Blogi

Kolme viisasta apinaa?

Tämä kirjoitus ei ota kantaa siihen kuinka läheisiä sukulaisia ihminen ja apina ovat. Sen sijaan se valottaa hieman meidän ja kolmen apinan yhteistä ajatusfilosofiaa. Yksi noista kolmesta apinasta oli sellainen, joka sulki silmänsä jottei näkisi mitään pahaa. Toinen sulki korvansa ettei kuulisi mitään kielteistä. Kolmas taas sulki tiukasti suunsa ettei puhuisi mistään epäkohdista. Nuo kolme siis pyrkivät sulkemaan itsestään pois kaiken sellaisen pahan mitä ne eivät halunneet tietää. Jotkut kutsuvat heitä kolmeksi viisaaksi apinaksi. Tosin heitä voi kutsua myös kolmeksi vastuuntunnottomaksi apinaksi.

Meistä ihmisistä löytyvät nuo samat ominaispiirteet kuin noista kolmesta apinasta. Meillä on taipumusta vaieta kaikella kolmella tavalla. Sulkea kaikki negatiivinen pois mielestämme. Mutta tuleeko maailma sillä paremmaksi?

Maailmanparantajia ja taivaanrannan maalareita on ollut halki maailman sivu. Valitettavasti on ollut myös niitä jotka tietoisesti pyrkivät luomaan virheellisen kuvan todellisuudesta ja käyttämään valtaa joka perustuu kyseenalaiseen totuudellisuuteen. Seuraukset voivat olla kohtalokkaat jos kolmen apinan huonot ominaisuudet sattuvat sellaiseen henkilöön.

Ihmeellistä kaikessa on se, että sellainen johtaja saa myös kannattajat käyttäytymään kolmen apinan tavoin. Suljemme silmät, korvat ja suun kaikelta pahalta ja alamme uskotella että kaikki on hyvin. Istumme ikään kuin samassa junassa jonka uskomme olevan matkalla oikeaan päämäärään. Todellisuudessa juna seisoo paikallaan ja kauniit maisemat vaihtuvat vain mielikuvituksissa. Toivottavasti pystymme hyppäämään sellaisesta kyydistä pois?

Hannu T. Korhonen

Mitä pidit jutusta?
+1
30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Kolumnit

Suvi Kauranen

Kalsaripäivä

Aiheutin taannoin jälkikasvulleni häpeän hetkiä tunnustamalla julkisesti, televisoidussa haastattelussa, että sunnuntait...
Kimmo Sahlman

Annus horribilis

Tästä vuodenvaihteesta voisi sanoa, että ojasta allikkoon. Luottavin mielin hyvästeltiin vanha...

Viikon kysymys

Jos kunnallisvaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa