Sydän on ihme, jota kannattaa suojella

Yhdellä sydämenlyönnillä sydämen läpi siirtyy 90 ml verta, eli minuutissa noin kuusi litraa. Sydän lyö vuorokaudessa noin 100.000 kertaa, eli noin 36 miljoonaa kertaa vuodessa. Yli 80-vuotiaana sydän on lyönyt yli kolme miljardia kertaa! Mikä mekaaninen laite pystyy samaan?

Aurinkorannikon Sydänyhdistyksen ja Etelä-Suomen Sydänpiirin järjestämä Terveydeksi!-tapahtuma keräsi helmikuussa Ravintola Kukkoon noin 120 sydämestä kiinnostunutta kuulijaa.

Tilaisuudessa puhuttiin muun muassa korkeasta verenpaineesta, joka rasittaa sydäntä. Normaalilla verenpaineella (yläpaine 120) virtauksen voimaa voisi verrata tavallisesta puutarhaletkusta 1,60 metrin korkeuteen nousevaan vesipatsaaseen. Jos yläpaine huitelee 200 tienoilla, nousisi vesipatsas kolmeen metriin.

Toinen huomionarvoinen asia on kammiovärinä. Jos sydämen eteiskammio ei supistu normaalisti, kertyy kammion juonteisiin verisoluja. Pikkuhiljaa solut hyytyvät veritulpaksi jonka luontainen kiertosuunta on ylös, aivoihin.

Kaksi kolmesta tuntee kammiovärinän, mutta kolmannes ei huomaa mitään erikoista. Värinää ei voi todeta myöskään EKG-tutkimuksella, koska se ilmenee satunnaisesti. Paras ehkäisykeino onkin ottaa pulssin tunnustelu osaksi arkirutiinia niin aamuin kuin illoin. Jos pulssi on epätasainen kannattaa ottaa heti yhteys lääkäriin.

Sydäninfarktiin sairastuu Suomessa vuosittain noin 25.000 henkilöä. Sairaus on hengenvaarallinen, vuonna 2017 arviolta 10.000 infarktia johti kuolemaan. Sepelvaltimotauti oli aiemmin työikäisten miesten sairaus, nyt sitä tavataan yhä enemmän myös vanhemmilla naisilla.

Jokainen minuutti on tärkeä

Sydänkohtaus voi tuntua hengenahdistuksena, rintakehästä olkavarsiin, kaulaan tai käsivarsiin säteilevänä kipuna, hikoiluna, närästyksenä tai jopa pahoinvointina.

Tässä tilanteessa jokainen minuutti on elintärkeä. Aivot kestävät ilman happea kuusi minuuttia, sydän 20 – 30 minuuttia ja raajat 2 – 3 tuntia. Kun sydän pysähtyy, soluvauriot aivoissa ovat mahdollisia 4 – 6 minuutin kuluttua, todennäköisiä 6 – 10 minuutin kuluttua ja pysyvä aivovamma on odotettavissa 10 minuutin sydänpysähdyksen jälkeen.

Jos näet tilanteen, jossa tarvitaan apua, on tärkeintä uskaltaa auttaa. Selvitä hengittääkö potilas, onko hän tajuissaan ja tuntuuko pulssi. Jos olet yksin, huuda apua ja soita tarvittaessa 112. Muista elvytyksen perusrytmi: 30 painallusta, kaksi puhallusta. Sopiva tahti on vanha Bee Gees -hitti Stayin´Alive. Ellet ole harjoitellut puhaltamista, huolehdi vain rintakehän painelusta.

Aurinkorannikolla kannattaa tallentaa puhelimeen SOS-tulkin numero +34 618 56 66 03. Puhelin vastaa 24/7 ja toimii tulkkina hätätilanteessa.

Lyhytaikaisilla Espanjan matkoilla kannattaa olla aina kattava matkavakuutus ja eurooppalainen sairaanhoitokortti. Jos tilaat ambulanssin, on tärkeää mainita vakuutuksesta, jos sellainen on voimassa.

Tiedä ja taida, voit pelastaa hengen

Myös elvytys- ja ensiaputaidot kannattaa hankkia ennakkoon, ennen kuin on hätä. Samoin kannattaa tarkkailla ympäristöstä sydäniskureita, eli defibrillaattoreita. Tietoa sydäniskureista kootaan Suomessa defi.fi -sivulle, jonne lisätään myöhemmin myös Aurinkorannikon sydäniskureita. Laite neuvoo käyttäjää puhumalla ja kuvin, ja on hyvä tietää, ettei sen kanssa voi toimia väärin.

Aurinkorannikon Sydänyhdistyksen vapaaehtoiset järjestävät sydämen hyvinvointiin liittyviä luentoja, vertaistukitoimintaa ja sydänliikuntaa. Lisäksi yhdistys kouluttaa hätäensiaputaitoja ja sydäniskurin käyttöä sekä päivystää alueen suomalaisissa yleisötapahtumissa laitteen kanssa. Lisätietoa toiminnasta saat yhdistyksen verkkosivuilta aurinkorannikonsydänyhdistys.com ja Facebook-ryhmästä (Aurinkorannikon Sydänyhdistys).

Anne Välisaari

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Aiotko äänestää eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...