Mitä tekisin, jos rakastaisin itseäni?

Kysymys ponnahti aamukahvia parvekkeella siemaillessa korttipakasta. Hidasta Elämää -sarjan Voimaa paranemiseen – pakan jokaisessa kortissa on jotain, mikä kannustaa pitämään itsestä hyvää huolta ja nostankin sieltä usein päivääni jonkin kannustuksen. Nyt kortin kysymys jäi pyörimään mieleeni – se suorastaan pakotti pysähtymään hyvinvoinnin ytimen ääreen. Mitä tekisin, jos rakastaisin itseäni?

Moni mieltää rakastamisen vaivattomasti suhteessa perheenjäseniin -puolisoon, lapseen, vanhempiin… Kun rakastaa jotakuta, haluaa hänelle hyvää, on valmis näkemään vaivaa rakkaan hyvinvoinnin eteen ja puolustaa rakkaan oikeutta voida hyvin. Olet ainutlaatuinen ainoa sinä – ansaitset voida hyvin ja olet myös ainoa, joka viime kädessä on vastuussa hyvinvoinnistasi. Hyvinvoinnin kannalta ihmisen tärkein suhde onkin suhde itseen. Kun tuo suhde on kunnossa, kykenemme antamaan hyvää myös muille ja huomioimaan läheisemme paremmin. Hyvinvoivan ihmisen kautta hyvä leviää laajemmallekin.

Joskus itsen hoitamista estää se, että ei ehkä ole antanut itselleen sydämestään oikeutta voida hyvin. Katsopa hetki itseäsi kuin maailman rakkainta lasta. Lasta, joka ansaitsee vain parasta – kysy tuolta lapselta, mitä voisit tehdä hänen hyvinvointinsa eteen. Älä soimaa laiminlyönneistä tai hauku laiskaksi vaan mieti, miten voisit lähteä tukemaan itseäsi voimaan paremmin. Kuulostele, mitä kehosi ja mielesi kaipaa oikeasti. Joskus tämä vaatii harjoittelua, jos suhde itseen on päässyt retuperälle – suhde on kuitenkin korjattavissa, mikäli sitä haluat.

Kehomieli -kokonaisuus on viisas ja kun se huomaa, että oikeasti sitä rakastetaan ja sille halutaan hyvää, alat pikkuhiljaa kuulla ja huomata sen tarpeet. Olet saattanut luulla, kehosi kaipaavan vain ruoskintaa tai että riittää, kunhan jollain sitä ruokkii, mutta se saattaakin kaivata hiljentymistä, se voi kaivata ravintorikasta, suojaavaa ruokaa mikrotapasten sijaan ja se ehkä toivoisi sinun pysähtyvän hetkeksi miettimään, millä sitä ruokit tai vaikkapa varaamaan ajan johonkin hoitoon, jos et ole muistanut hemmotella sitä aikoihin.

Ravintoterapeuttina näen, että yksi parhaimpia asioita, joilla voit rakastaa itseäsi ihan solutasolla asti, on hyvä ravinto. Herkullinen, runsaasti ja värikkäästi kasviksia sisältävä ruoka hyvässä seurassa nautittuna -vaikka siinä ihan maailman parhaassa, omassa seurassa itsen kanssa, voi hoitaa niin mieltä kuin kehoa. Kuten rakastava äiti ohjaa lastaan valitsemaan viisaasti ja myös valitsee lapsen puolesta vaihtoehdon, jonka tietää sille olevan hyväksi (vaikka lapsi yrittäisi uskotella voivansa elää jäätelöllä), voi itsensä hoitaminen vaatia harjoittelua ja vaikkapa asiantuntijan käytännön vinkkejä ja ohjausta, jotta arkirutiinit saa tukemaan hyvinvointia. Keho kuitenkin uusiutuu koko ajan ja pienetkin, fiksusti tehdyt muutokset voivat parantaa elämänlaatua yllättävänkin nopeasti. Näen tämän usein varsinkin metabolisesta oireyhtymästä kärsivien, erilaisissa kipu- uupumusoireyhtymissä sekä maha- suolikanavan oireilujen kanssa kamppailevien kohdalla.

Kun rakastaa itseään oikeasti, puolustaa myös oikeuttaan hyvinvointiin -tämä voi näkyä esimerkiksi siinä, että jos on huomannut jonkun rutiinin olevan oleellinen oman hyvinvoinnin kannalta, ei anna muiden polkea sen yli, vaan pitää kiinni ruokavaliosta, riittävästä unesta tai vaikkapa meditaatiohetkistä rantahiekalla.

Kun on vasta virittelemässä uutta, rakastavaa suhdetta itseensä ei ole synti tai häpeä, vaan jopa suositeltavaa hakea tukea ja apua sen kartoittamiseen, mistä lähteä liikkeelle. Riemuitsen siitä, että yhä useammat haluavat tietää, mitä heidän kehonsa erilaisissa elämänvaiheissa tarvitsee. Yhdessä olemme voineet kartoittaa tilanteen ja olen saanut jo pitkään auttaa lukuisia ihmisiä itsensä hoitamisen tiellä myös täällä Aurinkorannikolla. Täsmäohjeet tai ajatuksella valitut tehokkaat ravinteet ruokavalion tukena avaavat silmät ravinnon vaikutuksille – onnistuminen lisää innostusta ja innostumisesta seuraa lisää onnistumisia. Itsensä hoitaminen on taito siinä kuin muutkin taidot – opittavissa niin kauan kuin henki pihisee. Askel kerrallaan. Apua ja tukea saat ravintoterapeutin lisäksi mm. Aurinkorannikon Arctic -teamin jäseniltä, jotka ovat itse huomanneet mm. villiravinnon virtaa lisäävän voiman. Tule rohkeasti nykäisemään hihasta, jos haluat antaa itsellesi jotain oikein hyvää.

Mitä sinä tekisit, jos rakastaisit itseäsi?

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Hanna Huttunen
Kirjoittaja on diplomiravintoterapeutti, tietokirjailija
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Minkä puolueen ehdokasta äänestät eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...