Lukuaika: Syöpäsairaan Alejandron, 10, suomalaistäti ja setä vetoavat: ”Auttakaa ja tulkaa luovuttajiksi”

Syöpäsairaan Alejandron, 10, suomalaistäti ja setä vetoavat: ”Auttakaa ja tulkaa luovuttajiksi”

Leukemiaa sairastavan pienen málagalaispojan Hector-setä ja suomalaistäti Elena avautuvat Fuengirola.fi:n erikoishaastattelussa espanjalaisperheen epätoivosta. Alejandro-pojalla on enää viikkoja aikaa.

Janne Leipijärvi
Janne Leipijärvi
7 min lukuaika
Alejandron Hector-setä ja suomalainen Elena-täti vetoavat kaikkiin avun löytymiseksi sekä pienelle Alejandrolle että muille, jotka kaipaavat epätoivoisesti kantasolun siirtoa.

Kerroimme viime viikolla 10-vuotiaasta leukemiaa sairastavasta málagalaisesta Alejandro-pojasta, joka kamppailee elämästään Espanjan Aurinkorannikolla ja kaipaa epätoivoisesti sopivaa kantasoluluovuttajaa.

Pojan Hector-setä ja tämän suomalainen puoliso, ”suomalaistäti” Elena kertovat nyt Fuengirola.fi:n lukijoille tarkemmin pikku-Alejandron tilanteesta.

Suomalainen Elena ja hänen espanjalainen puolisonsa Hector ovat epäilemättä elämänsä vaikeimmassa tilanteessa. Hectorin 10-vuotias veljenpoika Alejandro sairastaa leukemiaa, joka diagnosoitiin hänellä kaksi vuotta sitten. Poika tarvitsee kipeästi kantasolusiirron, mutta sopivaa luovuttajaa ei ole löytynyt.

Lue myös: Syöpäsairaan pikkupojan, 10, hätähuuto: vain neljä viikkoa aikaa löytää luuytimen luovuttaja

- Mainos -

Ja aika on vääjäämättä loppumassa.

– Näimme Alejandron viimeksi tammikuussa, jolloin hän oli virkeä, mutta viikko pari sen jälkeen kunto romahti ja hän joutui takaisin sairaalaan. Sen jälkeen ei ole oikein valoa näkynyt tunnelin päässä, Elena kuvailee.

– Kemoterapian vuoksi Alejandron vastustuskyky on niin alhaalla, että vanhemmat ovat kieltäneet käymästä, ettei tule pöpöjä.

Pienellä Alejandrolla on aikaa enää joitain viikkoja.

Alejandron äiti Maria Luisa Alcaraz on kertonut espanjalaismediassa poikansa epätoivoisesta tilanteesta.

Isää valmistellaan nyt luovuttajaksi

Alejandron äiti María Luisa jakaa edelleen kovasti tietoisuutta siitä, miten yksinkertainen prosessi kantasolusiirto luovuttajalle on ja yrittää saada näin ihmisiä rekisteröitymään luovuttajiksi.

Samaa työtä tekevät myös Hector ja Elena, kuten muukin suku.

Tällä hetkellä Alejandron isää valmistellaan luovuttajaksi. Ongelma on siinä, että hänen yhteensopivuutensa on vain 50 prosenttia. Niin sanottu verikaksonen – 100-prosenttisen sopiva luovuttaja – olisi ratkaisevasti parempi vaihtoehto. Sellaista Alejandrolle ei kuitenkaan ole vielä löytynyt.

– Alejandro saa viikon tai kahden päästä viimeisen syöpähoidon ja sen jälkeen, noin kuukauden päästä, tehdään luuydinsiirto. Jos siihen mennessä löytyy parempi luovuttaja, käytetään häntä, muutoin toivotaan että isä voi luovuttaa, kertoo Alejandron setä Hector.

”Lopputulos on kolikonheittoa”Hector toteaa rehellisesti

- Mainos -

Sisaruksista löytyy yleensä korkeampi yhteensopivuus, mutta Alejandro on ainoa lapsi. Niinpä on hyvin mahdollista, että hän joutuu turvautumaan isään luovuttajana, ja se on riskialtista.

– 50 prosentin yhteensopivuudella lopputulos on kolikonheittoa. Joko se onnistuu tai lapsi kuolee. Siksi yritämme edelleen epätoivoisesti löytää 100- tai ainakin 90-prosenttisesti yhteensopivaa luovuttajaa, Hector huokaa.

Alejandro ja osa hänen perheestään. Pojan ja hänen isänsä kasvot peitetty perheen toiveesta.

Perhe taistelee yhdessä

Espanjalaiseen tapaan pikku Alejandron suku on läheinen ja kohtaa tämänkin vastoinkäymisen yhdessä, huolimatta siitä, että yksittäiset perheet asuvat eri suunnilla Andalusiaa.

– Osaa perheestä näemme lähes päivittäin, osaa harvemmin, mutta aina kun perhettä nähdään, Alejandro on luonnollisesti keskustelun aiheena. Tilanteesta keskustellaan avoimesti koko ajan, erityisesti siitä, mitä kukin on itse oppinut aiheesta. Jaamme tietoa toisillemmekin, Elena kertoo.

”Loppu voi oikeasti olla lähellä”Elena myöntää

Hänen mukaansa kaikki perheessä tietysti ymmärtävät Alejandron tilanteen vakavuuden, lähes toivottomuuden, mutta mieliala on silti suunnattu taisteluun.

– Vaikka tosiasiat tietää, niin itsestäni tilanne ei oikein tunnu todelliselta, että loppu voi oikeasti olla lähellä, Elena kuvailee.

Hector-setä on samoilla linjoilla.

– Emme halua ajatella sitä, mikä voi olla edessä. Emme puhu lopusta vaan ajattelemme, että Alajandron suhteen mikään ei ole liian myöhäistä, ennen kuin on liian myöhäistä, hän muotoilee.

- Mainos -

Jokainen voi auttaa

Ympärillä olevat ihmiset suhtautuvat perheen tilanteeseen luonnollisesti säälien ja pahoitellen. Heille perheellä on aina sama vastaus: mikäli suinkin mahdollista, menkää rekisteröitymään luovuttajiksi.

Verenluovutuspaikkojen aukiolot löytyvät kätevästi vaikka älypuhelimella. Hakuna voi käyttää vaikka ”Horario donar sangre Málaga”

– Kaikki perheessä ovat surullisia, mutta jokainen on päättäväisesti mukana jakamassa tietoutta. Jaamme Alejandron tarinaa, kerromme miten häntä ja muita voi auttaa. Minäkään en ennen tiennyt, miten helppoa se on, Hector sanoo.

– Kun Alejandron tilanne paljastui, kysyin tietysti heti veljeltäni, miten voin auttaa ja hänen vastauksensa oli, että kerro kaikille, se on paras tapa auttaa. Ja sitä me teemme edelleen, hän jatkaa.

Poliisit ja jalkapalloilijat apuna

Hector työskentelee Málagan alueella Kansallisen poliisin palveluksessa. Hän on saanut myös kollegoidensa tuen kampanjoidessaan tietoisuuden puolesta.

– Poliisivoimat ovat osallistuneet tiedotuskampanjaan muun muassa Málagan yliopistolla, jotta ihmiset tietäisivät miten helppoa luovuttajaksi rekisteröityminen on. Monet ihmiset eivät olleet tienneet, ja kuultuaan siitä rekisteröityivät, Hector iloitsee.

”Autamme myös muita kuin Alejandroa”

Myös Málaga CF -jalkapallojoukkue ja monet paikalliset artistit ja some-vaikuttajat ovat jakaneet tietoa Alejandron tilanteesta, mistä perhe on myös hyvin kiitollinen.

– Aika on vähissä, joten koitamme tehdä kaikkemme saadaksemme mahdollisimman paljon uusia luovuttajaehdokkaita rekisteriin. Näin voidaan auttaa myös muita kuin Alejandroa, Hector-setä vakavoituu.

– Haluamme rohkaista kaikkia, joilla on mahdollisuus, rekisteröitymään kantasoluluovuttajien rekisteriin. Vaikka apu ei Alejandrolle ehtisikään ajoissa, niin on paljon muita, joita voidaan auttaa, Elena vahvistaa.

Näin helppoa rekisteröityminen on

Elena ja Hector haluavat vedota myös kaikkiin Fuengirola.fi:n lukijoihin, jotta kaikki, joilla on mahdollisuus, rekisteröityisivät kantasoluluovuttajiksi ja että aivan kaikki jakaisivat asiasta tietoa.

Luovuttajarekisteriin hyväksytyille tulee asiasta tieto tekstiviestillä noin viikon kuluttua.

– Luovuttajarekisteri on maailmanlaajuinen, joten siihen voi rekisteröityä missä päin maailmaa tahansa. Rekisteröityessä otetaan vain pieni verinäyte ja täytetään yksi lomake ja asia on sillä selvä, Hector valottaa.

– Suurin osa ei saa koskaan sen koommin yhteydenottoa, koska yhteensopivuus on niin harvinaista. Mutta joillekin tulee jossain vaiheessa ilmoitus, että nyt heillä on mahdollisuus luovuttaa. Jos näin tapahtuu, siinä vaiheessa luovuttajalta kysytään vielä uudestaan, haluaako jatkaa prosessia, hän kertoo.

Verenluovutusbussi on erinomainen paikka rekisteröitymiseen

– Espanjassa vaadittu ikä on 18-40 vuotta, luovuttajan pitää painaa vähintään 50 kiloa ja olla perusterve. Pyydämme, että kaikki kykenevät rekisteröityisivät rekisteriin ja että aivan kaikki jakaisivat tietoa tästä, Hector vetoaa.

– Täällä Aurinkorannikolla Junta de Andalucian verenluovutusbussi on erinomainen paikka rekisteröitymiseen. Sen aikataulu löytyy netistä, eikä sinne vaadita ajanvarausta, voi vain mennä paikalle, Elena lisää.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *