Iberian lakko sekoittaa tuhansien lennot loppiaisviikonloppuna

Iberian maapalvelut ovat perjantaista maanantaihin kestävässä lakossa. Se vaikuttaa myös Málagan lentoasemaan. Finnair kommentoi tilannetta.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
3 min lukuaika
Iberia.

Espanjan kansallisen lentoyhtiön Iberian maapalveluiden työntekijät ovat menossa lakkoon loppiaisaattona, perjantaina 5. tammikuuta. Lakon on ilmoitettu kestävän maanantaille 8. tammikuuta asti.

Lakon takana ovat espanjalaiset ammattiliitot UGT, CC OO ja USO. Lakot vaikuttavat kymmeniin tuhansiin matkustajiin, sillä loppaiaisviikonloppu on yksi vuoden vilkkaimmista lentoliikenteessä Espanjassa.

Lakko koskee lentoyhtiön maapalveluita, kuten matkustajien kuljetusta, lastaamista ja matkatavaroiden noutoa sekä asematasopalveluja tarjoavan tytäryhtiön Iberia Airport Servicesin 8 000 työntekijää.

Mittavan mielenilmauksen syynä on se, että Iberian maapalvelutyöntekijät valtion valvoman Aenan operoimilla Espanjan kaupallisilla lentokentillä protestoivat syyskuussa uusien palveluntarjoajien kanssa allekirjoitettuja sopimuksia vastaan.

- Mainos -

Aena palkkasi uusia urakoitsijoita Iberian aiemmin tarjoamiin palveluihin monilla lentoasemilla, mikä suututti ammattiliitot, vaikka uudet toimijat sitoutuivat pitämään työntekijät ja heidän työolonsa.

Lue myös: Lentokenttälakko peruuntui – osapuolet pääsivät sopuun

Finnair: ”Málagan-lentoihin ei vaikutusta”

Lakko vaikuttaa 29 kansalliseen lentoasemaan, joilla Iberia Airport Services tällä hetkellä palvelee.

Mukana on suuret ja suositut kentät, kuten Madrid-Barajas, Barcelona-El Prat, Palma de Mallorca, Málaga, Alicante, Gran Canaria, Teneriffa pohjoinen ja etelä, Ibiza, Sevilla, Valencia ja Bilbao.

Vaikka lakon kutsuu Iberian tytäryhtiö, se ei vaikuta ainoastaan ​​tämän yhtiön ja sen IAG-konsernin lentoihin, johon se kuuluu (Iberia, British Airways, Level, Vueling, Air Lingus ja Air Nostrum). Vaikutukset säteilevät myös noin 90 muuhun lentoyhtiöön,  joille Iberia Airport Services tarjoaa palvelujaan.

Lentoyhtiöt, joilla on oma palvelu (autohandling), eivät kuulu lakkoon mukaan, mukaan lukien Ryanair, easyJet, Air Europa ja Norwegian.

Finnairilta kerrotaan, että loppiaislakon ei pitäisi vaikuttaa sinivalkoisen lentoyhtiön Málagan-lentoihin.

– Tämän hetkisen tiedon mukaan peruutuksia ei ole. Mutta on tietysti syytä varautua mahdollisiin viivästyksiin esimerkiksi matkatavaroiden käsittelyssä, Finnairilta tiedotetaan Fuengirola.fi:lle.

- Mainos -

Lue myös: Suomalaisia Aurinkorannikolla enemmän kuin koskaan – Málagan lentokenttä ennätysvauhdissa

444 lentoa peruttu

Iberia-konserni on ilmoittanut peruuttavansa 444 lentoa, joista 270 on itse Iberian, 64 Iberia Expressin ja 110 Air Nostrumin reittejä.

Voi katsoa listan peruutetuista lennoista tästä (Ibearia.com).

Iberia aikoo lentää 836 lentoa, mikä on 76 % kaikista suunnitelluista 1 106 lennosta. Niiden joukossa on käytännössä kaikki kaukoliikenteen lentokoneet. Iberian 270 peruutuksesta 51 % on kotimaan lentoja ja 49 % Euroopan lentoja. Iberia Express liikennöi 88 prosenttia lennoistaan ​​ja Air Nostrum 72 prosenttia.

Lakko sekoitti 45 641 matkustajan lennot

Peruutukset vaikuttavat suoraan 45 641 matkustajaan, mutta monet muut voivat kärsiä viivästyksiä matkatavaroidensa noutamisessa tai toimittamisessa tai lentokoneeseen nousemisen tai siitä poistumisen odottamisesta.

Iberian mukaan satojen lentojen peruuntumisesta kärsineestä 45 641 matkustajasta jo 90,9 prosentille on saatu järjestettyä joko toinen lento tai muu ratkaisu.

Vuonna 1927 perustettu Iberia on yksi maailman vanhimmista lentoyhtiöistä. Se kuuluu samaan Oneworld-allianssiin kuin suomalainen Finnair.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *