Aurinkorannikolla selviää ruokakauppareissusta noin 30 prosenttia halvemmalla kuin Suomessa

Teimme reilu vuosi sitten hintavertailun Suomen ja Espanjan ruokaostoskorien hinnoista. Juttu osoittautui niin kiinnostavaksi, että päätimme päivittää vertailun näin vuoden vaihteessa.

Janne Leipijarvi
Janne Leipijarvi
3 min lukuaika

Suomen ja Espanjan hintaeroista puhutaan paljon. Monissa tuotteissa niitä onkin, ja yleensä Espanjan hyväksi. Tarvikkeiden hintojen vertailua vaikeuttaa se, että täysin vastaavia tuotteita on Suomen ja Espanjan kaupoista vaikea löytää. Näin on, vaikka vierailisi saman ketjun myymälöissä molemmissa maissa.

Päivittäisessä elämässä Espanjan edullisuus näkyy etenkin syömisessä. Ravintoloissa saa lounaan pari euroa halvemmalla kuin Suomessa. Runsaammassa monen lajin illallisessa marginaali voi olla suurempikin. Jos vertailuun otetaan mukaan alkoholijuomat, ero kasvaa entisestään.

Sama pätee myös ruokakaupassa. Pääosa tarvikkeista on Espanjassa halvempia kuin Suomessa.

Vertailu tehtiin Lidlin hinnoissa

Fuengirola.fi teki ruokakorivertailunsa Lindlin tuotteista. Näin siksi, että kauppaketju on levittäytynyt vahvasti molempiin maihin. Hinnat ja tuotteet ovat parhaiten vastaavia keskenään.

- Mainos -

Alkoholijuomat jätimme korista kokonaan pois. Ne ovat Espanjassa niin paljon halvempia kuin Suomessa, että vääristävät kokonaiskuvaa. Esimerkiksi oluessa ero on helposti yli 100 prosenttia ja ruokakaupassa Espanjassa myytävissä perusviineissä vielä paljon enemmän.

Ruokatarvikkeiden tarjonta ei kuitenkaan Espanjassa ja Suomessa ole läheskään samanlainen saman ketjun kaupassakaan, sillä pääosa tuotteista tulee luonnollisista syistä aivan eri tuottajilta. Poimimme molemmissa kaupoissa kuitenkin koriin mahdollisimman vastaavat tuotteet ja määrät ruokaa, sekä joitain tarvikkeita.

Toki koriin löytyi myös täysin vertailtavissakin olevia pakkauksia. Muun muassa samaa Hollannissa tuotettua 400 gramman viipaloitua edamjuustoa myytiin sekä Fuengirolan, että Espoon Lidleissä. Sen hintaero oli 0,79 euroa Espanjan hyväksi.

Hygieniatuotteita korissa oli yksi, vessapaperi. Saman merkkinen, hiukan parempaa laatua oleva Florarys-paperi maksoi Fuengirolassa 5 senttiä rullalta enemmän kuin Espoossa.

Samoin paperikassit olivat hyvin saman tyyppiä ruskeita kahvallisia ja kohtuullisen tukevia paperipusseja. Niissä hinnat olivat: Fuengirolan Mijasin Lidl 0,15 e, Espoon Mankkaan Lidl 0,25 euroa.

Parin päivä ruuat kahdelle hengelle

Selkeitä vertauskohtia löytyikin erityisesti maitotuotteista, lihasta, kananmunista sekä talous- sekä wc-papereista. Näistä liha on selvästi halvempaa, samoin kananmunat ja juusto.

Selkein poikkeavuus oli kanan fileessä. Noin 500 gramman pakkauksen hinta Mijasissa 3,49, Espoossa 5,29. Ero oli siis yli 50 prosenttia.

19 tuotetta ostettiin molemmista kaupoista

Molemmissa kaupoissa ostettiin 19 samaa tai mahdollisimman samaa tuotetta. Periaate oli, että niillä parin hengen ruokakunta selviäisi pari päivää. Mukaan ei otettu mausteita, makeuttajia, kahvia ja niiden kaltaisia joka kodin perustarvikkeita.

- Mainos -

Loppulaskut olivat seuraavat:

Espanja, Fuengirola Avda Carmen Sáez Tejada Mijas: 28,85 euroa.

Suomi, Mankaan Lidl, Espoo: 35,08 euroa.

Hiukan vertailua vaikeuttaa myös se, että kaikki pakkaukset eivät ole täysin samankokoisia.

Mitäpä sitten maksavat alkoholijuomat Suomessa ja Espanjassa. Lue vertailu tästä.

Jaa tämä artikkeli