Suomeen kansaneläkkeen vuoksi. Maksetaan asumistukea, sairaus kuluja ja muita mahdollisia etuuksia.

  • Hyvin on asiat jos jää 400-450 euroa vuokran ja ruokailujen jälkeen. Vastaavasta summasta mulla menee vielä 200 euroa kuussa päivittäin otettavien lääkkeisiin, sähköön, puhelimeen ja loppu meneekin lääkärissä käynteihin. Sairastan parantumatonta syöpää ja olisin iki onnellinen jos joskus jäisi edes 20 euroa ihan omiin mielitekoihin. Nyt joutuu rästittämään laskuja ja pyytelemään jatkuvasti maksuaikaa.

   • Tulojen mukaan se on vaan elettävä, jos ei koirista voi luopua niin sitten jostain muusta.

   • Minullakin parantumaton syöpä (((just olin 2kk paleativisesssa …😢

  • Täytyisi tajuta että Suomi säästää siinä kun tämä henkilö ei ole kuormittamassa terveydenhuoltoa, joten tämä leikkaus on väärä toimenpide

  • Olen samaa mieltä, jos ei täällä asu, ei kelan etuuksia ulkomaille. Jokaisen henkilön pitää auttaa Suomen talous kuntoon!

   • Miten sopeutumisrahan korotus 6800€/kk mm. Piisiselle auttaa? Entä hyvävelialueiden johtajien 18 000€/kk +miljoonaedut.

   • Riikka Purra haluaa kaiken hyvän pois kansalaisilta. Muissa EU maissa sairaat pääsee hoitoon. Suomessa ei. On se rajua kun Riikka mutka jengin kanssa estää sen.
    Persut haukkuivat edellistä hallitusta jauhojengiksi itse ovat nyt mutkat taskuissa ja laukuista kulkevia. Eli asejengi.

  • Itse asun Suomessa ja tienaan pirusti, mutta perusoikeuksiin, vapaassa maassa kuuluu, että saa asua missä haluaa. En ymmärrä, miksi tämä hallitus on näin epätoivoinen. Tosin ei ole kauaa tämä hallitus määräilemässä. Osaaminen aivan surkeaa.

   • Toivottavasti kaatuu pian tämä hallitus. Tai ainakin viimeistään kolmen vuoden päästä Persut on historiaa. Kokkarit räpistelee mutalammikossa👍

  • Miksi kadehtia jos joku sairastaa, taitaa tulla kalliimmaksi yhteiskunnalle, jos tässä tapauksessa muuttaa Suomeen ja hoidot kuuden viikon välein täällä ja lisäksi kuinka paljon muita kuluja tulee. Tällaisia turhia säästöjä kun siihen Turun tunnin junaan kevyesti laitetaan vaikka kuinka paljon

   • Niinpä. Ja Suomessa on priorisoitu syöpähoidot niin että jos ei Suomessa saadut hoidot auta mitä annetaan vain se määrä kun on pakko. Jos ei sillä parane siirretään palloatiivoseen hoitoon. Jos haluaa parantua niin lisähoidot saa sitten omakustanteisina hakea ulkomailta.
    Mihin katosi Suomen maailman kärjessä oleva terveydenhoito😢

 • Suomessa sosiaaliturva on asumisperustainen, ei Suomesta makseta ulkomailla vakituisesti asuville työmarkkinatukea, asumistukea tai vaikka toimeentulotukeakaan. Ja kansaneläke on juurikin edellä mainittujen tukien kaltainen sosiaalietuus.

 • Yhteisesti puolison kanssa asuvana. TULOT OVAT ,JO ISOT,KELAN TOIMET OK. Kyllähän sinne lähtis yks ,jos toinenki.Jos olis työssä käyvä PUOLISO.JA VUOKRAN MAKSAJA.

 • Kansaneläke on tarkoitettu Suomessa asuvalle henkilölle. Ei ole oikein,että kansaneläkettä maksetaan ulkomaille. Leikkaus on aivan oikein.

  • Onko se oikein veronmaksajille että Suomeen palaa satoja, kenties tuhansia ihmisiä tämän takia hakemaan toimeentulotukea, asumistukea, kuormittamaan terveydenhuoltoa…?

  • Kuule, ei ole.Miyä jos sinun tuloistasi otettaisiin 500 e.Miltä tuntuisi? Kylmiä ihmisiä näköjään riittää.

  • Todella kallis vuokra. Ehkä kannattaa miettiä niitä ”pakollisia” kuluja hieman?

  • Monelle sairaalle aurinko,lämpö ja edullisempi terveellinen ruoka, mahdollistaa paremman elämän laadun. Kyllä osaa suomalaiset olla kateellisia. Nyt, jos alkaa paluumuutto, nousee hoitoisuus ja hoito kulut Suomessa runsaasti. Sairaus jaksot lääkehoitoineen tulee yhteiskunnalle huomattavasti kalliimmaksi. Sh Jäntti Eloisa Mikkeli

 • Jospa joku laskisi paljonko säästöjä oikeasti jää valtion kassaan kun kaikki 18000 Ruotsissa asuvaa pienituloista vanhuuseläkeläistä muuttaa takaisin Suomeen ensi vuoden alusta. He tulevat tarvitsemaan Suomen jo nyt pulassa olevia vanhuspalveluja , lääkkeitä ,lääkäreitä, sairaaloita, hoivakoteja ym. Nykyisin saavat kaiken Ruotsista . Luulenpa, että menee miinukselle tämä laskelma. Pääsisivät halvemmalla kun eivät poistaisi vanhuuseläkettä Kelasta.

 • Jospa joku laskisi paljonko säästöjä oikeasti jää valtion kassaan kun ja jos kaikki 18000 Ruotsissa asuvaa pienituloista vanhuuseläkeläistä muuttaa takaisin Suomeen ensi vuoden alusta. He tulevat tarvitsemaan Suomen jo nyt pulassa olevia vanhuspalveluja , lääkkeitä ,lääkäreitä, sairaaloita, hoivakoteja ym. Nykyisin saavat kaiken Ruotsista . Luulenpa, että menee miinukselle tämä laskelma. Pääsisivät halvemmalla kun eivät poistaisi vanhuuseläkettä Kelasta.

 • Voimia Riika! Kauhea tilanne, mutta toivon että löydätte ratkaisun.
  Ei se Suomeen muutto ole ainakaan minulle ratkaisu, pitäisi hakea muita tukia ja kitkuttaa pitäisi siellä vaikeissa olosuhteissa. Vietin suomessa asuessani koko talvikauden asunnossa koska en pystynyt liikkumaan silloin. En jaksaisi sitä enään. Ei se ollut elämää vaan olemassaoloa.
  Löytyisikö halvempaa asumista täällä? Mä mietin kaikkea mistä voisi säästää.
  Toivon sinulle ja perheellesi kaikkea hyvää! ❤

 • Hallitukselta oikea päätös. Kansaneläkettä vain suomessa asuville.

 • Minusta se on ihan sama asuuko ihminen Suomessa vaiko ulkomailla kun on EU toivon että tulis se liittovaltio Euroopasta

 • Nämä sairaat tulevat loppujen lopuksi Suomella kalliimmiksi, jos he joutuvat tulemaan takaisin Suomeen. Pitäisi ajatella asiaa vähän laajemmin, kuin vain pätkäistä eläke pois. Mutta milloin nämä ovat ajatelleet laajasti ja kansalaisten etuja valvoen. Ei ainakaan viime vuosina.

  • He hyväksi käyttävät Suomen sosiaaliturvan palveluja. He eivät maksa juuri mitään saamastaan hoidosta ja lääkkeistä. Kuitenkin Suomi maksaa kymmeniä miljoonia Espanjalle suomalaisten eläkeläisten sairaanhoitokuluja. Ei espanja maksa suomalaisten terveydenhuollosta. Ei ole olemassa mitään maksutonta ja lähes ilmaista terveydenhuoltoa. Ja kaikki nuo miljoonat ovat poissa suomalaisesta terveydenhuollosta. Meuhkaatte vain kuinka paljon he tulevat kuormittamaan Suomen terveydenhuoltoa, mutta ei voi olla oikein että muutetaan ulkomaille ja sitten siellä käytetään sikäläistä terveydenhuoltoa, jonka suomalaiset veronmaksajat maksavat.

 • Aina näillä tukirahoilla elävillä on niin Suomessa kuin muuallakin varaa pitää eläimiä taloudessa. Tuet vaan pois heiltä, samoin tupakoitsijoilts.

 • Komppaan edellistä, Olen samaa mieltä,
  Kansaneläke on tarkoitettu Suomessa asuvalle henkilölle. Ei ole oikein,että kansaneläkettä maksetaan ulkomaille. Leikkaus on aivan oikein.

 • Muutama vuosi sitten oli lehdissä, että lapsilisiä maksetaan ulkomaille. Sen ymmärtää, jos suomalainen on työkomennuksella tai töissä ulkomailla. Mutta virolaisille rakennusmiehille maksetaan lapsilisiä Viroon, jos he ovat joskus asuneet Suomessa. Mielestäni myös lapsilisiä pitää tarkastella.

 • Leikkauksilla ei maata nosteta. Ja toivottavasti tuo peruskoulunopettaja, työministeri Satonen Saastakamalasta pikkuhiljaa ymmärtää tämän. Velka kuitataan vaan ja ainoastaan tuottavuuden kasvulla! Muuten saadaan leikata maailman tappiin.

 • Harva Suomessa voi kansaneläkkeellä asua kalliisti. Koirat, varsinkin 3 kpl on elitistien juttu. Suomessa aika hyvin aurataan lumet pois

  • Ei niin hyvin, että huonojalkainen pääsee talvella ulos. Oon ollu avustamassa monia ihmisiä talvikelillä ja nyt kun itsellä on kävelyongelmia niin talvella en mene Suomessa ulos niinkauan kun kaduilla on lunta

 • Joku ei täsmää jos 2023 maksettiin Espanjaan n.1 ,6 miljoonaa ja sen kun jakaa 560 eläkkeensaajalla niin se on n. 2857 euroa keskimäärin per nenu.
  Voihan se olla että siellä on suurin osa jättieläkkeen saajia ….

  • Jaapa tuo 2857 vielä kahdellatoista niin saat se kuukausieläkkeenkin summan eikä tarvii ihmetellä.

 • No ei varmaan käy enää tiputuksessa, sr leikattiin juuri pois, itekin kävin yli 10 v, nyt haen 577e piikkejä, onneksi katto täyttyy nopeasti ennen sisältyi sarjahoitomaksuun tiputukset, nyt päästään maksamaan tammikuussa katto täyteen. Että odota vaan, pääset sinäkin maksamaan 11,4 e tiputuksien sijaan katon täyteen…

 • Fuengerola aurinkorannikko kallis.Kalustettu 2h ja keittiön saa 400-500 eurolla jos ei ole pakko asua rannalla muitten turistien kanssa.

 • Niin, kyllä ymmärrän tuon harmin, minkä tulojen pieneneminen aiheuttaa. Se on vähän ”kaksipiippuinen” asia. Suomi maksaa eläkkeen, josta hyötyy toinen maa, sekään ei tunnu ihan oikealle täältä vinkkelistä katsoen.

 • Ilkeitä ja sydämmettömiä ihmisiä on nämä vastaajat. Anonyyminä on helppo päätään aukoa. Ja koiria ei tarvitse hävittää ne on loppujen lopuksi pieni menoerä. Mutta suuri henkinen ilo. Hallituksen on helppo leikata kun itse istuvat rahakasan päällä. Tämä asia laitetaan rukouksiin.

 • Muuta suomeen ja myy ne koirat,opettele arkeen kuten muutkin.Tai tyydy,että tulot laskee.

 • Samaa mieltä. Ei Suomeen kannata palata täällä asuu leikkausten jälkeen katkeria ihmisiä ja syystä. Todella syystä. Ei täällä saa asua yli 1000e maksavassa lukaalissa tai ei saakaan enää mitään tukia. Täällä määrätään mihin koppiin muutat. Muutoin lähtee asumistukikin jos asuisi jossain yli 1000e luukussa. 500e ruokaan ei voi kun ihmetellä. Täällä voi kyllä mennä leipäjonoon jossa haetaan hetisyötävää ruokaa oikeesti. 3 koiraa huh. Ymmärrän jos 1. Kyllä kuulosti aika elvistelyltä moinen itkuralli. Suomessa asuu monia sairaita ja vanhuksia ihan kurjuudessa että en ymmärrä moista juttua ja miksi suomen pitää maksaa kansaneläke jos muuttaa ni oma valinta. Sitä mieltä täällä useat luulen.

 • Muutakaa tänne Bulgariaan, nii ruokakulut putoaa n. 400€:oon, jos syötte lohta pelkästään sunnuntaisin. Täällä on Lidlit, Kauflandit, Billat ja muut. Itse ostan aika paljon mummoilta – ne myy tosi halvalla kaikkea vihreää, kananmunia yms. mitä itse tuottavat. Ja kivahan on heitä auttaa.

 • Tässä taitaa taustalla olla Suomen monikulttuuristuminen ja nyt kaavailluilla leikkauksilla pyritään pienentämään Suomen vetovoimaa muiden kuin työperäisen maahanmuuttajien osalta. Samalla sattuu sitten napsahtamaan tämän uutisen kaltaisiin henkilöihin kuin myös kotirouviin (kantasuomalaisiin) jotka ovat muuttaneet ulkomaille puolison kanssa.
  Toisaalta karua, toisaalta ymmärrettävää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *