Pähkinät 17/24

On taas aika kaivella tietopankkia.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
3 min lukuaika

1. Miksi Linnanmäen avajaiset on peruttu?

2. Mitä tarkoittaa venäjänkielinen sana kompromat?

3. Minkä hintainen oli Suzanne Innes-Stubbin Ruotsin-vierailulla käyttämä ökykaulakoru?

4. Minkä värinen on heliodori?

- Mainos -

5. Mistä tulee kullan ja jalokivien punnitukseen käytetty karaatin mittayksikkö?

6. Minkä värinen on Pariisin olympialaisissa käytettävä yleisurheilun Mondo-alusta?

7. Mikä valittiin vuoden jäätelöksi Helsingin Jäätelö- ja suklaakarvevaaleissa?

8. Kuka suomalainen pitää hallussaan NHL:n yhden pelin syöttöennätystä?

9. Paljonko huoltaja Tomi ”Torsti” Mäkipään jääkiekkoilun MM95-kultamitalista maksettiin huutokaupassa?

10. Mikä on Elias Lönnrotin käyttämä ruiskusauna?

Vastaukset kuvan jäkeen.

1. Takatalven takia

- Mainos -

Linnanmäki piti avautua 26.4., mutta menneen viikon lumisateiden takia avajaisia jouduttiin siirtämään. Monelle on tullut perinteeksi viettää vappu Linnanmäellä – saa nähdä miten käy. Tämän vuoden uutuuslaite on Swingi.

2. Arkaluontoista materiaalia

FSB jatkaa KGB:n linjalla ja kerää vastustajistaan sekä vaikutusvaltaisista henkilöistä arkaluontoista materiaalia. Yksi tapa on palkata kaunis nainen, joka houkuttelee henkilön seksileikkeihin. Hotellihuoneessa on tietenkin kamerat.

3. Satatuhatta euroa

Suzanna Innes-Stubbin kuninkaanlinnassa käyttämä kaulakoru on suomalaisen korusuunnittelijan Robert Tarkkasen käsialaa. Se on Roots – Juuret -mestarityömallistosta. Se on malliston pääkoru, joka maksaa satatuhatta euroa. Koru on koristeltu ukrainalaisilla heliodoreilla sekä timanteilla.

4. Keltainen

Heliodori eli kultaberylli on silikaattimineraaleihin kuuluvan beryllin keltainen värimuoto. Ensimmäinen heliodori-jalokivi löydettiin Namibiasta. Se on Mohsin kovuusasteikolla 8. Heliodori kimaltelee valossa saaden aikaan tähti- ja kissansilmäilmiön.

5. Johanneksen leipäkuun siemenistä

- Mainos -

Johanneksen leipäpuun siemenet painavat 0,2 grammaa, joten niitä oli helppo käyttää vaa’an vastapainona. Johanneksen leipäpuu kasvaa myös Espanjassa. Se on noin 15 metriä korkea ikivihreä lehtipuu. Espanjaksi puun nimi on algarrobo, mutta karaatti-sana tulee italian kielen sanasta carato.

6. Sininen

Sinistä väriä käytetään ensimmäistä kertaa olympialaisissa. Alusta on aiemmin ollut punainen. Sitä mainostetaan myös kaikkien aikojen nopeimmaksi. Toinen perustelu värin vaihdolle on se, että urheilija muka näkyisi paremmin televisiossa.

7. Pappagallon lakritsijäätelö

Pappagallo alkoi myymään kyseistä jäätelöä Suomessa jo vuonna 1987. Ensimmäinen myyntipaikka oli Helsingin keskustan Stockmann. Nykyisin jäätelö myydään monissa kaupungeissa sijaitsevissa Pappagallo-kioskeissa.

8. Mikko Leinonen

Hän jakaa ennätyksen yhdessä Wayne Gretzkyn kanssa. Leinonen kuittasi kuusi syöttöä New York Rangersin paidassa 1982. ”Väinö” teki omansa Edmonton Oilersin paidassa Los Angeles Kingsiä vastaan 1987. Hän sai tililleen myös yhden osuman.

9. 7.600 euroa

MM95-kultamitali tuli myyntiin, kun Mäkipään perikunta päätti laittaa jäämistön ja jääkiekkomuistot huutokaupattavaksi. Mäkipää aloitti huoltajana jo 1950-luvulla. Hän on Jääkiekkoleijona 128. Mäkipää kuoli maaliskuussa 93-vuotiaana.

10. Suihku

Siihen aikaan suihkulle ei ollut vielä omaa nimeä, joten valuvan veden alla peseytymistä kutsuttiin ruiskusaunaksi. Sauna on tietenkin perinteinen suomalainen pesupaikka.

TAGIT:
Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *