Blogi

Yllättääkö ilmasto sittenkin?

 Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset

Uhkakuvat ilmaston lämpenemisestä ovat meille tuttuja. Jokaisella tuntuu olevan myös henkilökohtaista näppituntumaa asiasta: kyllä se lämpenee! Mutta kuinka pitkäaikainen uhka lämpeneminen todella on?

Sanotaan, että aika kuluu. Todellisuudessa aika ei kulu vaan se etenee! Aika etenee siihen suuntaan, mihin maailmankaikkeus laajenee. Kosmologisen tiedon perusteella tiedämme, että samansuuntaisesti myös epäjärjestys eli entropia kasvaa.

Maailmankaikkeuden laajenemisen katsotaan alkaneen erittäin kuumasta ja tiheästä tilasta. Mihin tämä laajeneminen sitten johtaa? Entropia aiheuttaa maailmankaikkeuden lämpötilan laskua! Lopulta saatetaan olla lähellä absoluuttista nollapistettä. Näin maailmankaikkeudesta tulee elämälle liian kylmä. Tämä koskee epäilemättä myös maapalloamme!

Uhkakuvat ilmaston lämpenemisestä aiheuttavat epävarmuutta ja ahdistusta. Glasgow’ssa onkin mietitty keinoja muutoksen hillitsemiseksi. On hyvä samalla koettaa asettaa asioita laajempaan perspektiiviin. Se, että aika etenee siihen suuntaan mihin entropia kasvaa, asettaa meille pohdittavaa. Menneisyyteen ei ole paluuta! Myöskään nykyhetkeen emme voi pysähtyä koska aikaa ei voi pysäyttää. Joudumme hyväksymään epäjärjestyksen kasvun.

Voidaanko maailmanlaajuisilla sopimuksilla riittävästi vaikuttaa ilmaston muutoksiin? Siinäpä pohdittavaa! Nykyisessä keskustelussa ollaan huolissaan lämpenemisestä. Niin pitääkin! Silti, jos kosmologeja uskoo, niin lopputulos voi pitkässä juoksussa olla myös toisenlainen. Voihan entropia!

Hannu T. Korhonen

Kirjoittaja on eläkkeelle siirtynyt Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija, dosentti.

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Fillarimummo

Julkkikseksi pääseminen tai päätyminen on monisyinen asia. Joku saattaa käyttää läjäpäin...

Remontteja joka paikassa

Elämme remonttien keskellä. Henkilökohtaisten asunto- ja elämäntaparemonttien ohella koko yhteiskuntamme järjestäytyy...

Malttia

  Tuli, oli ja meni. Vielä muutama viikko sitten hyvästeltiin Covid-19...

Viikon kysymys

Kuunteletko joululauluja?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa