Minna Lasanen – Yleisön kanssa samassa veneessä

Keskellä synkintä talvea laulaja Minna Lasanen vaihtoi hetkeksi Orimattilan pimeän ja loskan Andalusian maisemiin. Samalla kun hän saa itse mukavasti valohoitoa, pääsevät Aurinkorannikon suomalaiset nauttimaan hänen tulkitsemistaan jazz-klassikoista.

– Täällä on valtavasti tuttuja elämän varrelta, ihmisiä jotka ovat muuttaneet tänne vuosien saatossa. Minulla asuu tuttuja pitkin Andalusiaa, ja kun tulen tänne, pääsen samalla tapaamaan ystäviäni, kertoo laulaja Minna Lasanen.

Hän on parhaillaan käymässä Aurinkorannikolla, kuten todettua käymässä ystävien luona kylässä, mutta myös esiintymässä. Sunnuntaina 5. helmikuuta Lasanen nousee Kukon lavalle yhdessä Andalusian Swingbandin kanssa.

Samainen Andalusian Swingband oli muuten keskeisessä osassa myös Lasasen ensimmäisissä keikoissa Aurinkorannikolla jokseenkin kymmenen vuotta sitten.

– Ystäväni Annukka Laaksonen houkutteli minua käymään luonaan täällä Costalla. Lisähoukuttimeksi hän lupasi järjestää pari keikkaa.

Ensimmäinen niistä keikoista oli nimenomaan Andalusian Swingbandin solistivieraana. Keikkapaikkana oli ASB:n silloinen kotikenttä, Fuengirolan satamassa sijainnut ravintola Regina.

Sen jälkeen Minna Lasanen on käynyt viihdyttämässä rannikon jazz- ja swingkansaa useaan otteeseen.

Veren perintö

Kun puhutaan jazzista ja mainitaan nimi Lasanen, tulee monelle varmasti ensimmäisenä mieleen Minnan isä Pentti Lasanen. Isä-Lasanen ehti tehdä merkittävän elämäntyön suomalaisen jazzmusiikin yhtenä kovimmista nimistä.

Se että tytär päätyi seuraamaan samoille urille, ei ollut kuitenkaan mikään itsestäänselvyys.

– Isäni ei koskaan kannustanut minua muusikon ammattiin tai laulajaksi. Hän auttoi ja neuvoi kyllä aina kun pyysin, mutta hän ajatteli että jos hän kannattelee minua, niin en saa omaa jalansijaa ja ymmärrystä työnteosta.

– Laulajaksi en oikeastaan koskaan halunnut, vaan tanssivaksi ja laulavaksi näyttelijäksi. Sellaiseen ei kuitenkaan ollut opiskelumahdollisuuksia, Minna Lasanen muistelee.

Lopulta laulu kuitenkin valtasi paikkansa hänen elämässään melko luontevasti.

– Näyttelin ja lauloin aina kun oli tilaisuus, ja ihmiset kokivat sen miellyttävänä. Joskus rippikouluiän tienoilla laulu tuli jäädäkseen. Isä sanoi että älä ala muusikoksi, se on liian rankkaa, varsinkin naiselle. Mutta niin siinä kävi että vuonna -95 aloin laulaa ammatikseni, ja siitä alkaen se on ollut pääasiallinen ammattini.

Minna Lasanen on kiertänyt suomalaisten keikkapaikkojen ohella myös laivoilla eri kokoonpanojen laulajana ja useamman vuoden myös Rodoksella.

Oma tupa

Minna Lasanen on myös innokas kasvimaan viljelijä. Siihen hänellä on nyt hyvät puitteet uudessa kotitalossa, jonka hän miehensä, rumpali Jari ”Kepa” Kettusen kanssa hankki reilut pari vuotta sitten. Siis sikäli kuin yli satavuotiasta taloa voi kutsua uudeksi.

– Ostimme syksyllä 2020 Orimattilasta, Niinikosken kylästä vanhan puisen kansakoulun, jonka päärakennus on vuodelta 1903. Se oli melko rähjäisessä kunnossa, mutta näimme sen potentiaalin joka talossa on. Ja lisäksi siellä oli ollut osuuskunnan levytysstudio, joten siellä oli musiikin tekoon puitteet kunnossa.

Oman tuvan laittamiseen taiteilijapariskunta suhtautuu rauhallisesti, tekemistä riittää pitkäksi aikaa, mutta asioilla ei ole kiire.

Pariskunta pyrkii myös musisoimaan mahdollisimman paljon yhdessä. Toki aikataulut ovat tiukat.

– Mieheni soittaa rumpuja Agentsissa, Riku Niemi Orchestrassa ja vaikka missä, niin hänellä on paljon keikkaa.

Luvassa klassikoita

Sunnuntaina 5. helmikuuta Minna Lasanen nousee siis ravintola Kukon lavalle yhdessä tutun Andalusian Swingbandin kanssa.

– Olen esiintynyt heidän kanssaan lukuisia kertoja vähän vaihtelevilla kokoonpanoilla.

Entä mitä on lupa odottaa?

– Perinteistä vanhaa, iskemällistä jazzia, helppoa kuunneltavaa, Lasanen kuvailee.

– Sellaista mitä voisi ajatella tanssivansa, vaikkei tanssi. Erilaisia rytmiikoita, ei liian surullista. Fly Me to the Moon ja What a Wonderful World ovat esimerkkejä sellaisista klassikoista, jotka yleensä aina esitetään. Sekaan laitetaan sitten vähän sellaisia kappaleita, jotka eivät kenties ole aivan niin tunnettuja, mutta joissa on hyvä fiilis.

– Haluan että keikalla yleisöllä on sellainen tunne että he ovat tervetulleita ja että olemme siinä tilanteessa yhdessä, Minna Lasanen kuvailee hyvää keikkafiilistä.

Kuka?

  • Minna Lasanen
  • 52 vuotta
  • Laulaja
  • Ensimmäiset keikat Aurinkorannikolla 10 vuotta sitten
  • Harrastaa kasvimaan viljelyä ja käsitöitä
  • Unelmoi asumisesta siellä missä sitruunapuut kasvavat

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi, kuva: Sanna Niemi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mistä tulee maailman parhaat viinit?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...