Kiistanalainen kansaneläkepäätös herättää yhä vahvoja tunteita.
Eduskunta hyväksyi viime joulukuussa kohutun lakiesityksen, joka muutti kansaneläkeeen Euroopan unionin sosiaaliturva-asetuksen mukaiseksi vähimmäiseläkkeeksi. Muutoksen myötä kansaneläkettä maksetaan vain Suomessa pysyvästi asuville henkilöille.
Kela ei enää maksa kansaneläkkeenä maksettavia vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkkeitä muissa EU- ja Eta-maissa (kuten Espanjassa), Sveitsissä ja Isossa-Britanniassa asuville eläkkeensaajille 1.2.2025 alkaen.
Muutos voi vaikuttaa myös siihen, siihen, mikä maa on vastuussa näiden asiakkaiden sairaanhoidon kustannuksista.
Tilapäisen ulkomailla oleskelun aikana voi edelleen saada kansaneläkettä – esimerkiksi muutaman talvikuukauden Fuengirolassa viettämisen aikana. Muutos ei koske perhe-eläkkeitä eli leskeneläkettä ja lapseneläkettä. Työeläkelaitokset jatkavat työeläkkeiden maksua ulkomaille.
Riikka lähetti kantelun EU-komissiolle
Kansaneläke turvaa perustoimeentulon, jos työeläke on jäänyt pieneksi tai sitä ei ole kertynyt ollenkaan. Eläketurvakeskuksen mukaan noin 26.000 ulkomailla asuvaa suomalaista sai kansaneläkettä vuonna 2023. Espanjassa heitä asuu 560.
Vaikka kansaneläkkeen osuus kuukausituloista on usein vain parinsadan euron luokkaa, sen merkitys on ollut suuri monelle esimerkiksi Espanjan Aurinkorannikolle muuttaneelle pienituloiselle.
Yksi äänekkäimmistä eläkesäästöjen uhreista on Fuengirolassa terveytensä takia asunut Riikka Pulliainen, 49.
Lue myös: Kansaneläkkeen menettävä Riikka muuttaa Fuengirolasta takaisin Suomeen: ”Ei ole paukkuja taistella”
Mikkeliläislähtöinen Riikka muutti miehensä Janne Pitkäsen kanssa Aurinkorannikolle syksyllä 2021. Vuodesta 2011 lähtien työkyvyttömyyseläkkeellä ollut Riikka sairastaa vaikeaa psoriasisreumaa. Espanjan lumettomilla kaduilla hän pystyi olemaan eri tavalla ulkona ja kävelemäänkin.
Riikka joutui kuitenkin palaamaan miehensä ja koiriensa kanssa takaisin Suomeen 2024, katkerana ja surullisena.
Mutta Riikka ei aio antaa periksi. Nyt hän on lyönyt hynttyyt yhteen EU-komission työtä hyvin tuntevan varatuomari Antti Maunun kanssa. Maunulla on takanaan 25 vuoden lakimiesura Euroopan komissiossa.
Pulliainen ja Maunu laativat Euroopan komissiolle kantelun Suomen eduskunnan kansaneläkepäätöksestä. Heidän mielestään se rikkoo EU-oikeutta.
– Kantelu on nyt lähtenyt komissiolle. Saapa nähdä, milloin ja miten sieltä vastataan. Varmasti kestää, Rikkaa kuvailee.
”Leikauspäätös sotii EU:ta vastaan”
Antti Maunu on nimittäin tyystin toista mieltä Suomen lakitulkinnan kanssa. Hänen mukaansa päätös yritettiin naamioida EU-tuomioistuimen viimeaikaisen oikeuskäytännön suorastaan edellyttämäksi muutokseksi.
– Todellisuudessa leikkauspäätös päinvastoin sotii vastoin EU:n sosiaaliturva-asetusta ja EU-kansalaisen vapaan liikkuvuuden periaatetta.
Hänen mukaansa Suomen päätös on yritetty esittää Ruotsin mallin mukaan EU-oikeuden edellyttämänä, vaikka todellisuudessa Ruotsin järjestelmä on erilainen.
Maunun ajatuksiin voi tarkemmin perehtyä hänen blogissaan.
Suomessa on perusteltu, että muutoksen taustalla on EU-tuomioistuimen päätös vuodelta 2017. Päätöksen myötä Ruotsin takuueläkkeestä tuli sosiaaliturva-asetuksen mukainen vähimmäisetuus. Ruotsi lakkautti takuueläkkeen maksamisen pysyvästi ulkomailla asuville henkilöille vuoden 2023 alusta alkaen. Suomessa vastaava muutos toteutettiin nyt lakimuutoksella, jolla tavoitellaan 38 miljoonan euron vuosittaista valtiontalouden säästöä.
Lue myös: HS: Kansaneläkkeen menettävä Liisa, 79, palaa katkerana Málagasta Suomeen – hakee heti tukia Suomesta
”Kansaneläke ei ole toimeentulotuki”
Maunu korostaa myös, että kansaneläke ei ole sosiaalihuoltoa.
– Vastoin yleistä käsitystä kansaneläke ei kuitenkaan ole mikään toimeentulotuki tai asumistuki, joita yleensä maksetaan henkilön taloudellisen ja sosiaalisen tilanteen perusteella. Se ei ole eläkettä korvaava tai täydentävä sosiaaliturvaetuus, vaan on nimensä mukaisesti eläke itsessään – saavutettu elinikäinen etu, joka on ansaittu asumisen perusteella ja eläkejärjestelmään kuulumalla.
– Kansaneläkkeen luonnehdinta (eläke-etuus / sosiaalihuolto) on olennainen seikka arvioitaessa tämän leikkauspäätöksen suhdetta EU:n sosiaaliturva-asetukseen ja erityisesti sitä, voidaanko se rajata Suomessa vakituisesti asuviin.
”Pakkomuuttoni maksaa Suomelle yli 50.000 euroa vuodessa”
Riikka Pulliaisen vakavan sairauden lääke- ja hoitokustannukset ovat sangen suuret.
Hänen saamastaan eläkkeestä kansaneläke muodostaa olennaisen osan. Eläkeleikkauksessa Riikka menetti puolet tuloistaan. Hän on saanut työeläkettä 590 euroa, kansaneläkettä 497 euroa ja vammaistukea 83 euroa kuukaudessa.
Riikka sanoo, että hänen pakkomuuttonsa Suomeen tulee valtiolle kalliiksi.
– Olen arvioinut, että tästä minun paluumuutostani aiheutuu erilaisia terveys- ja sosiaalihuoltokustannuksia Suomen julkistaloudelle yli 50.000 euroa vuodessa, Riikka kalkuloi.
Summa kattaa muun muassa lääkkeet, päiväpolikliinisen hoidon, erikoissairaanhoidon, jalkojenhoidon ja fysioterpian.
Lue myös: Aurinkorannikon sosiaalikuraattori kauhistui eläkeleikkauksista – monet vanhukset hädissään
Muutto Espanjasta maksoi yli 10.000 euroa
Riikka kertoo, että ensimmäinen talvi Suomessa on sujunut kohtuullisen hyvin, koska maassa ei ole ollut liikaa lunta. Lauha talvi on ollut onni invamopolla usein liikkumaan joutuvalle Riikalle.
Hän hymähtää, että muuttorulijanssi Espanjasta Suomeen oli hurja. Sitä hän ei toistamiseen enää tahtoisi tehdä. Jo aikoinaan muutto Mikkelistä Fuengirolaan oli vaativa, mutta takaisin päin rahaa ja hermoja kului entistä enemmän.
– Meidän piti käyttää Espanjan päässä asianhoitajaa, että saatiin sanottua itsemme irti maan eri viranomaistahoista. Oli auton rekisteröinnin peruuttamista ja sitä sun tätä, Riikka kuvailee.
– Kun on residenssinä Espanjassa ja kirjautunut kaikkialle, niin piti kaikista virastoista tietysti erikseen irtisanoutua – ja kaikki se maksaa. Huhhhuijaa!
Muuttokulut lohkaisivat ison palan kotiunelmasta
Niinpä Riikka on päättänyt laittaa Suomen valtion tilille tekemistään. Hän vaatii toisen asianajajan, Anssi Mäen kanssa Suomelta korvauksia takaisinmuuton kuluista.
– Laadimme korvausvaatimusta parhaillaan. Kirjasimme mieheni kanssa tarkasti kaikki muuttokulut ylös kuitteineen. Summa on yli 10.000 euroa.
Riikka huokaa ja sanoo, että summa on ikävästi pois heidän kotiunelmastaan.
– Olemme säästäneet omaa asuntoa varten, ja nuo pakkomuuton kustannkset tekivät aimo loven käsirahakassaamme.
Molemmat Riikkaa taistelissa auttavat asianajajat tekevät työnsä pro bono eli veloituksetta, yleisen hyvän vuoksi.
– Voi olla pitkä tie… ja pari ensimmäistä hakemusta voi tulla valtiolta bumerangina takaisin, mutta yritetään. Taistelutta minä en luovuta!
Olen sitä mieltä että lakkautus päätös on ollut ihan aiheellinen. Miksi suomen pitäisi maksaa tukia ulkomailla asuvalle ja vielä enemmän ihmettelen miksi suomen pitäisi maksaa jonkun ylihinnoiteltu muutto Suomeen?
Vaikka kyseinen henkilö käy hoidoissa Suomessa niin pysyy raha ainakin kotimaassa.
Mun mielestä Espanja nyt ole mikään ihmeellinen maa. Kokeilit Kreikkaa, paljon edullisempi mesta.
Noin kuuluu ollakin, että se maa maksaa kansaneläkkeen missä asutaan.
Olen myös niitä jotka menetti Ruotsin puolelta takuueläkkeen. Nyt tämä hallitus on tehnyt lain myös suomessa asuville eläkeläisille että kaikki indeksillä nousut leikataan pois kansan eläkkeestä. Myös asumistuista. Omaisuus otetaan huomioon. Että kokoajan viedään.
Maita, jotka eivät yleensä maksa kansaneläkettä ulkomaille:
1. Suomi –
1.2.2025 alkaen Kela lopetti kansaneläkkeiden maksamisen muihin EU- ja ETA-maihin, Sveitsiin sekä Isoon-Britanniaan. Tämä muutos vaikuttaa ulkomailla asuviin eläkkeensaajiin, jotka ovat saaneet Suomesta kansaneläkettä.
2. Ruotsi – Garantipension (takuueläke) maksetaan vain, jos henkilö asuu Ruotsissa.
3. Norja – Minstepensjon (minimieläke) maksetaan yleensä vain Norjassa asuville.
4. Tanska – Folkepensionin perusosa edellyttää asumista Tanskassa.
Eteen päin me maksetaan monelle muouttajalle sairas korvakset asunto toimeentulotuki lääkärit joita eläkeläisillä on paljon, aivan varmasti kallimmaksi tulee, kuin nyt ulkomaille maksettava kansaneläke. Ja rahaahan löytyy, maksetaan lisää veroja, eikä sitten valiteta, niinhän me olemme vaaleissa päättäneet että edustajamme tekee hölmöyksiä
Juuri näin. On Mahtavaa asua hyvinvointivaltiossa nimeltään Suomi, jossa kaikista pidetään huolta. Juuri tästä syystä maksan mielelläni veroja. Verot ja kuntouksista aiheutuvat kulut kuitenkin jäävät Suomeen ja kansantalouteemme. Ulkomaille maksetut summat vaurastuttava ulkomaita. On mielestäni naurettavaa, että ilmaisesta tuesta (lue jonka toiset maksavat) valitetaan ja vaaditaan.
Meillä täällä Suomessa on tällä hetkellä samanlainen hallitus kuin oli vuosina 1933-1939 Saksassa joten kyyti on kylmää en ole vielä hahmottanut onko nykyinen meno johdettu etelärannasta vai Suomen yrittäjien porukoista mutta se on varmaa että eilen uutisoitiin että tuloerot kasvavat olisi mielenkiintoista tietää minkälaiset rahavirrat kulkevat nykyisen hallituksen ja niin sanottujen lobbareiden välillä varmaa on että nykyinen hallitus/eduskunta eivät aja Suomen/suomalaisten etua
Suomelle tulee kalliiksi kansaneläkkeen poi ottaminen. Eläke on ollut 600 euroa kuukaudessa. Suomi maksaa moninkertaisesti vuodessa.tuon
heille. Lääkkeet ilmaisia kun katto tulee täyteen ym sosiaalipalvelut. Purra ja Orpo ei tiedä mitää maksatte heille paluumuutosta.
Kertokaa mitä saatte tukia ym kun olette Suomessa tai Fuengirolalehdessä. Ollen itse asunut siellä noin 20 v.
Hallitus ei ole tehnyt muuta kuin huonoja päätöksiä.
Jos muutan Espanjaan maksan muuton jos muutan takas suomeen minä maksan muuton mielestäni ihan selvä juttu. Mitähän töitä mies tekee
En puolla ulkomailla asuvien suomalaisten eläkkeiden(kansan/sairaus) maksua ulkomaille. Työeläke tietysti pitää maksaa. Kaikki eivät vain käsitä tätä. Rasittavat vielä oikeuselimiäkin kaiken lisäksi. Itsellänikin on sairauksia, jotka pysyisivät balanssissa paremmin lämpimämmissä maissa, mutten voisi kuvitellakaan, että valtion pitäisi maksaa oleskeluni vieraassa maassa.
Olisi hakenut tuet asuinmaastaan, miksi suomalaisten veronmaksajien pitää kustantaa aurikorannikolla eläminen? Itsekin tulen etelään muuttamaan eläkkeellä mutta 45 vuoden työuran aikana kertyneellä työeläkkeellä
Se on ihan sama, paljonko kustannukset nousevat valtiolle, sillä verojen muodossa viedään tuloista 60-70% eli yli puolet, eli valtio tekee kokoajan voittoa. Nyt kun eläkettä on maksettu ulkomaille, niin se on maksanut eläkesummien verran, mitään ei tule valtiolle takaisin, koska asiakas tietenkin asioi sen maan kaupoissa ym palveluksia käyttää. 4 vuoden aikana valtio on siis menettänyt rahaa 4 x 12 x ~500e = 24 000e. Ja jos ulkomailla asuvia on esim. 500 henkilöä, tekee se jo 12 miljoonaa, mistä ei saa juuri mitään takaisin, mitä voisi käyttää eläkkeiden uudelleen maksuun tai muihin avustuksiin.
Suomen ajan jättämä, tönkkö ja kulmikas eläkejärjestelmä pitää virtaviivaistaa. Siis remontoida isosti. On lopetettava räpeltely eri momenteilta eri nimikkeillä maksettavien eläkemuotojen kanssa. Peesailen tässä taitelijaeläkettä, joka maksetaan yhdestä paikasta ja on nyt 1623 €/kk.
Minimieläkkeeksi asetetaan yhden toimijan (eläkevakuutuspooli) maksama, tämän vuoden tasolla 1650 €/kk. Valtio ja eläkevakuuttajat siirtelevät sitten rahoja keskenään sikäli kun tarvetta on. Säästyy resursseja, koska kyseisiä transaktioita ei tarvitse tehdä joka kuukausi.
Eläkkeiden nimikekirjo poistetaan. Nimeksi käy työeläke, olkoonpa kyse työkyvyttömyys-, vanhuus- tai mistä tahansa eläkkeestä ja riippumatta siitä onko henkilöllä työhistoriaa vai ei, koska on jo käytössä esim. onnettomuudessa nuorena vammautuneen menetettyä potentiaalista työuraa arvioitaessa. Täytyy huomioida, että työhistoriattomuus voi johtua hyvin monenlaisista muistakin ymmärrettävistä ja hyväksyttävistä syistä.
Resurssien kuormitus vähenee todella, koska [tämän vuoden tasolla] noin 1600:n euron eläkkeen myötä huomattavalle määrälle asumistuki- ja silppueläkehakemuksia ja maksatuksia ei ole enää tarvetta.
Kuten tähänkin saakka, eläkkeen määrä nousee tai ei nouse vuosittaisen indeksimuutoksen mukaisesti.
Täysivaltainen Suomen kansalainen saa perustuslain mukaan vapaasti valita asuinpaikkansa. Valinnanvapaus ulottuu ymmärrettävästi kaikkiin niihin maailman maihin, joihin suomalaisilla ylipäänsä on mahdollisuus asumaan asettua. Ja koska näin on, eläke seuraa luonnollisesti mukana. Petteri-pojan ja Riikka-tädin on vain nieltävä nolo palmukateutensa.
Upeaa Riikka,
On erittäin arvostettavaa, että olet puolustamassa itseäsi. Lakimiehet, jotka Sinua auttavat tekevät sen kustannuksitta. Tällaista ”talvisodan henkeä” sekä Sinulta että molemilta lakimiehiltä täytyy kunnioittaa. Hienoa.
Käsitykseni mukaan lainvalmistelu valtioneuvostossa on huteralla pohjalla. Käsittääkseni hyvin kokemattomat valtiosihteerit saavat pahaa aikaan. Käsitykseni myös on, että valtiovarainministeriön säästöpäätökset eivät perustu järkeen vaan tunteeseen, jossa ei ajatella tavallisia suomalaisia. Pitkän tähtäimen visio on mielestäni kateissa pahemman kerran.
Toivon hyvää ja oikeudenmukaista tulosta taistelussasi Riikka.
Suomen ajan jättämä, tönkkö ja kulmikas eläkejärjestelmä pitää virtaviivaistaa. Siis remontoida isosti. On lopetettava räpeltely eri momenteilta eri nimikkeillä maksettavien eläkemuotojen kanssa. Peesailen tässä taitelijaeläkettä, joka maksetaan yhdestä paikasta ja on nyt 1623 €/kk.
Minimieläkkeeksi asetetaan yhden toimijan (eläkevakuutuspooli) maksama, tämän vuoden tasolla 1650 €/kk. Valtio ja eläkevakuuttajat siirtelevät sitten rahoja keskenään sikäli kun tarvetta on. Säästyy resursseja, koska kyseisiä transaktioita ei tarvitse tehdä joka kuukausi.
Eläkkeiden nimikekirjo poistetaan. Nimeksi käy työeläke, olkoonpa kyse työkyvyttömyys-, vanhuus- tai mistä tahansa eläkkeestä ja riippumatta siitä onko henkilöllä työhistoriaa vai ei, koska on jo käytössä esim. onnettomuudessa nuorena vammautuneen menetettyä potentiaalista työuraa arvioitaessa. Täytyy huomioida, että työhistoriattomuus voi johtua hyvin monenlaisista muistakin ymmärrettävistä ja hyväksyttävistä syistä.
Resurssien kuormitus vähenee todella, koska [tämän vuoden tasolla] noin 1600:n euron eläkkeen myötä huomattavalle määrälle asumistuki- ja silppueläkehakemuksia ja maksatuksia ei ole enää tarvetta.
Kuten tähänkin saakka, eläkkeen määrä nousee tai ei nouse vuosittaisen indeksimuutoksen mukaisesti.
Täysivaltainen Suomen kansalainen saa perustuslain mukaan vapaasti valita asuinpaikkansa. Valinnanvapaus ulottuu ymmärrettävästi kaikkiin niihin maailman maihin, joihin suomalaisilla ylipäänsä on mahdollisuus asumaan asettua. Ja koska näin on, eläke seuraa luonnollisesti mukana. Petteri-pojan ja Riikka-tädin on vain nieltävä nolo palmukateutensa.
En tarkoita Riikka-tädillä tietenkään Riikka Pulliaista vaan ministeri-Riikkaamme.
En todella ymmärrä miksi suomen pitäisi maksaa ihmisten muutot.Uskomatonta .Mikään muu pohjoismaa ei suostu moiseen.Sinänsä ok että taistelee oikeuksistaan,mutta vaaditko suomen valtion myös maksavan asunnon sinulle .Ulkomaalaiset suomeen muuttajat eivät saa mitään tukea.Eikö heidänkin pitäisi.Naapurissani asuu vaikeaa reumaa sairastava rva.Saa kotihoitoa joka päivä.Maksanut veroja suomeen aikoinaan.Tekee takkaan tulet aamulla ja tupa lämmin.Kotihoidon saa kunnan palvelusetelillä.Muutakin tukea saa.Eikä valita.Riikka muuta vaikka Ukrainaan niin tiedät mitä suomessa oli 1900 luvun alussa.
Nythän tulee kunnallis vaalit täällä suomessa minä en enään noita valehteli joita oman Eden ajajia äänestä enään ketään sen verran ovat vuosien aikana valehdelleet ym!🤬
Voisiko kukaan tarkistaa suomenperuslain pykälä 6 vaikutusta tähän uuteen päätökseen poistaa kansaneläke ulkomailla asuvilta suomen kansalaisilta.
6 § Yhdenvertaisuus Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.