Pähkinät 40/22

Vuoden viimeiset viisastelut.

1. Minkä kirjasarjan päähenkilöitä ovat Leo, Dick, Anne, Pauli ja Tim?

2. Missä maassa latina on virallinen kieli?

3. Millä lempinimellä kyhmyhuulikala tunnetaan?

4. Missä jouluisessa tarinassa seikkailee Ebenezer Scrooge?

5. Minkä maalainen oli Fahrenheit-asteikon ”isä” Gabriel Fahrenheit?

6. Kenelle Ray Tomlinson lähetti historian ensimmäisen sähköpostiviestin?

7. Kuinka monta arvokisakultaa Lionel Messi on voittanut Argentiinan paidassa?

8. Mikä on lohikäärmehedelmän oikea nimi?

9. Millä itsehallintoalueella tuotetaan valtaosa Cavasta?

10. Kuka asui Lontoossa osoitteessa 221B Baker Street?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. Viisikon

Englantilaisen Enid Blytonin luomissa Viisikko -nuortenkirjoissa (alkup. The Famous Five) seikkailevat sisarukset Leo, Dick ja Anne, heidän serkkunsa Pauli ja hänen koiransa Tim. Vuosina 1942-1963 kirjoja ilmestyi kaikkiaan 21 kappaletta. Viisikko-kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti yli sata miljoonaa kappaletta.

2. Vatikaanissa

Vaikka latina on romaanisten kielien kantakieli, se on itse jo ns. kuollut kieli, eli sitä ei puhuta äidinkielenä. Vatikaanivaltiossa latina kuitenkin edelleen elää, koska maan juridisena kielenä ja roomalaiskatolisen kirkon kielenä sillä on virallisen kielen asema.

3. Napoleon kala

Kyhmyhuulikala pystyy vaihtamaan sukupuoltaan naaraasta koiraaksi. Viittaus Napoleoniin ei tule kuitenkaan tästä. Eikä kalan koosta, sillä se voi kasvaa jopa yli kaksimetriseksi ja painaa lähes 200 kiloa. Lempinimi Napoleon kala tulee sen otsassa, silmien yläpuolella olevasta korkeasta kyhmystä, joka muistuttaa Napoleon Bonaparten vastaavaa.

4. Saiturin joulu

Vastaukseksi käyvät myös Joulun-aatto, Joulu-ilta, Jouluaatto, Joululaulu ja Saiturin jouluyö. Näillä kaikilla nimillä on julkaistu suomenkielinen versio Charles Dickensin kirjasta A Christmas Carol. In Prose. Being a Ghost Story of Christmas, joka puolestaan usein lyhenee muotoon A Christmas Carol.

5. Saksalainen

Gabriel Fahrenheit syntyi vuonna 1686 Danzigissa, silloisessa Puola-Liettuassa ja muutti myöhemmin Amsterdamiin. Lämpötilan mittaamiseen käytettävän asteikkonsa hän esitteli vuonna 1724. Fahrenheit-asteikko on edelleen käytössä Yhdysvalloissa, koska on loogisempaa että vesi kiehuu 212 asteessa kuin 100 asteessa.

6. Itselleen

Sähköpostin keksijänä pidetty Ray Tomlinson lähetti historian ensimmäisen sähköpostiviestin vuonna 1971 itselleen. Ensimmäiset lähetetyt viestit olivat Tomlinsonin mukaan testejä, eikä niissä lukenut mitään järkevää. Sama koskee valtaosaa sähköposteista edelleen.

7. Neljä

Viime sunnuntaina Messi voitti Argentiinan kapteenina vihdoin sen kaikkein himotuimman, jalkapallon maailmanmestaruuden. Viime vuonna hän kipparoi joukkueensa Etelä-Amerikan mestaruuden Copa Américan voittajaksi. Olympiakultaa Messi pokkasi Pekingissä 2008 ja U20 MM-kultaa Utrechtissa 2005.

8. Pitaija

Lohikäärmehedelmäksi (engl. dragon fruit) kutsuttu Pitaija on Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kaktushedelmä, jonka hedelmäliha on yleensä valkoista. Pitaijan hedelmälihassa on esimerkiksi kiivihedelmän tapaan paljon pieniä, mustia siemeniä, jotka ovat syötäviä.

9. Kataloniassa

Noin 95% kuohuvasta Cavasta tuotetaan Barcelonan lähistöllä Penedèsin alueella. Cavan Denominacon de Origen (D.O.) -laatumerkintä sallii kuitenkin valmistuksen myös joillain muilla alueilla. Niinpä pieniä määriä Cavaa tuotetaan mm. Baskimaassa, La Riojassa, Valenciassa ja jopa Extremadurassa.

10. Sherlock Holmes

Kirjailija Arthur Conan Doylen luoma mestarietsivä Sherlock Holmes asusti osoitteessa 221B Baker Street, asunnossa jota hän kohteli usein kaltoin. Rahapulassa Holmes otti kämppäkaverikseen tohtori John H. Watsonin. Herrojen vuokraemäntänä toimi rouva Hudson.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Onko Venäjä uhka Suomen itsenäisyydelle?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...