Ajankohtaista Hyvinvointi

Selleriä, avokadoa ja vadelmia

Kasviksia ostaessa kannattaa hyödyntää paikallista satokausikalenteria. Alkuvuoden kausituotteita Espanjassa ovat muun muassa avokado, selleri ja vadelma.

Kasvikset ja hedelmät kannattaa ostaa satokauden mukaan.

Vihanneksia ja hedelmiä ostaessa kannattaa hyödyntää satokausikalenteria, sillä sesongin aikana kypsyvät tuotteet ovat kaikkein tuoreimmillaan, maukkaimmillaan ja edullisimmillaan.

Luontaisella satokaudellaan kasvikset ja hedelmät kuormittavat luontoa vähemmän, kun niitä ei tarvitse varastoida tai kuljetella pitkään. Myös ravintoainesisältö on rikkaimmillaan.

Espanjassa kausituotteet löytyvät helpoiten toreilta, kauppahalleista ja pienistä vihannespuodeista.

Selleriä ja kurpitsaa

Tammi- ja helmikuun satokausikasviksia ovat erityisesti selleri, kurpitsa, artisokka, härkäpapu, puna- ja keräkaali, salaattisikuri sekä lehtimangoldi.

Esimerkiksi selleri edistää sydän- ja verisuonijärjestelmän terveyttä säätelemällä verenpainetta ja alentamalla kuitujensa ansiosta haitallista kolesterolia.

Sellerissä on lehtivihreää, selluloosaa, kuitua, kaliumia, magnesiumia, kalsiumia, mangaania, folaattia sekä C-, K- ja B-vitamiineja.

Selleri on myös luonnollinen laksatiivi, joka vauhdittaa ruoansulatusta ja puhdistaa kehoa.

Artisokka on monen kulinaristin herkku, joka soveltuu myös painonpudotukseen. Sitä nauttimalla on mahdollista päästä eroon myös turhasta nesteen kertymisestä.

Artisokan hoikentava vaikutus perustuu sen alhaiseen kalorimäärään, aineenvaihduntaa ja virtsaneritystä kiihdyttävään vaikutukseen sekä rasvanpolton tehostamiseen.

Artisokassa on runsaasti kuitua, joka auttaa laskemaan glukoosin määrää veressä ja kontrolloimaan kolesterolia. Kuitu pitää myös ruuansulatuksen terveenä ja toimivana.

Artisokassa on runsaasti B-vitamiinia, rautaa, magnesiumia, aminohappoja, flavonoideja, kaliumia ja fosforia.

Kurpitsat suojaavat silmien terveyttä, vahvistavat immuunijärjestelmää ja nostavat energiatasoja.

Sesonkituotteita ovat nyt myös valko- ja punasipuli, munakoiso, parsakaali, kesäkurpitsa, kukkakaali, pinaatti, kurkku, salaatti, paprika, purjosipuli, retiisi, tomaatti ja porkkana.

Herkullisia hedelmiä

Alkuvuoden satotuotteita ovat hedelmien ja marjojen osalta avokado, sitruuna, mandariini, omena, päärynä, kiivi, appelsiini, pomelo, banaani, vadelma ja mansikka.

Avokado on rasvaisempi kuin muut hedelmät, mutta sen rasvakoostumus on terveellinen. Avokado on mahtava muistin parantaja, sillä sen sisältämät rasvahapot ovat hyödyllisiä aivoille.

Avokadot ovat myös antioksidanttipitoisia. Avokadossa on myös A-, B-, E- ja K-vitamiinia.

Kaliumia avokadossa on suurin piirtein saman verran kuin banaanissa. Kaliumin tasapaino on tärkeä sydämen, hermoston ja lihaksiston toiminnalle.

Omena puolestaan sisältää foolihappoa, C-, E- ja K-vitamiinia, kivennäisaineista kalsiumia ja kaliumia sekä erilaisia fytoravinteita.

Marjojen osalta alkuvuonna kannattaa ostaa herkullisia vadelmia, joissa on korkea vitamiini- ja kivennäisainepitoisuus. Kalium, magnesium ja foolihappo ovat vain muutamia niistä.

Satokausikalenterista voi tarkistaa eri vihannesten ja hedelmien sesongit ja seurata, mitä lautaselle kannattaa milloinkin laittaa. Kalenterin avulla sesonkituotteiden löytäminen on helppoa.

Espanjan satotuotteista löytyy tietoa kasvisten ja hedelmien satokausikalentereista, jotka on julkaissut Espanjan maatalous-, kalastus-, elintarvike- ja ympäristöministeriö.

Sonja Riihikangas

Mitä pidit jutusta?
+1
21
+1
3
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Viikon kysymys

Rauhoittuuko Yhdysvaltain tilanne vallanvaihdon jälkeen?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa