Lukuaika: Tehokas laihdutuslääke loppui Aurinkorannikon apteekeistakin – kysyntä ylittää tarjonnan

Tehokas laihdutuslääke loppui Aurinkorannikon apteekeistakin – kysyntä ylittää tarjonnan

Suomalaisetkin voivat ostaa ilmiöksi noussutta Ozempic-lääkettä Espanjan Aurinkorannikon apteekeista – jos tuotetta vain olisi myynnissä.

Alun perin tyypin 2 diabeteksen hoitoon käytettävä lääke Ozempic on noussut valtavaksi myyntihitiksi ja ilmiöksi ympäri maailman. Sen vaikuttava aine semaglutidi nimittäin toimii myös lihavuuden hoidossa, mikä on nostanut lääkkeen kysyntää.

– Ozempicin saannissa on ollut vakavia vaikeuksia jo vuoden ajan. Aivan viime aikoina emme ole saaneet lääkettä myytäväksi käytännössä lainkaan, kertoo Katja Arva Las Salinas apteekista Fuengirolan Los Bolichesissa.

Katja Arva Salinasin apteekista ihmettelee, miksei lääketeollisuus pysty toimittamaan Ozempicia kysyntää vastaavaa määrää.

Kuukausiannos maksaa 128 euroa

Ozempic jäljittelee kehossa suolistohormoneita. Semaglutidi vähentää ruokahalua ja hidastaa mahalaukun tyhjenemistä.

Lääkeannos pistetään ihon alle reiteen, vatsaan tai olkavarteen kerran viikossa yhden milligramman annoksella.

- Mainos -

”Voisimme myydä Ozempicia suomalaisella reseptillä Espanjassa”

Kuuukausiannos maksaa noin 128 euroa Espanjassa. Ozempic vaatii reseptin niin Suomessa kuin Espanjassa.

– Jos lääkettä olisi saatavilla, voisimme myydä sitä suomalaisella reseptillä. Meillä on pääsy OmaKantaan, joten sieltä resepti löytyisi. Voimme myydä lähes kaikki lääkkeet suomalaisella reseptillä. Mieliala- ja unilääkkeet ovat poikkeus, joitain muitakin poikkeuksia löytyy, Arva selvittää.

Ozenpic otetaan injektiona, Rybelsus pillereinä. Vaikuttava aine on sama.

Toista lääkettä myydään tilalle

Kun Ozempic on ollut loppu, lääkärit ovat kirjoittaneet reseptejä korvaavalle Rybelsus -lääkkeelle. Se otetaan pillereinä päivittäin.

– Aika moni Ozempicin käyttäjä on siirtynyt Rybelsus-lääkkeen käyttöön. Sillä tuntuu olevan ainakin asiakaspalautteen mukaan hieman enemmän sivuvaikutuksia, kuin Ozempicillä.

Arva ei osaa arvioida, milloin Ozempiccia olisi tulossa lisää markkinoille.

Lue myös: Apteekin Katja nauttii auttamisesta

Yli 30 000 pakkausta myytiin alkuvuonna Andalusiassa

Lääke on ollut niin suosittua laihduttajien keskuudessa, että siitä on koitunut ongelmia diabetesta sairastaville. Diabetespotilaat ovat paikoin jääneet ilman lääkettä, kun se on loppunut apteekeista niin Suomessa kuin monin paikoin ulkomaillakin.

Andalusian aluehallinnon tietojen mukaan tammi-syyskuussa Ozempic-lääkettä oli toimitettu Andalusian apteekkeihin yhteensä 31 291 pakettia.

- Mainos -

Jakelijalähteet ja apteekit itse uskovat kuitenkin, että ne olisivat voineet myydä jopa 40 prosenttia enemmän lääkeyksiköitä, jos niitä olisi ollut saatavilla. Kysyntä on siis huomattavasti hurjempaa kuin tarjonta.

Paikallisen median mukaan voi olla, että Ozempicia ei välttämättä saada edes Espanjaan tarvittavia määriä. Syynä on maan hintataso.

– Espanjan ongelma on, että keskitulojen vuoksi viranomaiset määräävät alhaisemmat hinnat, ja siksi lääkkeen valmistajat saattavat olla vähemmän kiinnostuneita myymään täällä, alan lähde vihjaa.

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...