Blogi

Onko hyvinvointi naurun asia?

 

Aina ei mene yhtä hyvin. Elämäntilanteemme saattaa mennä sellaiseksi jossa tuntuu että nyt ovat vitsit vähissä. Ei siis paljon naurata. Paradoksaalista tässä on se, että juuri naurua siinä tilanteessa vasta tarvittaisiinkin. Nauru nimittäin laukaisee monenlaista stressiä.

Evoluutiopsykologit ovat todenneet, että nauru on hyvin vanhaa perua. Sen synty liittyy ikiaikaisiin selviytymiskeinoihin. Naurua pidetään reaktiona, joka uhkatilanteen lauettua automaattisesti rentouttaa elimistöä ja käynnistää toipumisen. Nauru voi aktivoida jopa stressin lamaannuttaman immuunijärjestelmän. Se parantaa, suojaa ja todellakin pidentää ikää.

Naurun perusrakenne on kaikilla samanlainen, mutta naurutyyli on yhtä ainutlaatuinen kuin sormenjälkemme. Meidät siis tunnistaa naurusta. Tämä siksi että meillä kaikilla on erilainen temperamentti, joka kuuluu kun nauramme. Erilaiset sosiaaliset tilanteet laukaisevat yleisimmin naurureaktiomme. Nauru vahvistaakin sosiaalisia suhteitamme. Naurun ja huumorin avulla kehitetään myös ajattelua ja järkeilyä. Se on hyödyllistä jumppaa niin nuorille kuin vanhoillekin aivoille. Tämä vihjeenä dementiaa pelkääville.

Nauru ei tapa. Sen sijaan liian moni on kuollut tulematta huumorintajuihinsa. Se jos mikä on vakavaa. Ihmisen hyvinvointi on tunnetusti kokonaisvaltainen asia. Oikea asennoituminen elämään ja vaikeuksiin on tärkeää. Tähän meille on annettu avuksi huumori. Huumorinkukkaa pidetään kukista kauneimpana. Se ei ole vieraslaji, joten annetaan sen levitä vapaasti. Siis hymyä huuleen.

Hannu T. Korhonen

Mitä pidit jutusta?
+1
15
+1
0
+1
4
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Viikon kysymys

Mitä suunnitelmia sinulla on juhannukseksi?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa