Lukuaika: Näin hurjasti ruoka on kallistunut Espanjassa – katso 10 vuoden hintavertailu

Näin hurjasti ruoka on kallistunut Espanjassa – katso 10 vuoden hintavertailu

Tuore ruoan hintavertailu paljastaa isot hinnannousut vuosikymmenessä Espanjassa: esimerkiksi oliiviöljy, kiivi, riisi ja lohi maksavat kymmeniä prosentteja enemmän nyt kuin vuonna 2013.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
4 min lukuaika
Ruokakori Espanjassa on kallistunut selvästi kymmenessä vuodessa.

On ollut koronapandemiaa, Ukrainan sotaa, huonoja satoja ja nyt vielä inflaatiokin.

Ruoan hinta koskettaa meitä kaikkia, ja elintarvikkeiden hintojen nousu tuntuu marketissa kävijän kukkarossa niin Espanjan Aurinkorannikolla kuin muuallakin Euroopassa.

Toki Espanjan ruokakori on vielä edullinen verrattuna esimerkiksi Suomen hintatasoon, mutta käyrä on alati kohoava Etelä-Euroopassakin.

Tilastot tukevat ruokashoppailijan kokemaa kallistumisen tunnetta.

- Mainos -

Lue myös: Aurinkorannikolla selviää ruokakauppareissusta noin 30 prosenttia halvemmalla kuin Suomessa

Liki 40 prosentin hinnannousu

Erityinen kotitalouksien ruoankulutuspaneeli on tehnyt Espanjassa vuodesta 1987 lähtien maan maatalous-, kalatalous- ja elintarvikeministeriölle data-analyysejä kuluttajien ja jälleenmyyjien hintatutkimuksista.

Elintarvikkeiden keskihinta on noussut Andalusiassa liki 40 prosenttia

Heidän tutkimuksensa osoittaa, että elintarvikkeiden keskimääräinen vähittäismyyntihinta Andalusiassa nousi 39,5 prosenttia viimeisen vuosikymmenen aikana, kun edellisen vuosikymmenen nousu oli vain 21,8 prosenttia.

Tuoreiden tilastotietojen mukaan pahimpia syyllisiä hintojen nousuun ovat öljyt ja rasvat, tuoreet vihannekset, kala, liha, jauhot ja pasta.

Voit katsoa Fuengirola.fi:n kokoaman hintavertailun 30 yleisimmän elintarvikkeen hintakehityksestä Espanjassa 2013-2023 tämän artikkelin lopusta.

Espanjan Aurinkorannikollakin monet ruokakaupassa ostoskärryyn kasatut elintarvikkeet maksavat nyt selvästi enemmän kuin kymmenen vuotta sitten.

”Ruokien hinnat nousevat aina kuluttajahintoja nopeammin”

Ostoskorin dramaattista nousua selittävät monet tekijät.

– Ruokien hinnat ovat aina nousseet nopeammin kuin yleinen kuluttajahintaindeksi, erityisesti jalostamattomat elintarvikkeet kallistuvat: kala, hedelmät, palkokasvit, vihannekset, mutta liha vähemmän… selittää vanhempi ekonomisti María Jesús Fernández.

Hän työskentelee Espanjan talouskehitystä analysoivassa, voittoa tavoittelemattomassa Funcas-järjestössä.

- Mainos -

– Kun nykyinen inflaatiokausi alkoi, nouseva hintatrendi voimistui, koska näiden elintarvikkeiden tuotantoon vaikuttavat suoraan sellaiset tekijät kuin energiakustannusten nousu sekä rehun, viljan ja muiden maatalouden perusraaka-aineiden tuotantokulut. Elintarviketeollisuuden kustannusten nousu on suurempi kuin muilla teollisuudenaloilla.

Lue myös: Myymälävarkaudet lisääntyneet räjähdysmäisesti, oliiviöljy suosittu varkauden kohde

Oliiviöljyn hinta on 10 vuodessa noussut Espanjassa toiseksi eniten eri elintarvikkeista.

Pavut ja oliiviöljy kallistuneiden kärjessä

Fuengirola.fi kokosi ministeriön paneelitiedoista listauksen 30 tutun ruokakaupan tuotteen hinnoista vuosina 2013 ja 2023.

Vuoden 2023 hintatiedot perustuvat elokuun 2023 hintoihin. Listavertailussa esitettyjen elintarvikkeiden keskihinnat on laskettu kilo- ja litrahintojen mukaan, jollei toisin ole mainittu.

Kolmen eniten kallistuneen tuotteen kärki erottuu selvästi: kymmenessä vuodessa eniten on noussut vihreän pavun  sekä oliiviöljyn hinnat (peräti 109 prosenttia) sekä kiivi (108 prosenttia).

Lue myös: Oliiviöljyn hinta on karkaamassa pilviin

Etenkään oliiviöljyn kallistuminen ei tule kuluttajille yllätyksenä, sillä espanjalaisten paljon käyttämän ja rakastaman eliksiirin hinta on noussut erityisesti parin viime vuoden ajan hurjasti.

Syynä oliiviöljyn viimeaikaiseen hinnannousuun on kuivuudesta johtunut huono sato sekä tuotantokustannusten kasvu.

- Mainos -

Olutlitra maksaa 50 senttiä enemmän

Kovia nousuprosentteja on monissa ruokakaapin peruselintarvikkeissa, kuten valkoinen riisi (+80,9 %), voi (+77 %), jauhot (+ 59,6 %), sokeri (+54,9 %) ja kuiva pasta (+44,7%).

Myös juomien hinnat ovat kallistuneet vuosikymmenessä selvästi Espanjassa. Cola-juoman hinta noussut 61,8 prosenttia, oluen 49 prosenttia ja perustason punaviinin 43,2 prosenttia.

Vähiten ovat kallistuneet murot (+3,0 %) ja banaanit (+3,8 %).

Listauksesta puuttuu tavallinen leipä, jonka hinta on noussut 20,1 prosenttia: vuonna 2013 limppu maksoi 1,99 euroa ja 2023 keskihinta oli 2,39 €. Tomaattien hinta taas on noussut 80 sentistä lähes 2 euroon kilolta.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *