Panttia pukkaa: Espanja saattaa joutua kierrättämään muovipullonsa Suomen tavoin

Pullojen palautusautomaatit voivat tulla Espanjan Aurinkorannikonkin kauppojen auloihin uusien EU-vaatimusten myötä.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
4 min lukuaika
Panttipullojen palautus kannustaa kierrätykseen.

Kuten Aurinkorannikon suomalaiset hyvin tietävät, Espanjassa ei ole käytössä samanlaista pullojen ja tölkkien kierrätyssysteemiä kuin Suomessa.

Pohjolassa tunnolliset kansalaiset palauttavat tyhjät pullot ja tölkit kauppojen auloissa sijaitseviin automaatteihin ja saavat vaivanpalkaksi rahaa. Kätevä ja kannustava panttijärjestelmä on toiminut hyvin.

Espanjassa – eikä monessa muussakaan Euroopan maassa – vastaavaa kierrätyssysteemiä ei ole. Se on ympäristön kannalta tuhoisaa: muovipulloja lojuu pelloilla ja tölkkejä rannoilla, kun valveutumattomat ihmiset eivät vaivaudu laittamaan roskiaan jäteastioihin.

Euroopan kartassa vihreällä on merkitty maat, joissa on toimiva panttijärjestelmä käytössä: Pohjoismaat Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska erottuvat joukosta.

Keltaisista astioista palautusautomaatteihin

Nyt Espanjakin joutunee siirtymään Suomen kaltaiseen panttijärjestelmään. Mediatietojen mukaan Espanjan on selvitettävä lokakuuhun 2024 mennessä, onko maa saavuttanut eurooppalaisen tavoitteen muovipullojen 70 prosentin kierrätysasteesta.

- Mainos -

Jos ei, Espanjan on siirryttävä panttijärjestelmään. Tämä tunnetaan nimellä SDDR-järjestelmä: Sistema de Depósito, Devolución y Retorno.

Espanjassa vain Baskimaan itsehallintoalue on ottanut käyttöön panttijärjestelmän suurimmissa supermarketeissa. Eurooppalaiset säädökset edellyttävät, että vuoteen 2030 mennessä EU-markkinoille ei saa tuoda pakkauksia, jotka eivät ole kierrätettäviä.

Nykyisin Espanjassa kuluttajat sijoittavat muovijätteensä keltaisiin astioihin. Tämä järjestelmä vaikeuttaa kuitenkin tarkkojen kierrätyslukujen saamista. Se ei erottele eri pakkaustyyppejä, mikä on haaste tehokkaille kierrätysprosesseille.

SDDR-järjestelmä, joka on jo onnistuneesti otettu käyttöön muutamissa Euroopan maissa, toimii talletuksen perusteella. Kuluttajat maksavat pienen summan pullon ostaessaan ja saavat sen takaisin, kun palauttavat tyhjän panttipullon.

Espanjassa muovipullot ja -jäte viedään kuvan kaltaisiin keltaisiin roska-astioihin.

Suomeen pakko luoda uusi rinnakkaisjärjestelmä

EU:n uusi pakkausasetus on tosin aiheuttamassa Suomessa hyvin toimineelle panttijärjestelmälle myös ongelmia ja muutoksia.

Vuoteen 2030 mennessä ainakin 10 prosenttia juomista – poislukien ainakin maidot, viinit ja vahvat alkoholit – pitäisi myydä uudelleenkäytettävissä pakkauksissa. Se tarkoittanee Suomelle tarvetta kehittää rinnakkainen järjestelmä nykyiselle palautuspullojen ja -tölkkien järjestelmälle.

Kauppa ja teollisuus pelkäävät isoja kustannuksia.

– Se vaatisi palautusautomaattien uudistamista, lisää käsittelytilaa kaupan takatiloihin sekä esimerkiksi logistiikan ja pesun järjestämistä. Lisäksi epäselvää on, koskevatko velvoitteet myös mehupakkauksia niin, että niistä on käytännössä tehtävä pantillisia, Päivittäistavarakauppa ry on kuvannut.

- Mainos -

EU:n neuvoston ja jäsenmaiden on vielä hyväksyttävä asetus virallisesti.

Muovipullot kuuluvat kierrätykseen, eivät roskiin. Espanjassa esimerkiksi muovisia vesipulloja kuluu vuodessa valtaisa määrä.

Espanjassa odotellaan tuloksia

Espanjassa tarkistetaan ja kerätään parhaillaan tietoja vuoden 2023 kierrätyluvuista. Tulokset ovat ratkaisevia määritettäessä, onko siirtyminen SDDR-järjestelmään tarpeen.

Jos 70 prosentin kierrätysasteta ei maassa ole tavoitettu, edessä olisi iso muutos, joka toisi myös merkittäviä taloudellisia investointeja.

Keltaisista jätekonteista vastaavat organisaatiot, kuten Ecoembes, ovat vastustaneet tällaista radikaalia keräysjärjestelmän muutosta. Toisaalta useat ympäristöjärjestöt ja luonnonsuojelujärjestöt ovat kannattaneet panttijärjestelmää Espanjassa jo vuosia.

Hedelmien ja vihannesten yksittäispakkaaminen kielletään

Euroopan Unioni on tänä keväänä käsitellyt viljalti uusia pakkausasetuksia. Luvassa on useita muutoksia, ja monet kertakäyttöiset muovipakkaukset kielletään Euroopan Unionin alueella 1.1.2030 alkaen.

Esimerkiksi kaupassa kurkkujen ja paprikoiden sekä muiden vihannesten ja hedelmien yksittäispakkaaminen muoviin kielletään, samoin kahviloissa yksittäispakatut tuotteet, kuten annospakattu sokeri kielletään.

Hotelleissa shampoiden ja saippuoiden kertakäyttöpakkaukset kielletään ja kaupan kertakäyttöiset ohuet muovipussit kielletään, ellei niille ole aitoa tarvetta esimerkiksi hygieenisyyden takia.

Sixpack-pakkaukset myös kieltolistalla

Tarkoitus on kieltää myös ryhmäpakkaukset eli esimerkiksi juomien sixpack-pakkaukset.

- Mainos -

Uusilla säännöillä pyritään vähentämään pakkausjätteen syntymistä ja lisäämään pakkausten uudelleen käyttöä ja kierrätystä.

Vaatimuksena on myös pakkausjätteen vähentäminen viisi prosenttia vuoteen 2030 mennessä, kymmenen prosenttia vuoteen 2035 mennessä ja viisitoista prosenttia vuoteen 2040 mennessä.

Lisäksi vuodesta 2025 alkaen kukin EU- maa joutuu rajoittamaan kevyiden muovikassien käyttöä: rajoitus on 40 pussia vuodessa asukasta kohden.

Jaa tämä artikkeli
1 kommentti
  • Onkohan toimittaja nyt oikein selvillä noista EU:n tavoitteista muovipullojen kierrätyksestä? Juuri Suomen käyttämä pullojen pantiijärjestelmä ja kierrätys on liipaisimella. EU:n tavoite ja tulossa oleva direktiivi vaatisi lopettamaan Suomen käyttämän järjestelmän ja sen tilalle muovipullojen kerääminen silppuamista varten. Suomen mepit eivät ole olleet riityävästi asialla tämän suhteen. Tämä EU:n ajama pullojen kerääminen palvelisi juuri noita Espanjan keltaisten pönttöjen operoijia. Valmaankin ollut loppaajia Brysselissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *