Rikki

MSM (metyylisulfonyylimetaani) on luonnossa esiintyvä orgaaninen rikkiyhdiste, jota esiintyy myös kehomme lihaksissa, ihossa, luissa, hiuksissa ja kynsissä. Sitä löytyy kehon jokaisesta solusta ja se on tärkeä osa hormonien, entsyymien, vasta-aineiden ja antioksidanttien toiminnassa. Se tukee monia kehon rakenteita ja toimintoja, kuten verisuonia, sydäntä, kehon energiantuotantoa ja sidekudoksia sekä tuottaa uusia terveitä soluja. Rikki poistaa myrkyllisiä ja haitallisia yhdisteitä soluista ja solut käyttävät sitä hyväkseen aineenvaihdunnassaan. MSM vaikuttaa suotuisasti myös kehon happo-emästasapainoon vähentämällä kehon happamuutta. Puhtaassa muodossaan MSM on valkoista, tuoksutonta ja hieman kitkeränmakuista kidemäistä ainetta.

Jos sinulla on hauraat kynnet ja/tai hiukset, niveltulehdus, ruoansulatusongelmia, masennusta, muistiongelmia, häiriöitä immuunijärjestelmässä, akne tai muita iho-ongelmia, tai jos haavasi paranevat yleensä hitaasti, saatat kärsiä rikin puutteesta.
Rikin käyttö nivelrikon ja erilaisten lihaskipujen hoidossa on varsin yleistä nykypäivänä. Rikillä on myös useita muita terveysvaikutuksia, ja se on turvallinen käyttää suurinakin annoksina. Koe-eläimillä tehdyissä tutkimuksissa ei ole huomattu haittavaikutuksia isoillakaan annoksilla, eikä kliiniset kokeet ole osoittaneet sen vaikuttavan mihinkään lääkkeeseen. Rikki lievittää kroonista matala-asteista tulehdusta, ja se voi auttaa esimerkiksi seuraavissa tiloissa:
-Nivelrikko ja reuma
-fibromyalgia
-lihaskivut sekä erilaiset lihasten jäykkyydet ja arkuudet
-krooninen väsymysoireyhtymä (myalginen enkefalomyeliitti)
-vanhenemiseen liittyvät oireet ja vaivat
-lihavuus
-rasvamaksa (alkoholista riippumaton)
-2-tyypin diabetes
-allergiat ja astma
-masennus ja mielialahäiriöt

MSM:ää on käytetty myös rinta- ja rakkosyöpien täydentävänä hoitona ja sitä käytetään myös (ravi)hevosten ja koirien lihasten ja nivelten hoitoon.

MSM on hyvin olennainen osa kollageenin muodostumisessa. Kollageeni on vahva valkuaiskuitu, jolla on iso rooli tukikudosten muodostumisessa ja niiden joustavuuden säilyttämisessä ja näin ollen MSM vähentää lihasarkuutta ja nopeuttaa lihasvammojen parantumista. Sen vuoksi se sopiikin erittäin hyvin urheilijoille sekä niille, jotka tarvitsevat erityisen hyvää venyvyyttä (esimerkiksi joogaajat). Mitä enemmän MSM:ää elimistössä, sitä parempi liikkuvuus. Koska MSM auttaa solujen aineenvaihdunnassa ja myrkkyjen sekä vapaiden radikaalien huuhtoutumisessa pois elimistöstä pehmentämällä solujen seinämiä, pääsevät ravinteet imeytymään soluihin paremmin ja tehokkaammin.

MSM:ää on käytetty jauheena moniin eri tarkoituksiin, ja sen tulehdusta ehkäisevän vaikutuksen ja sen kehon happamuutta vähentävien ominaisuuksin vuoksi. MSM:ää on hyödynnetty muun muassa hoitamaan ummetusta sekä ruuansulatushäiriöitä. MSM:n terveydellisiä kontribuutioita on ollut myös aineenvaihdunnan lisääminen sekä sidekudosten terveyden edistäminen.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että MSM:n anti-allergeeniset ominaisuudet ovat yhtä tehokkaita kuin antihistamiinilla. Näin ollen MSM lisäaineena saattaa säädellä allergisia reaktioita jo muutaman päivän viiveellä.

MSM:ää voidaan antaa myös eläimille, kuten koirille ja kissoille sekä hevosille, etenkin ravihevosille lihasten ja nivelten hoitoon. MSM on hyvä täydennysravinto nivelvaivoista kärsiville, esim. vanhuuden, loukkaantumisen tai nivelten kasvuhäiriön seurauksena oleville eläimille.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Sami Lindberg, Anni's Vital Shop
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mistä tulee maailman parhaat viinit?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...