Henkilökuvat

”En leiki Frederikiä, enkä tee Hectoreita”

 Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset

Nyt on viimeinen mahdollisuus nähdä Steen1 keikalla Fuengirolassa. (Kuva: Marena Ahonen)

Räppäri Steen1 aikoo tehdä paluukiertueen vain kerran, ja hän aloittaa sen Fuengirolasta. Sen jälkeen konkari keskittyy suomiräpin tulokkaisiin.

Räppäri Steen1 aikoo tehdä paluukiertueen vain kerran, ja hän aloittaa sen Fuengirolasta. Sen jälkeen konkari keskittyy suomiräpin tulokkaisiin.

 Steen1 on yksi suomiräpin uranuurtajista. Hän ponnahti suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 2004 julkaistulla debyyttialbumillaan. Levyn sisältöä kritisoitiin virkavaltaa kohtaan kohdistuvasta vihamielisyydestä. Keskustelua aiheutti myös Steen1n alkuperäinen artistinimi Steen Christensen, joka on tanskalaisen poliisisurmaajan nimi.

– Sillä levyllä oli jotenkin niin täyttä ja puhdasta kamaa, vaikka se olikin sellaista vihaa ja kiukkua. Se aiheutti myrskyn vesilasissa, media kirjoitti aiheesta ja siitä nousi yhteiskunnallinen keskustelu, Steen1 tiivistää asian nyt 14 vuotta myöhemmin.

 Kun nuori räppääjä kasvoi, muuttui matkan varrella myös taiteilijaminä. Vuonna 2013 Steen1 jäi, ja tilalle tuli uusi artistinimi: Kale.

– Aika aikaansa kutakin. Silloin nuorempana olin niin tärkeänä ja vihainen niissä biiseissä. Vaihdoin suuntaa ja nimeä, kun huomasin, että en enää ole sellainen kuin aiemmin, Steen1 muistelee.

Paluu yleisön toiveesta

Kalen aikeissa ei ollut palata enää Steen1-ajoille, mutta hän pyörsi lopulta päätöksensä yleisön painostuksesta.

– Kysyntää oli niin paljon, että kyllästyin vastaamaan ei. Jos ihmiset kerran niin paljon haluaa kuulla Steen1ä, niin okei sitten. Nyt on tavallaan aika nostalginen olo, mutta ei mulla hirveää hinkua oo palata Steen1ksi. Toisaalta nyt treenatessa oon huomannut, että onhan siellä vanhassa tuotannossa ihan hyviäkin juttuja.

Räppäri uumoilee, että yleisön toiveen takana on luonnollinen selitys.

– Kuuntelijat, jotka silloin alkuaikoinani olivat parikymppisiä, ovat nyt nelikymppisiä. He haluavat nostalgiakamaa, joten annettakoon sitä. Tämä on viimeinen mahdollisuus kuulla Steen1ä, tän jälkeen on turha enää tulla pyytämään.

Steen1n paluukiertue alkaa Fuengirolasta hänen ystävänsä pyynnöstä.

– Akli, joka nousee täällä mun kanssa lavalle, on kaksi vuotta yrittänyt saada mua tänne keikalle, joten oli pakko lopulta suostua. Tää on Aklille niin tärkeää, että en voinut olla suostumatta – hän on mulle rakas ystävä. Tietysti tänne vetää myös mahtava yleisö.

Suomiräpin taso ilahduttaa

Tämän vuoden kiertuettaan varten Steen1llä on tekeillä vielä uusi biisi ja musavideo. Tulevaisuudessa miehen on tarkoitus pitäytyä tuottajapöydän takana.

– Jatkossa mulla on etusijalla uudet lahjakkuudet, joiden kanssa teen yhteistyötä. 30 vuotta musaa tehneenä mulla on jotain annettavaa heille. Turhaan lähtisin leikkimään jotain Frederikiä, kun mieluummin käytän energiani nuoriin tulokkaisiin.

Steen1n eli Seppo Lampelan tuotantopöydältä on valmistunut pitkä lista suomiräpin hittejä. Esimerkiksi Suomen kuunnelluimman musiikin listan kärkisijoillakin viihtyvä Pyhimys on aikoinaan ottanut vauhtia Steen1ltä.

– Suomiräp voi hyvin ja sen taso on korkealla – se on loistava asia. Kun mä aikanani aloitin, niin suurin piirtein riitti, että räppäsi pikkujurrissa ja sai säkeistön purkkiin. Siitä on tultu paljon eteenpäin.

Kehityksen seurauksena Lampela on onnistunut rikkomaan monet ennakkoluulot soittamalla juuri oikeat kappaleet niille, jotka eivät koskaan uskoneet pitävänsä räpistä.

– Suomiräpin valikoima on niin suuri, että jos vain malttaa etsiä oikeat biisit, niin jokaiselle löytyy jotakin. Kun kirjoitin mun ekat riimit vuonna -87, en ois uskonut, että suomiräpillä voi täyttää stadioneita. Oon ylpeä siitä, että oon mun omien tuotettavien kanssa voinut olla mukana tekemässä suomalaista räpkulttuuria.

Kokenut räppäri vakuuttaa, että nyt on viimeinen mahdollisuus nähdä Steen1 keikalla Fuengirolassa.

– En aio tehdä Hectoreita: en aio lopettaa joka vuosi uudestaan.

Marena Ahonen

KUKA:
Räppäri Steen1
– Oikealta nimeltään Seppo Lampela, ikä 41
– Viime vuosina esiintynyt nimellä Kale
– Aloittaa viimeisen Steen1-kiertueensa Koppaksessa 16.3.

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Fillarimummo

Julkkikseksi pääseminen tai päätyminen on monisyinen asia. Joku saattaa käyttää läjäpäin...

Remontteja joka paikassa

Elämme remonttien keskellä. Henkilökohtaisten asunto- ja elämäntaparemonttien ohella koko yhteiskuntamme järjestäytyy...

Malttia

  Tuli, oli ja meni. Vielä muutama viikko sitten hyvästeltiin Covid-19...

Viikon kysymys

Kuunteletko joululauluja?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa