Kohtalokas koulukiusaaminen

 

Pari viikkoa sitten 12-vuotiaat kaksostytöt hyppäsivät Barcelonassa kotinsa parvekkeelta itsemurhatarkoituksessa. Toinen kuoli ja toinen vammautui vakavasti. Tyttöjä oli kiusattu koulussa, koska toinen tytöistä koki olevansa poika. He olivat muuttaneet Barcelonaan Argentiinasta eli myös heidän puhetapansa aiheutti pilkkaamista. Kuluneina viikkoina koulukiusaaminen on noussut espanjalaisen median puheenaiheeksi.

Monet sanovat, että koulukiusaamista on ollut aina, mutta somen myötä kiusaaminen on siirtynyt aivan uudelle tasolle. Kiusaaminen ei ole enää vain pienen porukan sisällä tapahtuvaa toimintaa, vaan se voi olla laajalle leviävää hallitsematonta ympärivuorokautista painajaista. Lapset ja nuoret haluavat yleensä suojella vanhempiaan, kuten kyseiset kaksostytötkin kirjoittamassaan jäähyväiskirjeessä, että heidän tekonsa ei ollut vanhempien syytä. He eivät halua kertoa ongelmista, mutta eivät myöskään osaa hakea apua. Espanjassa on herätty siihen, ettei kouluissa ole riittävästi tukipalveluita eli suomeksi oppilashuoltopalveluja. Suomessakin valitetaan niiden vähyyttä varsinkin nyt koronapandemian jälkeen, kun lasten ja nuorten pahoinvointi vaan lisääntyy. Barcelonalainen lasten ja nuorten psykologi Francisco Villar ehdotti El País -lehden haastattelussa, että somen käyttöön pitäisi asettaa samalla tavalla ikäraja kuin auton ajamiseen.

Koulut ovat vastuussa vain osasta lasten ja nuorten elämää. Ensisijainen vastuu on tietysti kodeilla luoda avoin ja keskusteleva ilmapiiri, jossa lapsi kokee olonsa turvalliseksi ja oppii ilmaisemaan tunteitaan. Kodin ulkopuolista apua on myös saatavilla. Suomalaisissa kouluissa on oppilashuolto: kuraattori, psykologi, terveydenhoitaja. Ninni-sosiaalikuraattori on espanjalaisissa kouluissa olevia varten. Netin kautta apua voi saada esim. Sekaisin-chatista www.sekasin247.fi Se on 12-29 vuotiaille tarkoitettu suomalainen keskustelupalvelu. Palvelu on ilmainen, anonyymi ja luottamuksellinen. Älä jää yksin!

- Mainos -

 

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Tia Raunio
Kirjoittaja on Aurinkorannikon sosiaalikuraattori
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on Wapun ykkösherkku?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...