Blogi

Poliittinen keskustelu luisui vikarateille

Suomalainen politiikan ja työmarkkinoiden päätöksenteko näytti parhaita puoliaan keväällä, kun korona yllätti maan.

Oppositio tuki hallitusta koronan leviämisen hillitsemisessä tukemalla valmiuslain käyttöönottoa ja lain mahdollistamia rajoituksia yksilönvapauksissa ja elinkeinotoiminnassa.

Suomen kaltaisessa maassa noihin oikeuksiin kajoaminen vaatii hyvin poikkeuksellisia olosuhteita: ulkoista uhkaa, sisäisen vakauden järkkymistä tai muuta vaaraa, kuten nyt pandemiaa.

Laki saatiin läpi nopeasti ilman soraääniä. Myös työmarkkinoilla löytyi yhteistyöhalua. Merkittävin asia oli lomautuskäytännön muuttaminen niin, että lomautus mahdollistui muutamassa päivässä, kun ennen neuvottelut saattoivat viedä kuukauden, jopa yli.

Vaikka koronan toinen aalto pyyhkii nyt koko Suomen yli, ei edellä kerrotusta yhteen hiileen puhaltamisesta ole jäljellä kuin sammuneet hiilet.

Hallitus, elinkeinoelämä, yrittäjäjärjestöt ja oppositio ovat tämän tästä tukkanuottasilla.

Vuoropuhelulla ja kritiikillä on paikkansa. Kritiikin tulisia aina olla asiapohjaista.

Asiallisuus on kaukana, kun Keskon pääjohtaja vertaa Suomea Pohjois-Koreaan tai kun UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen esittää vaihtoehtoisia faktoja esimerkiksi liikennepolttoaineiden hinnan noususta ja nousun vaikutuksesta kustannuksiin.

Vähemmän tyylikästä oli myös pääministeri Sanna Marinin (sd.) hihasta vetämät arviot tehtaan kannattavuudesta.

Tällainen ei kuulu konsensus-Suomen retoriikkaan. Ei varsinkaan aikana, jolloin maamme elää sodanjälkeisen ajan vakavinta kriisiä.

Tulee ikävä aikoja, jolloin EK:n Lasse Laatunen ja SAK:n Lauri Ihalainen istuivat alas ja ratkaisivat vaikeita työelämän ongelmia. Tai kun Korpilammella työnantaja- ja työntelijäpuolen edustajat kokoontuivat yhteen hallituksen kanssa hakemaan ratkaisua maamme kilpailukykyyn ja työllisyyteen.

Nyt aika on eri. Se totuus ei kuitenkaan vanhene, että vain yhdessä sopimalla päästään ongelmista yli ja rakentamaan parempaa Suomea.

Poliittinen keskustelu ei ole näyttänyt parhaita puoliaan viime päivinä. Kun pitäisi keskustella taloudellisten tappioiden minimoimisesta ja koronan taltuttamisen keinoista, jumiudutaan maskijupakkaan.

Opposition mielestä hallitus ei antanut keväällä käyttösuositusta, koska maskeja ei ollut riittävästi. Asiantuntijalausunnot haluttiin sivuuttaa.

Pääministeri Sanna Marinin mukaan ei sivutettu, vaan asiantuntijoita kuultiin ja sen pohjalta informoitiin. Puhuiko THL:n pääjohtaja maskien käytön opastamisen tarpeesta vai käytön tarpeesta sinänsä? Siinä nyanssi, jota nyt puidaan.

Asiasta väännettiin kättä vielä torstaina. Siinä sivussa vastuuministeri Krista Kiuru (sd.) sai luottamuksen eduskunnalta jatkaa virassaan, jankutus kuitenkin jatkuu.

Tässä kinastelussa ei ole voittajia. Häviäjänä on kansalaisten kunnioitus poliittista päätöksentekoa kohtaan.

Kun Suomi-pursi on karahtamassa jäävuoreen, niin kurssista päättävät kinastelevat siitä, kuka mitäkin sanoi satamalaiturissa.

Pauli Uusi-Kilponen

Kirjoittaja on yli 40 vuotta media-alalla toiminut lehdistöneuvos

Mitä pidit jutusta?
+1
5
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Suvi Kauranen

Kalsaripäivä

Aiheutin taannoin jälkikasvulleni häpeän hetkiä tunnustamalla julkisesti, televisoidussa haastattelussa, että sunnuntait...
Kimmo Sahlman

Annus horribilis

Tästä vuodenvaihteesta voisi sanoa, että ojasta allikkoon. Luottavin mielin hyvästeltiin vanha...

Viikon kysymys

Jos kunnallisvaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa