Kuninkaan polku vie elämyksiin

 

Kuninkaan polku eli Caminito del Rey on pysytellyt vuodesta toiseen yhtenä Andalusian suosituimpana turistikohteena. Aiemmin yhtenä maailman vaarallisimmista patikkapoluista tunnettu reitti on ollut täysin turvallinen keväästä 2015 lähtien, jolloin se avattiin uudelleen.

Vain noin tunnin ajomatkan päässä Fuengirolasta sijaitseva Caminito del Rey kulkee jylhissä maisemissa vuorenseinämään pultattuja puusiltoja pitkin.

Turvallisuus on tärkeää. Kaikille Kuninkaan tien kulkijoille annetaan kypärät päähän.

Ennen varsinaista vaellusreittiä kuljetaan matalan, pitkän ja pimeän tunnelin läpi kallioseinämän toiselle puolelle, josta on vielä reilun vartin kävely patikoinnin varsinaiselle aloituspisteelle.

Kaiteet suojaavat jyrkiltä rotkoilta.

 

Kyltti kertoo, että ainakaan koiria, korkokenkiä eikä tupakkaa saa reitille viedä. Kaikille jaetaan kypärät, jotka suojaavat putoavilta kiviltä ja polulle taipuvilta kalliomuodostelmilta.

Liput reitille on varattava hyvissä ajoin etukäteen, ellei sitten osallistu järjestetylle retkelle. Aloituspisteellä tarkistetaan vielä kaikkien liput ja henkilöllisyydet.

Lumoavaa luontoa

Caminito del Reyn maisemat hivelevät silmiä koko reitin ajan. Vaikka patikointipolku ei enää olekaan pelkästään hurjapäitä varten, maisemiensa puolesta kävely siellä on ikimuistoinen elämys.

Luonto alueella on karua. Läpi virtaavassa jokilaaksossa sentään vihertää.

Kuninkaan polku tuli aiemmin tunnetuksi yhtenä maailman vaarallisimpana vaellusreittinä, joka kuitenkin suljettiin vuonna 2000 rapistumisen ja siellä tapahtuneiden onnettomuuksien vuoksi.

Monet kiipeilijät jatkoivat kiehtovan reitin kulkemista tuhansien eurojen uhkasakkojen riskillä.
Uusi polku on rakennettu vahvoista puupaneeleista, joita tukevat kallioon poratut tukirakenteet. Vaarallisuudesta ei ole enää tietoakaan, vaan polulla voi vaeltaa vaikka koko perhe.

Patikkaretki on myös hyvää kuntoilua, mutta kovin vaativa reitti ei fyysisesti ole.

Noin seitsemän kilometrin mittaisella patikkareitillä vierähtää helposti muutama tunti, jos pysähtyy välillä nauttimaan jylhistä vuorimaisemista, turkoosina alhaalla rotkossa virtaavasta Guadalhorce-joesta, taivaalla kaartelevista linnuista ja luonnon rauhasta sekä hiljaisuudesta.

Sillat, kalliot ja joki. Siinä Caminiton kauneus.

 

 

Maisemat ovat niin silmiä hiveleviä, että keho ja mieli latautuvat täyteen energiaa. Tuntuu, että aika pysähtyy. On helppo unohtaa arki ja elää täysillä hetkessä.

Jylhiä maisemia

Vaikka polulle lähtisi iso ryhmä samaan aikaan, pahaa tungosta tai turistirysän tuntua ei ole, jos jää suosiolla ryhmän hännille nauttimaan leppoisasta matkanteosta.

Patikkareitti sopii myös korkeita paikkoja kammoaville, sillä aivan koko aikaa reitti ei kulje vuorenseinämässä. Reitti on myös niin turvallinen, ettei syytä pelkoon ole.

Uudistetun polun alapuolelle on jätetty muistoksi vanha, vaarallinen, halkeamia ja rapistumia täynnä oleva hutera reitti, jonka katsominen saattaa heikkohermoisia hallottaa.

Pohjoisesta etelän suuntaan vaeltaessa reitin loppupään tuntumassa on vahva lasitasanne, jonka päälle voi pysähtyä seisomaan ja tuijotella kenkien välistä alas rotkoon.

Pian sen jälkeen pääsee astumaan Balconcillo de los Gaitanesin rotkon riippusillalle, josta aukeavat jylhät maisemat molempiin suuntiin. Silta kulkee noin sadan metrin korkeudessa.

Caminito del Rey on maailmanluokan luonnonnähtävyys, jonka on kävellyt jo yli miljoona vierailijaa eri puolilta maailmaa. Reitin taloudelliset vaikutukset Guadalhorcen laaksoon ovat olleet mittavat, joten provinssin hallinto haluaa tulevaisuudessa laajentaa alueen patikkareitistöjä.

Teksti ja kuvat: Sonja Riihikangas

Caminito del Reylle järjestetään Fuengirolasta ohjattuja suomenkielisiä retkiä. Niitä voi kysellä vaikkapa Meriatur.com matkatoimistosta https://meriatur.com/ tai Centro Finlandian Infosta (puh. +34 646 111 203)

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Aiotko äänestää eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...