Lukuaika: Vain Andalusiassa tietullit pysyvät – Portugali vapauttaa tiensä maksuista

Vain Andalusiassa tietullit pysyvät – Portugali vapauttaa tiensä maksuista

Kiista ja paine tiemaksujen poistamiseen kasvaa eteläisessä Espanjassa Portugalin näytettyä esimerkkiä.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
3 min lukuaika
Tältä näyttää tietullista kertova liikennemerkki Portugalin Algarvessa A-22-tiellä.

Málagan maakunta on pian ainoa Iberian eteläisen niemimaan maakunta, jossa autoilijat joutuvat maksamaan tietulleja. Portugalin parlamentti antoi nimittäin torstaina (2.5.) lakiluonnoksen, jonka mukaan useat maan maksutiet muutetaan ilmaisiksi vuodenvaihteessa 2024-25.

Ehdotus koskettaa esimerkiksi moottoriteitä, jotka yhdistävät Portugalin Algarven Andalusian Huelvaan (A-22) sekä tiet, jotka kulkevat Portugalin puolelta niemimaan pohjoisosissa Espanjan puolelle Kastilia ja Leónin ja Galician maakuntiin.

Portugalin arvion mukaan muutos maksaa noin 157 miljoonaa euroa, mutta sillä on iso vaikutus kansalaisten ja tienkäyttäjien arkeen.

Tältä näyttää eteläisen Portugalin Algarvessa kulkeva tärkeä A-22-väylä, joka idässä ylittää Espanjan rajan ja tulee Andausiaan Huelvaan. Maksumoottoritie on muuttumassa vuodenvaihteessa ilmaiseksi Portugalissa. Tutut turistikohteet kuten Albufeira ja Faro ovat sen varrella.

Koko Andalusia tukee vaatimusta ilmaisesta AP-7:sta

Málagan alueella on tällä hetkellä kaksi maksumoottoritietä.

- Mainos -

Las Pedrizasin moottoritie – joka tunnetaan yleisesti myös nimellä Guadalmedina tai Málaga AP-46 – toimii yhteystienä maakunnan sisäosien ja rannikon välillä Málagan kaupungista pohjoiseen kohti Córdobaa. Se on maksullinen vaihtoehto A-45-tielle (Autovía de Málaga), johon se yhtyy Villanueva de Cauchen kaupungin kohdalla.

Portugaliin päin mentäessä taas Aurinkorannikkoa halkova kallis maksumoottoritie AP-7 on ainoa vaihtoehto ruuhkaiselle A-7-rantatielle.

Andalusiassa on yhä kovaäänisemmin vaadittu Madridin keskushallitukselta toimia eteläisen Espanjan liikenneongelmien ratkaisemiseksi.

Andalusian itsehallintoalueen parlamentti vaati huhtikuussa yksimielisesti, että maksumoottoritie AP-7:n tiemaksut on poistettava, kunnes Málagasta tulevaa C1 Cercanias -junalinjaa jatketaan Fuengirolasta Marbellaan, Esteponaan tai jopa Algecirasiin asti.

Lue myös: Poliitikot yksimielisiä: maksumoottoritiestä ilmainen, kunnes rantarata valmistuu

Nyt Portugalin sosialistisen hallituksen toteuttama toimenpide lisää Andalusian vaatimuksiin entisestään painetta.

”Pääministeri vastustaa Aurinkorannikkoa”

Málagan maakuntahallintoa johtava Francisco Salado käytti erityisen kovaa kieltä ja totesi, että ”Madrid haluaa jatkaa Aurinkorannikon rankaisemista”.

Salado laukoi perjantaina, että Espanjan pääministeri Pedro Sánchez on ”erittäin radikalisoitunut henkilö, joka julkisten palvelujen parantamisen sijaan vain vastustaa Andalusian hallitusta ja Aurinkorannikkoa”.

- Mainos -

– Emme ymmärrä, miksi tietullit poistetaan Kataloniassa ja muualla Espanjassa, mutta tätä Málagan maakunnan pyyntöä ei huomioida. Portugali ryhtyy tähän toimenpiteeseen, koska se on tapa alentaa kansalaisten veropainetta, Salado vinkkasi.

Lue myös: Maksutie AP-7 on Espanjan neljänneksi kallein kesäväylä – nyt tietullien hinnat tippuvat

Myös Andalusian hotellinomistajia edustava yhdistys Aechos (Asociación de Empresarios Hoteleros de la Costa del Sol) on vaatinut toimenpiteitä ja huomauttanut, että majoitusalan tuhannet työntekijät tarvitsevat turvallisen väylän päivittäisiin työmatkoihinsa.

Nyt he kärsivät jokapäiväisistä kilometrien pituisista ruuhkista rantatiellä niin Fuengirolan, Marbellan kuin Esteponankin alueilla ja joutuvat vaarantamaan turvallisuutensa A-7-tiellä, missä onnettomuudet ovat enemmän kuin yleisiä.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *