Jotain pisneksiä Espanjaan?

Suomen talvi on edennyt kliimaksiin marraskuun pimeyden vaihduttua lumipyryyn ja siitä sitten hiljalleen loskaan ja lumitöihin. Viimeisetkin etelään muutosta haaveilevien joukot tiedustelevat meiltä rannikon eläviltä vinkkejä siihen, miten elämään saisi vähintään talvikuukausiksi valonpilkahduksia pimeyteen. ”Pitäisi keksiä jotain pisneksiä sinne.” – on kohtuullisen tuttu lausahdus Suomen syksystä. Syitä rannikon vetovoimaan löytyy sään lisäksi muista Suomen työntövoimista, kuten kauas pilviin karkaavista elämisen kustannuksista ja tuotantokulujen huimasta noususta. Kiinnostus kansainvälistymiseen elää nyt kulta-aikaansa.

Jotain pisneksiä Espanjaan voi todellakin kehittää. Mielikuvitus, rohkeus ja viitseliäisyys ovat ne suurimmat kiirastulet, jotka tämän kysymyksen äärellä täytyy ensimmäisenä ratkaista. Liiketoiminnan perustaminen tänne ei sinänsä ole ydinfysiikkaa ja onnistuu kuitenkin vastaavien lainalaisuuksien toteutuessa kuten Suomessakin, eli yrittäjältä vaaditaan lupaavan liikeidean lisäksi suunnatonta sitkeyttä, luovuutta ja kykyä kestää epävarmuutta. Riskinottamista ei voi välttää ja hyvä olla sen verran mielenvikainen, että siitä jopa nauttii.

Yhtään sellaista geneeristä ohjetta ei ole, jonka turvin liiketoimintaa täällä voisi aloittaa, mutta muutama maailmaa halaava vinkki seuraa tässä:

– Varo yhden totuuden julistajia ja kerää mentoreiksesi erilaisten yritysten vetäjiä, joilla on takanaan onnistumisia tai hienoja mokia, joista voit ottaa opiksesi.

- Mainos -

– Espanjalainen byrokratia on haastavaa, muttei ylivoimaista. Maassa maan tavalla ja papereiden turhauttava pyörittäminen nyt vaan kuuluu jokaisen yrittäjän toimenkuvaan. Ulkoista, jos se ahdistaa.

– Verkostoidu laajasti. Nopea toimintaympäristön kartoitus onnistuu, kun tutustut koko suomiyhteisön kirjoon ja siitä laajemmin siihen 130 kansallisuuden joukkoon, jotka täällä vaikuttaa.

– Kyllä. Yhtiön voi perustaa ilman espanjan kielen osaamista, vaikka toki sen osaamisesta suurta etua ja iloa saakin.

-Tiukka liiketoimintasuunnitelma ei ole aina ainoa oikea tie. Matkan Espanjan yritysmaailmaan voi aloittaa myös avomielisellä tutkimisella ja mahdollisuuksien maalailulla.

– Budjetin ei välttämättä tarvitse olla infernaalinen, mikäli olet valmis paiskimaan aluksi pelottoman paljon töitä ja omaksumaan uutta.

Uuden aloittaminen uudessa maassa ei ole mahdotonta ja mitä sitten, jos jokin on vaikeaa? Suurin ilo ja merkityksen tunne elämässä usein kumpuaa siitä viitseliäisyydestä, jonka ansiosta olet saanut aikaan jotain kaunista ja toimivaa. Toisinaan isoin riski on, ettei ota riskiä ollenkaan.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Irina Viitala
Kirjoittaja on Espanjan Suomalaiset Yrittäjät ry:n puheenjohtaja ja kansainvälistyvän Wannadon SuperAssareiden kasvuyrittäjä.
Mainos
Jatka lukemista