Pääministeri haluaa oireettomatkin koronaviruksen kantajat eristykseen

 

 

Espanjan pääministeri Pedro Sánchez ilmoitti sunnuntaina kaikille itsehallintoalueiden johtajille, että hallitus haluaa 10. huhtikuuta mennessä listan kaikista – niin julkisista kuin yksityisistä – rakennuksista, jotka soveltuvat karanteenimajoitukseen.

El País -lehden mukaan majoitus koskisi niitä henkilöitä, jotka eivät tarvitse tartuntaan sairaalahoitoa sekä oireettomia viruksen kantajia. Ajattelutapa myötäilee Kiinan-mallia, jossa myös lievästi sairastuneet ja oireettomat laitettiin karanteeniin. Espanjankielisissä maissa ”sairaaloita” kutsutaan Nooan arkeiksi.

Karanteenihotelleihin voisi majoittautua myös sairaalajakson jälkeen, mikä varmistaisi sen, ettei sairaudesta parantunut henkilö tartuta virusta vanhempiin perheenjäseniinsä. Pääministerin kansliassa työskentelevän El País -lehden lähteen mukaan esimerkiksi yksin asuvaa nuorta ei ole tarkoitus pakottaa tilapäiskaranteeniin, vaan järjenkäyttö on sallittua.

Samoin vakuuttaa sisäministeri Fernando Grande-Marlaska, vaikka toteaakin, että lain mukaan ihmiset voitaisiin pakottaa karanteeniin.

– Jos vapaaehtoisuus ei toimi, niin sitten tutkimme kaikki lain suomat mahdollisuudet, jotta voimme suojella kansanterveyttä ja samalla kunnioittaa kansalaisien perustuslaillisia oikeuksia, Grande-Marlaska sanoo.

Espanjassa on viimeisen 20 vuoden aikana määrätty esim. tuberkuloosipotilaita kymmeniä kertoja pakkohoitoon, mutta se vaatii aina oikeuden päätöksen. Lain mukaan ihminen voidaan pakottaa sairaalahoitoon, jos hän sairastaa tautia, joka on vaaraksi kansanterveydelle.

Massiiviset testaukset

Hallituksen toisena tavoitteena on testata päivittäin 15.000 – 20.000 epäiltyä viruksen kantajaa, mikä on noin 50 prosenttia aikaisempaa enemmän. Sen takia kunnille jaetaan miljoona testiä.

Terveysministerin mukaan hallitus on jo tilannut viisi miljoonaa uutta testiä, joista osa saapuu maahan jo parin päivän kuluttua. Testit kohdistetaan ensialkuun niiden alojen työntekijöihin, joita ei voi sulkea koronan takia kuten sairaanhoitoon, poliisitoimeen, kuljetus- ja kaupanalaan, ym.

Mika Heikkilä

Lue koko juttu tästä: https://elpais.com/sociedad/2020-04-05/el-gobierno-quiere-hacer-test-a-todos-los-sectores-esenciales-para-buscar-contagiadores-asintomaticos.html

Jaa artikkeli:

Mainos
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on paras kesäjuoma?

View Results

Loading ... Loading ...
Mainos