Lukuaika: Raivo repesi: Espanjan kulttuuriministeri hylkäsi härkätaisteilijoiden perinteisen palkinnon

Raivo repesi: Espanjan kulttuuriministeri hylkäsi härkätaisteilijoiden perinteisen palkinnon

Espanjan kulttuuriministeri on härkätaistelijoille punainen vaate. Andalusiassa suututtiin päätöksestä peruuttaa vuoden härkätaistelijalle annettava 30.000 euron palkinto.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
3 min lukuaika
Härkätaistelijoille ei jaeta enää palkintoa Espanjassa.

Perinteinen härkätaistelu on joutumassa yhä ahtaammalle Espanjassa. Nyt Espanjan kulttuuriministeri Ernest Urtasun otti ristiriitaiseen lajiin tiukasti kantaa ja päätti peruuttaa vuotuisen palkinnon, joka on jaettu parhaalle härkätaistelijalle vuodesta 2011.

Andalusiassa peruutuspäätös on otettu kiukkuisesti vastaan

– Monumentaalinen virhe, Andalusian itsehallintoalueen edustaja jyrähti El Diario -lehden mukaan.

– Härät ovat kulttuuria, turismia ja taloutta. Pääministeri Sanchez on kääntänyt selkänsä espanjalaisen kultuurin peruspilareille.

”Härät ovat kulttuuria”Andalusiassa jyristään

- Mainos -

Kansallisen kunnianosoituksen arvo on 30.000 euroa. Nyt kulttuuriministeriön hampaisiin joutunut palkintoa ehdotetaan lakkautettavaksi kokonaan.

Närää on herättänyt palkinnon suuruus. Kun esimerkiksi kirjallisuuspalkinnot Espanjassa ovat yleisesti maksimissaan 10.000 euron luokkaa, härkätaistelijat ovat saaneet kolminkertaisen summan.

Lue myös: Fuengirolan kiistelty härkätaistelu peruuntui – syynä ”kiista ruotsalaisomistajan kanssa”

”Peruutus heijastaa yhteiskunnan arvoja”

Hallitus aikoo myös tehdä julkisen kyselyn asiasta ja tiedustella siis kansan mielipidettä, onko Kansallista härkätaistelupalkintoa syytä ylipäätään jatkaa. 

– Päätös peruuttaa tämänvuotinen palkinnonjako perustuu aitoon heijastukseen yhteiskunnan arvoista ja tunteista. Siihen liittyy myös nouseva huolenaihe eläinten hyvinvoinnista, ministeriö perustelee.

– Härkätaistelut ovat menettäneet suuresti suosiotaan Espanjassa viime vuosina. Vain 1,9 prosenttia väestöstä osallistui tilastotietojen mukaan härkätaistelutapahtumiin 2021-22.

Härkätaistelujen määrä on romahtanut

Kulttuuriministeriön lukujen mukaan vuonna 2007 Espanjassa pidettiin 3.651 härkätaistelua, kun vuonna 2022 määrä on romahtanut 1.546:een. Näistäkin vain 412 oli varsinaisia härkätaisteluja ja loput erilaisia versioita kuten rejoneos, jossa härkätaistelija on hevosen selässä.

Viime vuonna Kansallisen härkätaisteilupalkinnon sai Julian Lopez, joka tunnetaan ringissä nimellä El Juli. Hän jäi eläkkeelle matadorin töistä 25 vuoden uran jälkeen.

- Mainos -

Härkätaistelut ovat kiisteltyjä

Vaikka härkätaistelu on pitkään ollut osa Espanjan kulttuuriperintöä, se on viime vuosina herättänyt voimakasta kritiikkiä eläinoikeusaktivistien ja osan yleisöstä taholta.

Monet pitävät härkätaistelua julmana ja epäeettisenä perinteenä, ja osa vaatii sen kieltämistä.

Olipa asiasta mitä mieltä tahansa, härkätaistelut ovat vanha osa manner-espanjalaista kulttuuria. Härkätaistelut saivat vuonna 2013 Espanjan kulttuuriperinnön aseman ja sitä kautta lainsuojan.

Maan suurimmat härkätaisteluareenat ovat Madridissa, Sevillassa, Pamplonassa, Valenciassa ja Bilbaossa.  Vuonna 2015 useat espanjalaiskaupungit lopettivat tukensa härkätaistelulle. Kanariansaarilla härkätaistelu on kielletty jo vuonna 1991. Myös monissa muissa maissa härkätaistelut ovat lailla kiellettyjä. Portugalissa härkää ei surmata, härkätaistelijat ovat yleensä ratsailla ja härän sarvet joskus tylsytetään.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *