Lukuaika: Nipa Neumann on ikuinen vaeltaja

Nipa Neumann on ikuinen vaeltaja

Aurinkorannikolla asuu epäilemättä paljon suomalaisia jotka eivät ole täysin kärryillä viimeisimmistä suomalaisen pop- ja rockmusiikin käänteistä ja uusimmista tähdistä. Mutta kun Pertti ”Nipa” Neumannin kanssa istahtaa ravintola Kukon edustalla jutustelemaan, niin jokainen ohi kulkeva suomalainen tunnistaa hänet. Rohkeimmat uskaltautuvat sanasen sanomaankin.

Istahdamme Neumannin kanssa juttutuokiollemme juuri ennen sound checkiä illan keikkaa varten. Vaikka laulaja on saapunut vasta edellisenä päivänä, ei matkaväsymyksestä merkkiäkään, päinvastoin mies hymyilee kilpaa Andalusian auringon kanssa.

Mutta mitä Neumannille kuuluu armon vuonna 2022?

– Yllättävänkin seesteistä. Pandemian jälkeen keikkoja on onneksi päässyt taas tekemään niin paljon kuin haluaa, hän tuumaa.

- Mainos -

Mitä tarkoittaa ”niin paljon kuin haluaa”?

– Olen päättänyt että varsinaisia kiertueita en enää tee, vaikka aktiivisesti keikkailenkin. Korkeintaan kolme keikkaa viikossa saa riittää, ja kysyntää on riittänyt.

Liimantuoksuinen korona-aika

Mainittu pandemia tuskin aiheutti riemun kiljahduksia kenessäkään, mutta Neumann löysi siitä myös jotain positiivista.

– Kehenkäpä se nyt ei olisi vaikuttanut ja osittain lamauttanut. Toisaalta omalle kohdalleni se sattui ihan OK tilanteeseen, Neumann toteaa.

– Minä kun olen niitä harvoja vanhan liiton miehiä jotka ovat keikkailleet käytännössä koko ajan vuodesta 1984 asti ihan pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta. Siinä mielessä teki ihan hyvää pysähtyä ja rauhoittua.

– Kun keikkakiireet poistuivat elämästä ja kitara meni narikkaan, niin siinä oli aikaa oppia juttelemaan itsensä kanssa, mikä on hyvin tärkeää, hän kuvailee.

Pakollisen keikkatauon venyessä piti toki keksiä muuta tekemistä. Neumann kertoo innostuneensa pienoismallien tekemisestä.

- Mainos -

– Siitä tuli minulle ja nuoremmalle pojalleni yhteinen harrastus, joka auttoi keskittymään totaalisesti johonkin ihan muuhun kuin pandemiaan.

Vierivä isä ei sammaloidu

Pojista puheen ollen. Neumannille poikia on siunaantunut kaksi. Vanhempi, Noel, täyttää pian 18 vuotta ja nuorempi, Misha, on 16-vuotias. Tällä hetkellä näyttää siltä, että ainakin vanhempi poika saattaa seurata isänsä jalanjäljissä musiikkialalle.

– Noel tapasi jokin aika sitten hyvän ystäväni, Neljän Ruusun Ilkka Alangon pojan, ja heillä synkkasi heti erittäin hyvin, eikä sitten muuta kuin bändi pystyyn saman tien, Neumann kertoo.

Muutakin yhteistä ”harrastusta” on tiedossa.

– Vanhempi poika täyttää tosiaan pian 18, ja sen kunniaksi lähdemme Lontooseen fiilistelemään kaupunkia. Ja mennään tietysti samalla vähän pubikierrokselle, hän hymyilee.

Pysähdymme Neumannin kanssa hetkeksi pohtimaan isyyttä. Neumann oli itse 45-vuotias tullessaan isäksi. Omat lapset ovat biisintekijällekin erittäin käyttökelpoinen kanava nuorten maailmaan. Samalla jälkipolvi pitää – ainakin osittain – nuorena.

– Kyllä omat lapset auttavat pysymään nuorena tai ainakin nuorekkaana. Olen usein sanonut että rokki pitää nuorena, mutta toisaalta se myös kuluttaa.

- Mainos -

Rockin kuluttavuudesta päädymme pieneen ajatusleikkiin: jos jostain syystä kävisi niin että 80-luvun Dingo-mania iskisi päälle nyt samalla voimalla kuin aikoinaan, vieläkö pää ja kroppa kestäisivät?

– Tämä on muuten erittäin hyvä kysymys. Tässä on tullut juuri viime päivinä mietittyä ikääntymistä ja sen vaikutuksia. Kyllä tosiasia on ettei sellaista rumbaa enää jaksaisi. Se oli niin intensiivinen ja hullukin aikakausi kaikkineen, Neumann arvioi, ja muistelee muun muassa tapausta, jolloin satamäärin faneja oli murtautunut hänen ullakolleen yöpymään kovassa pakkasessa.

Luovuus ryöpsähti

Kuten todettua ja tiedettyä, pandemia pisti Neumanniltakin kitraran ja keikkakostyymit narikkaan hyväksi toviksi. Musiikin ystävien onneksi miehen päässä näyttää tuona aikana muhineen pienoismallien ohella vähän muutakin. Tai aika paljonkin.

– Tuossa muutama kuukausi sitten iski oikein huima inspiraatio. Kirjoitin parin päivän aikana kahdeksan uutta biisiä. Vastaavaa luovuuden hurmosta en ole kokenut sitten 80-luvun, hän iloitsee.

– Ja lisää biisejä on tulossa. En vain vielä osaa sanoa julkaistaanko uutta materiaalia Dingon kanssa vai Neumann-nimellä.

Paljon on virrannut vettä Kokemäenjoessa sen jälkeen kun Neumann ensimmäiset nuotit paperille raapusti. Silti biisien kirjoittaminen on hänen mukaansa pysynyt aika samanlaisena.

– Edelleen minuun vetoavat samat aiheet biisien aiheina kuin ennenkin. Myös säveltämisessä toimii sama tapa: en ole koskaan nauhoitellut itselleni demoja talteen, vaan luotan muistiini. Jos en ilman demonauhaa muista kolmen viikon päästä miten biisin aihio menee, ei se ollut muistamisen arvoinen, hän kuvailee.

Kuka?

  • Pertti ”Nipa” Neumann
  • 63 vuotta
  • Dingon perustajajäsen ja pääasiallinen biisintekijä
  • Kahden pojan isä
  • Lupailee lähiaikoina uutta musiikkia

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi, kuva: Sonja Lehmus
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...